Az elektronikus zene története — Az acid (4. rész)

Az elektronikus zene története — Az acid (4. rész)

A kilencvenes évek elején két kiemelkedő zenész adott sajátos arculatot az acid house zenének. Az egyik Josh Winkelman, avagy Josh Wink, a másik pedig a francia származású Emmanuel Top. A Nervous által 1996-ban kiadott Wink-album azóta is az acid hangzás egyik mesterműve.

A Left Above the Clouds című nagylemez egy álomutazást jelenít meg a hangok varázslatos világába. A zeneszámokban minimalisztikus, egyszersmind kemény ütemek és hatásos hipnotikus dallamok keverednek az acid hangzással. A Hypnotizin’ számot hallgatva az ember nehezen tudja elképzelni, hogy lehet jobban megjeleníteni a hipnotikus álmot a hangok világa által. A hipnotikus állapot közben csupán a Don’t Laugh szerzemény nevető hangfoszlányai zavarják meg a csendet, bizarr, de megnyugtató szimfóniát alkotva.

A How’s The Music című zeneszám az ébredést jelképezi az albumon, melyet a Higher State of Conciousness savtámadása tesz egy kissé hátborzongatóvá. Hasonló álomvilágba kalauzol bennünket az acid trance stílus hanghullámain Emmanuel Top is, aki sajátos, mély, fémes és sötét elemekből álló trance-zenéjével vált az elektronikus muzsika meghatározó alkotójává. A Turkish Bazar című zeneszáma például egy sejtelmes transzcendentális utazás tökéletes aláfestése lehetne. Emmanuel Top, csakúgy mint Josh Wink, 1996-ban készítette el második albumát Asteroid címmel. Ez az album Plastikman világhírű Nova Mute kiadójánál jelent meg. Ebből kifolyólag a zeneszámok az acid stíluson kívül a letisztult minimalizmus jegyeit is magukon viselik.Nemcsak Nagy-Britanniában, Franciaországban és az Egyesült Államokban, hanem Németországban is számos képviselője akadt az acid zenének. Például Steve Bug, az Acrid Abeyance vagy a Hardfloor. A nürnbergi származású Steve Bug, akárcsak Emmanuel Top, a minimal és az acid zene kombinálásának koncepcióját alkalmazta. A Hardfloor és az Acrid Abeyance pedig a nagyközönség számára sokkal inkább befogadhatóbb, egy kissé lazább és táncolhatóbb zenét készített.


Az eddig megjelent részek:
Az elektronikus zene története — Az acid (1. rész)
Az elektronikus zene története — Az acid (2. rész)
Az elektronikus zene története — Az acid (3. rész)


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Talpai Lóránt

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az elektronikus zene története — Az acid (4. rész)
Zene
  • OTS
  • 2017.10.11.
  • LXXII. évfolyam 41. szám
Facebook

Támogatóink