home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az őrszállásiak őriző egyesülete
TURONYÁK Izabella
2009.12.02.
LXIV. évf. 48. szám
Az őrszállásiak őriző egyesülete

Zászlóbontás - Szabó Attila felvételeårszállás maroknyi magyar közössége november 28-án ünnepelte az Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület hetvenéves fennállását. Hetvennégy évvel ezelőtt a Vajner kocsmában verődtek össze először az itt élő magyarok, a sorstársak, hogy ápolják magyar nyelvü...

Zászlóbontás - Szabó Attila felvétele

årszállás maroknyi magyar közössége november 28-án ünnepelte az Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület hetvenéves fennállását. Hetvennégy évvel ezelőtt a Vajner kocsmában verődtek össze először az itt élő magyarok, a sorstársak, hogy ápolják magyar nyelvüket, kultúrájukat.
Hivatalosan 1939-ben alapították meg és jegyezték be az egyesületet, azzal a céllal, hogy helyet és teret adjon a báloknak, a találkozóknak, rendezvényeknek, az amatőr magyar színjátszásnak. Tavaly a Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárására a Tartományi Nagyberuházási Alap 10,5 millió dinárt juttatott az épület felújítására, a beruházásokra. Így az Egyesület teljesen új köntöst öltve ünnepelhette a hetvenedik születésnapját. Az 5000 lélekszámú falu 350 magyarja közül 170 tagja az egyesületnek, lelkesen vesznek részt a bálokon, művelődési eseményeken, helytállnak azok szervezésében is.
A vasárnap délutáni nagymamás, anyukás tizenévesek kisbálja, az esti alkalmi szüreti, Anna- és Katalin-bálok, a farsangok, a festménykiállítások, a húsvéti tojásfestés, a könyvbemutatók, mind közösségi összetartó erővel bírnak, szórakozás közben hitükben, tenni akarásukban, megmaradásukban erősítik az itt élő magyarságot, hogy még sokáig ápolni és őrizni tudják a népszokásokat, kultúrájukat, szép anyanyelvünket.
Az első elnök, Locsa Antal volt a magvető, jó táptalajra találtak a búzaszemek, az őt követő elnökök, valamint a tavaly óta elnökösködő Lakatos Márkónak már csak gondoznia kell a vetést, s gyarapítania a kévét.
A születésnapon az egykori elnök, Bittó Tamás Ady-versek felolvasásával emlékezett a névadóra.
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Dudás Károly méltatta az őrszállási összefogás erejét, elmondta, milyen csoda az, ha hosszú évek félreállítása után egy közösség fel tud emelkedni, mert tudja és hiszi, hogy van még teendője a világon. Kitüntette az ünneplő egyesületet a VMMSZ plakettjével. Egyben emlékeztette az ünneplőket, hogy él nemzet e hazán, és megkérte őket, legyenek részesei a vajdasági magyarság közös ügyének, iratkozzanak fel a magyar választói névjegyzékre, hogy megőrizhessék szülőföldjüket gyermekeik, unokáik számára. Tápi Lajos, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusának vezető konzulja azt az egyedi zászlót ajándékozta az őrszállásiaknak, amelynek közepén a koronás címer ékeskedik, és amely 2001. augusztus 19-étől 2005-ig esőben, szélben, napsütésben a szabadkai magyar főkonzulátus homlokzatán lobogott. A vezető konzul első alkalommal a csúfosnak is mondható vízumkényszer bevezetése miatt járt årszálláson, most örömmel jelenthette be, hogy a vízumkényszer ez év decemberében megszűnik.
Pekter Etelka, az egyesület örökmozgó mindenese az őrszállásiak híres vendégszeretetéről biztosította az ünnepi rendezvény részvevőit, szeretettel köszöntötte a vendégeket: Varnyú Ernőt, a tartományi gazdasági titkárság turizmusért felelős segédtitkárát, Szakács Csabát, a VMSZ községi szervezetének elnökét, Egedi Antalt, a római katolikus egyház helyi plébánosát, akivel az ünneplők együtt imádkoztak élőkért és holtakért.
Az oromhegyesi Nefelejts együttes Zsoldos Rudolf vezetésével fergeteges hangulatot teremtett, együtt ropták a táncot nagyok és kicsik, a helybeliek és a Kupuszináról, Regőcéről, Szilágyiról, Nemesmileticsről, Bezdánból, Csonoplyáról, Zomborból, Becséről érkezett vendégek.
Isten éltesse az őrszállásiak őriző egyesületét még nagyon sokáig!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..