Az erzsébetlaki Édes nap

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Az erzsébetlaki Édes nap

A díjazottak és a szervezők csoportképeA helyi nőklub szervezésében harmadízben tartották meg Erzsébetlakon magvető hó első szombatján az Édes nap elnevezésű turistacsalogató rendezvényt. Mint azt Simon Annuskától, az erzsébetlaki asszonyok egyesületének elnök asszonyától megtudtuk, az ötle...

A díjazottak és a szervezők csoportképe

A helyi nőklub szervezésében harmadízben tartották meg Erzsébetlakon magvető hó első szombatján az Édes nap elnevezésű turistacsalogató rendezvényt. Mint azt Simon Annuskától, az erzsébetlaki asszonyok egyesületének elnök asszonyától megtudtuk, az ötlet a Szlovák Köztársaság volt belgrádi nagykövetétől származik. A találkozót -- a hagyományos kalácsreceptek felelevenítése és az ifjabb nemzedékekkel való megismertetésének szándéka mellett -- a messze földön híres, és immár fogalommá vált ,,blatósi'' multikulturalizmus jellemezte. Sajnos, az elszegényedés, továbbá az eseménynaptárban előforduló átfedések miatt az idén csak nyolc település képviseltette magát e jeles eseményen. Az erzsébetlakiakon kívül Lukácsfalva, Aradác, Écska, Botos, Titel, Kiszács és Bégafő (Klek) nőegyletei állítottak fel degusztációs és eladási standot az iskolaudvaron, de a vendégek mézből és mézeskalácsból, sladkóból, cserepes virágból, tarka kézművesipari termékekből is válogathattak. Milan Nedeljkov iskolaigazgató és Simon Annuska köszöntője után alkalmi műsor vette kezdetét, melyben kalácskészítéssel kapcsolatos versek, népi mondókák hangzottak el magyar, szlovák, bolgár és szerb nyelven.
Meg kell hagyni, szemernyit sem volt könnyű a döntés, ezért a felhozatal osztályzásával megbízott szakmai zsűri is nyilatkozni kényszerült: a legötletesebb standokat a botosiak, az écskaiak és a kiszácsiak állították fel, kiállított kézimunkáikért pedig a bégafőiek kaptak különdíjat. Az Ifjúsági Otthonban megtartott apróka viseletes ,,divatbemutató''-val, ötletes tombolával, bőséges vacsorával és hangulatos táncmulatsággal egybekötött társas esten -- a talpalávalót a helyi Bell Ami együttes szolgáltatta -- végül a kalácsbajnok kilétére is fény derült. A titeli lakhelyű, erzsébetlaki születésű Lakatos Julis tortalapos diós remeke igen szoros ,,küzdelem''-ben utasította maga mögé az ugyancsak dobogós helyezésű tökös, illetve szentjánoskenyérrel töltött süteményeket.
A hangulatos, őszi színekben pompázó falucskában a vacsoracsillag felragyogásáig még az a csoda is megeshetett, hogy a banyakemencés tájszoba bölcsőjébe fektetett játék baba -- ha csak egy röpke órára is -- igazi hús-vér kisfiúcskává változott. Édes mosollyal az ajaka szegletében, az álom és a valóság leheletfinom mezsgyevonalán.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink