Az elektronikus zene története – Az electro és techno (3. rész)

Az elektronikus zene története – Az electro és techno (3. rész)

Az electro és techno stílus kapcsán megkerülhetetlen a legendás, berlini K7! Studio, amely kiadónál jelentették meg, többek között Terrence Parker több albumát, továbbá az X-Mix és a DJ-Kicks sorozatot. Dave Angel, akit az elektronikus funk, avagy a tech-funk zene modernkori csodagyerekének szokás becézni, például az X-Mix sorozat negyedik részét készítette el Beyond The Heavens címmel.Angel tulajdonképpen egy új stílust teremtett meg azáltal, hogy még nagyobb sebességre kapcsolta az electro zenéket, továbbá pörgős, funkos keyboard futamokkal tarkított azokat. A 39 Flavours Of Tech Funk című album nagyszerű ízelítőt nyújtott a teljesen egybemosódónak tűnő száguldó funk, electro és techno zenéből. A válogatáson szereplő techno zenék keménységükkel, fémes „hasításaikkal” és éles „cineikkel” különültek el kissé az electro daraboktól.

A kilencvenes évek közepétől a techno és electro stílus egyébként folyamatosan egymásba olvad. Minderre kiváló példa Luke Slater zenei munkássága. Slater az acid house korszak ifjú titánjaként kezdte pályafutását 1988-ban, Londonban, pontosabban a Trollban. A kezdeti próbálkozásokat követően hamarosan kísérletibbnél-kísérletibb techno zenéket dolgozott ki különböző művészneveken. Olyanokon mint a Planetary Assault System, a Morganistic, a Clementine vagy a 7th Plan. Az 1997-es Freak Funk, az Electric Funk Machine vagy az 1999-es Wireless albumok pontosan ilyen fűszerkeverékei voltak a techno, az electro és a break zenének. Luke Slater és társainak zenei hatása valóságos techno szigetté változtatta Nagy-Britanniát. Az úgy nevezett London és London környéki Wonky-techno, a maga indusztriális, pörgős, nyers, fémes zajhatásaival rabul ejtette a nyolcvanas évek végi acid house és rave korszak közönségét.

Az olyan nevek, mint a chilei származású Christian Vogel a Defunkt2 (1996), a Syncopate to Generate (1998) vagy a Whipaspank (2000) albumok szerzője és a vele együttműködő Neil Landstrumm, Russ Gabriel, Si Begg, vagy éppen Thomas Heckmann (az Amphetamine nevű fantasztikus rave himnusz szerzője) mind-mind meghatározó zenészei voltak az úgy nevezett Wonky techno műfajnak.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az elektronikus zene története – Az electro és techno (3. rész)
Zene
  • OTS
  • 2017.10.11.
  • LXXII. évfolyam 41. szám
Facebook

Támogatóink