home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Az elvégzett munkával el is lehet számolni
P. E.
2012.12.12.
LXVII. évf. 50. szám

Az MNT meghatározta a vajdasági magyarság szempontjából kiemelt jelentőségű
ingatlan kulturális javakat

Múlt heti rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács elfogadta az Oktatási-fejlesztési, valamint a Vajdasági Magyar Média- és Kulturális Stratégiák végrehajtásáról szóló éves beszámolókat.

A közoktatás tekintetében fontos kiemelni, hogy a beiskolázási kampánynak köszönhetően Beodrán szeptemberben hét magyar kisdiák indult első osztályba. Egy olyan közegről van szó, ahol azt megelőzően alig egy-két tanulót iskoláztak be. Verbászon pedig húsz év után ismét magyar óvodai csoport indult.

Idén összesen 1836 magyar osztályt választó elsőssel kezdődött az iskolaév.

A középiskolai oktatás területét szintén siker jellemezte: 2063 magyar nyelven végzett nyolcadikosunk 96,26%-a (1986 tanuló) döntött a továbbtanulás mellett magyar nyelven szülőföldjén. A 2012/2013-as iskolaévben ismét a IV. fokozatra iratkozók aránya növekedett.

Folytatódott a felsőoktatási ösztöndíjpályázat, amelynek köszönhetően idén 421 elsőéves hallgató nyerte el az MNT támogatását. Velük, a tavalyi ösztöndíjsokkal és a 85 demonstrátori ösztöndíjat elnyert felsőbb éves hallgatóval együtt a Tanácsnak jelenleg  846 ösztöndíjasa van.

A Kulturális Stratégia idei végrehajtásáról szóló beszámoló mintegy nyolcvan oldalt tesz ki. Már az a szám is bizonyítja, hogy a Közigazgatási Hivatal és a vajdasági magyarság intézményei mennyi munkát fektettek ebbe a területbe. Hosszú évek után sikerült feldolgozni a Baranyi hagyatékot és két tájházat. Megkezdődött a szabadkai Városi Múzeum tetőterében a Vajdasági Magyar Képtár 1830—1930 állandó kiállítás építése, befejeződéséhez közeledik a zentai Városi Múzeumban az állandó néprajzi kiállítás, Eleméren a katolikus templomban kialakított rendhagyó múzeum keretében megnyílt az Aradi vértanúk kiállítása, a szabadkai Városi Könyvtár magyar nyelvű sajtóanyagának a digitalizálása.A tájékoztatás területén az év egyik legfontosabb mozzanata az MNT alapította médiumok, tehát a Magyar Szó, a Hét Nap, a Pannon Rádiót és Pannon Televíziót működtető Pannónia Alapítvány és a Mozaik Televíziót működtető Mozaik Alapítvány vezetői struktúráinak megújítása: pályázat útján megválasztásra és kinevezésre került a Magyar Szó, a Hét Nap és a Pannónia Alap igazgatója, valamint a Magyar Szó és a Hét Nap főszerkesztője. A Pannon TV és Pannon Rádió új főszerkesztőt kapott.

A vajdasági magyar médiastratégiában megfogalmazott célkitűzés mentén az MNT az ülés folytatásában kinevezte az általa alapított, illetve társalapított médiumok szakértői tanácsát.

A tanácsnak az lesz a feladata, hogy az MNT alapította, illetve társalapította médiumok tekintetében felügyelje a médiastratégiában megfogalmazott irányelvek betartását.

A szakértői testület tagjai: Németh Zoltán, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese, Léphaft Pál, a Magyar Szó újságírója, karikaturistája és Kabók Erika, a Magyar Szó szerkesztője, Molnár Krekity Olga, a Hét Nap szerkesztője, Fazekas András, a Családi Kör főszerkesztője, Juhász Zoltán, a Vajdasági RTV szerkesztője, Németh János, a Szabadkai Rádió nyugalmazott újságírója, Kartag Nándor, a Vajdasági RTV nyugalmazott újságírója és Rencsár Tivadar, a Vajdasági RTV nyugalmazott szerkesztője.

A Tanács a vajdasági magyarság szempontjából kiemelt jelentőségű ingatlan kulturális javak meghatározásáról szóló határozatot is megerősítette. Mintegy 140 ingatlan kulturális javakat vettek lajstromba.

Olyan javak kerülhettek a jövőben még bővíthető listára, amelyek tervezője, alkotója magyar nemzetiségű, vagy amelyeket a magyar közösség magáénak vall, valamilyen szempontból használja azokat, és azok, amelyek műemléki státuszt élveznek. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..