home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az európai integráció útján
(o. i.)
2010.04.28.
LXV. évf. 17. szám
Az európai integráció útján

- Szabó Attila felvételeHatáron átnyúló együttműködés az európai integrációs folyamatokban címmel konferenciát tartottak MagyarkanizsánA szerbiai parlament Európai Integrációs Bizottsága - a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával - az idén is folytatja a kerekasztal-megbeszélések szervezé...

- Szabó Attila felvétele

Határon átnyúló együttműködés az európai integrációs folyamatokban címmel konferenciát tartottak Magyarkanizsán
A szerbiai parlament Európai Integrációs Bizottsága - a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával - az idén is folytatja a kerekasztal-megbeszélések szervezését az Európai Unió stabilizációs és társulási folyamata kapcsán. Ebben a sorozatban az első regionális kerekasztal-megbeszélésre egy konferencia keretében, a múlt csütörtökön, Magyarkanizsán került sor. A rendezvény célja a tapasztalatcsere és a kommunikáció megkönnyítése a községi önkormányzatok, a civil szervezetek, az oktatási intézmények, a média, a gazdaság képviselői és az állami intézmények vezetői és szakemberei között. A házigazda nevében az egybegyűlteket Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester és dr. Katkics Zoltán, a kkt elnöke köszöntötte. Varga László, a VMSZ köztársasági képviselője, a parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke, a rendezvény moderátora köszönetet mondott a Friedrich Ebert Alapítványnak, amiért támogatja Szerbiát a felkészülésben az uniós csatlakozásra. A helyzetet jellemezve elmondta: azt követően, hogy tavaly decemberben Boris Tadić államfő hivatalosan átadta Szerbia EU-s csatlakozási kérelmét, nem történt előremozdulás, a kérelmet nem továbbították az unió illetékeseihez, a tagállamok között pedig nincs konszenzus Szerbia csatlakozását illetően. Ebben a helyzetben, amikor nincs előrehaladás, Szerbia két dolgot tehet: vagy ölbe tett kézzel ül és várja a fejleményeket, vagy kihasználja az időt a felkészülésre. Belgrád ez utóbbit választotta: a parlament egymás után hozza meg a jogharmonizációs dokumentumokat, s eljutott oda, hogy a törvényhozás után már rendelkezések alkalmazására kell helyezni a hangsúlyt. Fontos továbbá az EU-s csatlakozás népszerűsítése, s ,,ezt a folyamatot mind közelebb kell hoznunk az emberekhez', ezt a célt szolgálja a magyarkanizsai, majd a többi tanácskozás is.
Michael Erke, a Friedrich Ebert Alapítvány belgrádi igazgatója szerint a határ menti, a határokon átívelő együttműködés az egyik alapvető feltétele a csatlakozásnak, hiszen az EU célja a határok átjárhatósága ez élet minden területén. Mivel Szerbia 7 országgal határos, ezek a határ menti együttműködések - a lokális fejlődés mellett - az országos fejlődést is segíthetik. Varga Imre, a Magyar Köztársaság szerbiai nagykövete ezúttal is azt hangsúlyozta, hogy Magyarország számára életbevágóan fontos a Nyugat-Balkán, s vele Szerbia mielőbbi és mind fájdalommentesebb csatlakozása és ehhez kész minden segítséget megadni. ,,Ez a mi nemzeti érdekünk' mondta, s ,,ennek ékes példája a szerb-horvát-magyar hármas elnöki csúcs, amelyet április 16-án tartottunk Pécsett. Magyarország minden tőle telhetőt megtesz Szerbia és Horvátország Európai Unióhoz való csatlakozása érdekében'. A tanácskozáson a belgrádi minisztériumok képviselői és a tartományi kormány Európai Ügyek Irodájának igazgatója mellett a magyarkanizsaiak közül Fejsztámer Róbert, a Tisza menti Információs Fejlesztési Központ igazgatója, és Szalkai Nemes Valéria, a Községi Tanács mezőgazdasági illetékese tartott beszámolót.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..