home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az elektronikus zene története – A Detroit Techno (1. rész)
Talpai Lóránt
2015.02.25.
LXX. évf. 7. szám
Az elektronikus zene története – A Detroit Techno (1. rész)

Detroiti kép a XX. század végéhez közeledvén: Felhőkarcolók által körülölelt gépesített ipari robotváros. Az emberek és a fémek háborúja. Túlvilági zörejek és zajok, avagy egy motorváros sóhajai.

1981-ben ehhez hasonló „idillikus” körülmények között két egyetemista: Juan Atkins és Richard Davis (aki 3070-nek nevezte akkor önmagát) létrehozta a Cybotron nevű formációt és elkészítették első szerzeményüket Alleys Of Your Mind címmel. A zene elkészítésében nagy segítségükre volt egy korai Roland sequencer, a Roland MSQ-100, avagy egy japán csodamasina. Az elektronikus zenei duóra a modern iparváros zajai mellett vélhetően a stockhauseni ambientális minimalizmus, a kraftwerki kozmikus űrutazós zene, az electro, a funk és a synth-pop is nagy hatással volt. Ezenkívül Alvin Toffler – The Third Wawe című, 1980-ban íródott tanulmánya a futurizmusról.

A Cybotron első zenei estjei különféle egyetemi klubokban zajlottak, amíg nem alakult meg az úgynevezett „Techno Boulevard” a Gratiot Avenue 1486-1492 címen. Juan Atkins ezen a címen alapított egykor lemezkiadót Metroplex néven, ugyanúgy, ahogyan Derrick May Transmat néven és a trió harmadik tagja Kevin Saunderson KMS Studio néven. Ezt a hármast nevezték az elektronikus zene történetben Belleville Three-nek. A Metroplex kiadónál 1985-ben olyan kiadványok jelentek meg, mint a No Ufo-s, a Strings Of Life, vagy a Rock To The Beat. Ezek a 120bpm tempó körüli zenék átütő sikert arattak. Az ilyen típusú zenék játszottak főszerepet az 1988-ban kiadott Techno! The New Dance Sound of Detroit című válogatás albumon. Ez volt az-az album, amelynek köszönhetően Európára is átterjedt az amerikai techno zene. A Kraftwerk Európájának újabb zenei impulzusokra volt szüksége a 90-es évek elején. Ekkor a zene új hulláma az Egyesült Államokból érkezett. Ezt követően az elektronikus zene fejlődése világszerte új lendületet vett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..