Az elektronikus zene története — A minimál (2. rész)

Az elektronikus zene története — A minimál (2. rész)

Mint ahogyan az a tudományos felfedezések esetében is lenni szokott, az új stílusok születése után is egyidejűleg történnek az események a világ több pontján. 1993-ban Moritz von Oswald és Mark Ernestus Berlinben hasonló úton indult el, mint Richie Hawtin a tengerentúlon.

Plastikman európai fordításban Maurizio lett, mivel ez volt Oswald és Ernestus művészneve.

A monoton hangfoszlányokból, zongoraleütésekből és az alattuk szigorú rendben felsorakoztatott ütemekből felépített kísérleti zene nem állt távol a németektől, már a 60-70-es években is megmozgatta a zenészek fantáziáját. A kilencvenes évek német minimalizmusa a többi közt Maurizio Lyot, illetve Ploy szerzeményeivel kezdődött, és az igazán átütő M sorozattal folytatódott.

Az M-domina nyitotta a sort, melyet további komplex minimalizmust sugárzó darabok követtek. Az M4, M4.5, M5, M6, M7 szerzemények a laboratóriumban megteremtett elektronikus univerzumot jelenítették meg. Ezek a zenei „laboratóriumok”, avagy kiadók pedig nem voltak mások, mint a Mille Plateaux, a Basic Channel és nem utolsósorban a Tresor.A Tresor nagyüzeme már 1991 szeptemberében beindult. A neves kiadónak sikerült ezeket a szürreális, experimentális kezdeményezéseket house, illetve tech house darabokkal ötvözni, azaz „eladhatóbbá” tenni. A Tresor olyan zenészeket gyűjtött maga köré, mint Jeff Mills, Joey Beltram, Christian Vogel, Neil Landstrumm vagy Dr. Motte. Mindez az elektronikus zene uniformizálásához vezetett, hiszen a felsorolt művészek a későbbiekben a techno, az electro, a trance, a house és az akkor megjelent minimalizmus keveredését idézték elő.

Talán ezért is történt meg, hogy a minimál stílus a kilencvenes évek közepére, mint minden más irányzat, egy kicsit felhígult. A különböző stílusjegyek, zenei hangzások ötvözete újabbakat szült. Az igazi kísérleti és művészi irányzat azonban továbbra is megmaradt — minimál techno néven. De az ütemek gyorsulásával és a house-effektek megjelenésével létrejött a minimál house stílus is, mely már nem volt annyira kísérleti, mint a minimál techno, és annyira gyors sem, mint a tech house.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az elektronikus zene története — A minimál (2. rész)
Zene
  • OTS
  • 2017.10.11.
  • LXXII. évfolyam 41. szám
Facebook

Támogatóink