Az elektronikus zene története – Az electro és a techno (1. rész)

Az elektronikus zene története – Az electro és a techno (1. rész)

A hetvenes évek végére a Kraftwerk zenekar alkotásai világszerte elterjedté váltak és óriási hatást gyakoroltak a modern zene, illetve művészet kedvelőire. Nem volt ez másképp az Egyesült Államokban sem, ahol főként feketékből álló fiatalok a klasszikus funk és hip-hop zenével kezdték ötvözni az elektronikus ütemeket.

Eltorzított vokálok, gépiesedett hangok és rap szövegelés. A robotok zenéjéhez hasonlítható stílust nevezték electro funknak, vélhetően a Shock formáció hasonló nevű albumának, az Electrophonic Phunk-nak köszönhetően, amelyet a Californian Fantasy lemezkiadónál adtak ki. Ekkortájt a stílus nagymesterévé George Clinton válik. 

Olyan világhírű szerzemények születnek, mint Herbie Hancock és Bill Laswell Rock It-ja és azt követően Africa Bambaata, Arthur Baker és John Robie Planet Rock-ja a Tommy Boy Records kiadónál. A zeneszámok rock elnevezései, avagy a rock szó használata jól tükrözi, hogy a nyolcvanas évek legelején még a legkreatívabb és -innovatívabb kísérletezők sem tudták pontosan, hogy mit is kevernek.

A Kraftwerk Trans Europe Express albumának hanghatásait a rock torz, szuperszonikus lecsapódásának vélték. Azonban — tudtukon kívül — ez már egy másik világ volt, mégpedig az elektronika misztikus világa, vonzódás a kozmosz és a végtelen felé. Egyre többen szerettek volna robotokká válni, ahogyan azt a Kraftwerk hirdette. Nemhiába született meg ezekben az években a breakdance, avagy az emberi test által bemutatott gépies és akrobatikus robotszimulációs mozgás.

Az ilyen tánchoz, illetve mozgáshoz természetesen testmozgató zenék is kellettek. Valahogy így születhetett meg az electro zene is. Detroitban Juan Atkins és társai voltak a stílus úttörői. 1982-től a Piccadilly Radio-n és 1983-tól a Hacienda Klubban a nagyközönség is megismerhette az új hangzást. Olyan nevek kezdenek electro stílusú zenekeverésbe, mint Grandmaster Flash, Tony Humphries, Tee Scott, Larry Levan vagy Francois Kevorkian.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az elektronikus zene története – Az electro és a techno (1. rész)
Zene
  • OTS
  • 2017.10.11.
  • LXXII. évfolyam 41. szám
Facebook

Támogatóink