home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az óceán messze van?!
Tóth Lívia
2019.05.15.
LXXIV. évf. 19. szám
Az óceán messze van?!

A mögöttünk levő két hónap bővelkedett olyan jeles dátumokban, amelyek a környezetvédelemmel kapcsolatosak, és néhány még előttünk van.

Március 21-e az erdők, 22-e a víz világnapja, április 22-e a Föld napja, 30-a pedig — magyarországi kezdeményezésre — a méhek napja, május 10-e a madarak és a fák napja. Június 5-én a környezetvédelmi világnapot, 8-án pedig az óceánok világnapját ünnepeljük. Ilyenkor szokás különféle szépítési, takarítási akciókat szervezni, de Zentán például akadnak olyan csoportok és egyének, amelyeknek/akiknek nincs szükségük világnapra ahhoz, hogy kivonuljanak a természetbe, és összeszedjenek néhány zsák szemetet.    

Több mint 300 önkéntes — közöttük szülők, tanárok, diákok — vett részt a Tisztább Zentáért! elnevezésű akcióban, melyet minden évben meghirdet a Tisza-parti város önkormányzatának környezetvédelmi osztálya. A kezdeményezéshez ezúttal is csatlakoztak a község falvainak lakosai és a civil szervezetek tagjai is, így a „szemétszedési nap” megközelítőleg 700 ember összefogását eredményezte.


Fotó: Herédi Krisztián
 

Zentán takarítottak a többi közt a vasútállomás és a buszállomás körül, a Népkertben, a Tisza-parton, az Ipari út és a Thurzó Lajos-iskola környékén, a Tornyosi út Felsőhegy felé vezető szakaszán. Az egyik résztvevő szerint nagyszerű, hogy ennyien szívügyüknek tartják megszabadítani a természetet attól a hulladéktól, amely mások felelőtlen magatartása miatt került oda, de még jobb lenne, ha ezek a személyek a jövőben nem szennyeznék a környezetet. Addig azonban, amíg erre a szintre jutunk, rengeteg flakont és egyebet görget a Tisza a Dunáig, majd onnan a tengerbe és az óceánba.

Erről jut eszembe a történet, melyet egy ismerősöm osztott meg a közösségi térben. Amikor a piacon megkérte a kofát, hogy semmiféle zöldséget ne rakjon nejlonzacskóba, mert hozott magával kosarat, a néni csodálkozva nézett rá. A magyarázatra, mely szerint ismerősöm próbál környezettudatosan élni, mert az óceánok tele vannak nejlonzacskókkal, a következő válasz érkezett: Na de az óceán milyen messze van!

A szorgos munka eredményeként néhány óra alatt több száz zsáknyi szemét gyűlt össze, amin szintén elgondolkozhatnának azok, akik miatt egyre gyakrabban szükséges ilyen munkaakciókat szervezni. 

A kevi Móra István Művelődési Egyesület több mint tíz éve rendszeresen meghirdeti a környezetszépítési akcióját Buránysoron annak érdekében, hogy a falu mindig kellően tiszta és rendezett legyen. Az idei megmozdulásba a civilek, az óvodások, az iskolások, valamint a nyugdíjasok is bekapcsolódtak. A mintegy negyven önkéntes a szemét összeszedésén kívül az utcákat is igyekezett szebbé varázsolni.

A felsőhegyi Önkéntes Központ a Népdalbarátok Klubjával karöltve második alkalommal tartott faluszépítési megmozdulást, melynek során — két külföldön élő család jóvoltából — fákat is ültettek.

A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola Zöldülj, Zenta! képzőművészeti és környezetvédelmi csoportja tagjainak világnapok és meghirdetett alkalmak sem kellenek ahhoz, hogy rajztanárnőjükkel, S. Belec Anikóval egy kis szemétszedést rendezzenek.

Az egyik hétvégén Pataki Ibolya zentai lakos kezdeményezésére — aki évek óta tisztogatja a Tisza melletti erdő területét, és az idén már hatvan zsák szemetet gyűjtött össze — a diákok is az ártéri erdőben szorgoskodtak. A gyerekek viccesnek találják az akciót, mert jól lehet szórakozni azon, hogy ki mit hagyott el. Legutóbbi zsákmányuk között akadt fél pár papucs és egy napszemüveg is, de a képzeletbeli verseny első helyezését mindig a szétdobált flakonok szerzik meg. 

Az is előfordult, hogy a Zöldülj, Zenta! csoport tagjai és a csókai Green Group aktivistái fogtak össze, illetve üzentek hadat a két település között az út mentét csúfító hulladéknak. A két szervezet ezzel egyfajta „zöld hidat” alkotott a Tisza két oldalán levő városkák között, és azt üzeni a többi községnek, hogy kövesse ezt a példát!

A következő, fotókkal illusztrált bejegyzés a Facebook közösségi oldalon látott napvilágot: Szükségét éreztük, hogy szebbé és tisztábbá tegyük mi is Zentánkat. Kiválasztottunk egy 800 m hosszúságú utat az ipari zónában, és megtisztítottuk a szeméttől, hulladéktól. Összesen 22 zsáknyi szemetet sikerült összegyűjteni.

Tevékenységükkel Anikó tanárnőék és a többiek is azt sugallják, hogy minél több jó szándékú, a környezetét óvó ember csatlakozzon hozzájuk, mert — ahogy mondták — mindenkire szükség van, hiszen rengeteg a szemét.
Az említett példák sorába tartozik az is, hogy a közelmúltban terjedt el világszerte a #trashtag internetes kihívás, mely szemétszedésre buzdítja az embereket. Zentán a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanulóinak egy csoportja is reagált a felhívásra, és a 45 perces iskolai óra idején tanáruk, Újházi Tamás vezetésével a Tisza-parti sétányon, a folyó melletti szakaszon szedték össze és gyűjtötték zsákokba a szétszórt hulladékot. Tanáruk pozitív előjelnek tartja, hogy a fiatalok érzik a probléma súlyát, és hajlandóak fáradozni a környezetükért.

Ennél azonban sokkal jobb lenne, ha azok szállnának magukba, illetve feledkeznének meg a rossz szokásukról, akik jártukban-keltükben egyszerűen eldobják mindazt — zacskókat, flakonokat, sörösdobozokat, csomagolóanyagokat, megszámlálhatatlan mennyiségű cigarettacsikket, és sorolhatnánk még —, amire már nincs szükségük. Ha ők is tudatában volnának a tettük következményének, akkor nem kellene diákok és felnőttek hadának gyűjtögetniük, szedegetniük utánuk a szemetet.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..