Az elektronikus zene története — A New York garage (5. rész)

Az elektronikus zene története — A New York garage (5. rész)

Roger Sanchez hasonló zenei irányzatot képviselt, mint David Morales. A dominikai származású zenész Manhattan művészeti iskolájában kezdte el tanulmányait, majd a Pratt Institute-ban próbálta elsajátítani az építészetet.

A zene kedvéért azonban maga mögött hagyta a tanulást, és 1989-től az Ego Trip klubban kezdett el játszani. Ezután oszlopos tagja lett a Strictly Rhythm szerzői csapatának.

Első nagy dobását Underground Solution név alatt készítette el. Roger Sanchez karrierjének igazi szárnyalása a kilencvenes évek második felére tehető, amikor Dj Sneakkel és Junior Sanchezszel megalakították az S-Men együttest, mellyel elkészítették az S-Man Classics albumot.

Sanchez az első saját szerzői albumát, a First Contactot csak az ezredforduló után, 2001-ben adta ki, rajta az Another Chance című, romantikus hangulatot árasztó house-himnusszal. A zenéire egyébként is különösen jellemző az erős érzelmi töltet. A szerelem számos szerzeményének alaptémája.

Az eddigiekben — a New York-i house története kapcsán — főként olyan személyekről esett szó, akik a zeneszerzésben jeleskedtek, habár kitűnő mixalbumaik is voltak. Most azonban egy olyan emberről fogunk beszélni, aki a szó szoros értelmében véve lemezlovas volt, mégpedig a korszak egyik leghíresebbje.

Benji Candelario a Paradise Garage-ban magától Larry Levantől leste el a keverés technikáját, és vált a klasszikus garage-lemezlovasok egyik leghíresebbjévé. Dolgozott a Cutting, a Nitegrooves, a Freeze és a Kult Kiadónál, valamint a Redzone, a Building és a Roxy klubban. Candelario estjeit olyan zenészek hallgathatták, mint Eric Morillo, José Nunez vagy Harry „Cho Cho” Romero.A neves Subliminal Kiadó alapítói az egykori garage hangzás továbbvivői és az úgynevezett filter house irányzat ismert képviselői voltak. Eric Morillo a 90-es évek legelején a Reel 2 Reel nevű dance-csapat tagjaként például az I like to Move It című szerzeménnyel hozta lázba a világot. Ez a zeneszám valószínűleg mindenkinek ismerős, vagy legalábbis mindenki találkozhatott vele valamelyik rádióállomáson.

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az elektronikus zene története — A New York garage (5. rész)
Zene
  • OTS
  • 2017.10.11.
  • LXXII. évfolyam 41. szám
Facebook

Támogatóink