Az elektronikus zene története – A Chicago House (6. rész)

Az elektronikus zene története – A Chicago House (6. rész)

Az eddigiekben felsorolt neves chicagói zeneszerzők mellett a kilencvenes években újabb alkotók kerültek a reflektorfénybe. Őket nevezzük második hullámnak. Ezek a zenészek a hetvenes évek diszkó és soul zenéje mellett, már Knuckles-t, Jackmaster Funk-ot és Lil Louis-t hallgatva kaptak inspirációra. Roy Davis Jr. és Green Velvet az új hullám kiemelkedő képviselőjévé váltak.

Roy Davis Jr. karrierjének első főbb állomása az Umosia nevű együttes volt, amelyet Jay Juniel-lel és Sheena Mahome-mal alapítottak 1991-ben. Ezt követte a Strictly Rhythm kiadóval való együttműködés. A Believers, a Phuture és a Roy Davis Project mind-mind az említett kiadóval közösen karöltve születtek. Roy Davis Jr. első sikerszerzeménye az 1996-ban kiadott Gabrielle volt. 1996-tól rengeteg művet komponált, amelyeket a deep house és funk zenei elemei mellett, elbűvölő soulos vokállal kevert össze.

A mély basszusokat és a kemény tompa dobokat leheletnyi, finom, orientális zenei „fűszerkeverékkel” ötvözte. Roy Davis legfontosabb albuma a 2001-ben kiadott Traxx The Nile borítója is jelezte, hogy a szerzőt mindig is elvarázsolta Afrika és Ázsia hangzásvilága. A borítón a napfelkelte mellett egy tevevásár látható, valahol a sivatagban.

Az albumot a szubtrópusi övezetek hangzásának központjánál, a kanadai Bombay kiadónál adták ki. Ha gyorsan végigpörgetjük Roy karrierjét, akkor a Transitions, a The Beautiful One, a Michael, a Watch Them Come, a Join This Kingdom és legfőképpen a There is a Place című szerzemény juthat az eszünkbe.

Ezeket a zenéket hallgatva rájöhetünk arra, hogy a nagyközönség számára úgy is vissza lehet adni egy misztikus és orientális zenei világot, ha mellőzük a ma oly divatossá vált arab, illetve afrikai népzenei motívumokat. Roy Davis Juniornak egykor mindez tökéletesen sikerült.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az elektronikus zene története – A Chicago House (6. rész)
Zene
  • OTS
  • 2017.10.11.
  • LXXII. évfolyam 41. szám
Facebook

Támogatóink