Az elektronikus zene története — Az acid (2. rész)

Az elektronikus zene története — Az acid (2. rész)

Természetesen van egy másik értelmezése is az acid szónak: savas. A kifejezés a hatvanas-hetvenes évek hippimozgalmai és a különféle hallucinogén, tudatmódosító szerek használata kapcsán került be a köztudatba. A zenei stílus és a mesterséges szer azonban két különálló fogalom, még abban az esetben is, ha sokan összemossák őket.

Itt főként arról van szó, hogy azok fiatalok, akik időnként hatalmas rendezvényeken jutnak zenei élményekhez, nem igazán tudják feldolgozni a zajok és ütemek misztikus hatását, vagy éppen nem is akarják a zenét mint kizárólagos hangok által nyújtott élvezetet magukba szívni, hanem bizonyos más környezeti hatások (főként különféle társadalmi befolyások) kapcsán — a zenétől függetlenül — tömegélményeket vagy élvezeteket keresnek. Pedig a zenei világ éppen elég elvont és tartalmas ahhoz, hogy tudatmódosítók nélkül is megélhessük általa a magasabb képzeleti dimenziókat, és rájöjjünk arra, hogy a zene az emberiség legértékesebb kommunikációs eszköze.

Ezt főként azért fontos leszögezni, mert az acid a különféle nagyszabású rendezvények által forradalmasította — elsőként Nagy-Britanniában, majd Európa más részein is — a zenekultúrát. Ezek voltak az úgynevezett acid house partik, melyeket a média felkapott, és acid house mozgalomnak nevezett el. Kétségtelen, hogy 1988-tól, vagyis attól a pillanattól kezdve, hogy az acidhangzás megjelent Európában, kialakult egy újfajta szórakozásmód, mely addig az elektronikus zene területén nem igazán volt ismeretes.

Ilyen rendezvényeket a szabad ég alatt, csarnokokban, hangárokban, gyárépületekben vagy hatalmas stadionokban is tartottak. Ezeket az összejöveteleket nevezték a kezdetekben acid house partiknak, majd raveknek. Az első ilyen az 1988. évi Summer of Love volt, melyet a London melletti M25-ös Orbital körgyűrű mellett rendeztek meg. Itt csendült fel a 808 „formáció” Pacific State nevű rave-himnusza és a D-Mob — We Call it Acieed indulója, melyek megalapozták a rave-generáció születését.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az elektronikus zene története — Az acid (2. rész)
Zene
  • OTS
  • 2017.10.11.
  • LXXII. évfolyam 41. szám
Facebook

Támogatóink