Az elektronikus zene története — A New York garage (2. rész)

Az elektronikus zene története — A New York garage (2. rész)

Todd Terry az egyik legmeghatározóbb személyisége volt a 80-as évek garage hangzásvilágának. A Brooklynban született lemezlovas fiatalkorában a hip-hop zenével robbant be és vált ismertté a fiatalok körében. Iskolai és utcai free-style rendezvényeken kamatoztatta keverési technikáit.

A Chicagóban zajló house események, illetve a diszkózene újraértelmezése szintén óriási hatással volt rá, és elkezdett house darabokat komponálni. A kilencvenes évek legelején, azaz a house zene európai berobbanásának időszakában, Terry a Londoni Ministry of Sound klubban vállalt rezidenciát. Zenei ízlésvilágát főként A Night in the Life of Todd Terry (1995), A Day in the Life of Todd Terry (1996), vagy a Todd Terry Presents Ready for New Day (1997) albumokról ismerhetjük meg.

Terry természetesen egykor nem csak Londonban mozgott jelentős zenészeket felvonultató helyeken, hanem New Yorkban is. 1987 tájékán például Little Louie Vegával és Kenny „Dope” Gonzalez-szel ismerkedett meg.

A két Puorto Ricó-i származású, de New York-i születésű zenész gyakorlatilag egy zenei birodalmat alapított Masters at Work néven 1990-ben. A kiadóban maguk mellé állították és gyűjtötték a korszak tehetséges zenészeit és énekeseit. A Masters at Work egyúttal zenei projektként is működött, mégpedig igencsak sikeresen és virágzóan. Mindez főként Vega zseniális zenei vénájának volt köszönhető, hiszen édesapjától örökölte a dzsessz, azon belül a latinos fúvós hangszerek szeretetét, nagybátyjától pedig a salsa énekek hatása szívódott az ereibe. A house zenébe — főként a későbbiekben — beáramló és meghatározó szerepet játszó latinos, brazilos hangzást többek között a Masters at Work gárdájának köszönhetjük. A brazilos vagy éppen kubai zenei melódiák jól keveredtek a garage zene ütemeivel, a hip-hoppal, de az afrikai törzsi motívumokkal is, nem beszélve a funk, a soul és a diszkózenéről.

A Boney M és az Ottawan után az elektronikus zene még jobban felpörgette és feldolgozta a trópusi hangzásokat. Ezáltal az amerikai, olykor laza, olykor kemény és szikár fekete zene, illetve az életvidám latin hangzás érdekes keverékét élvezhette a zenekedvelő közönség.       

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az elektronikus zene története — A New York garage (2. rész)
Zene
  • OTS
  • 2017.10.11.
  • LXXII. évfolyam 41. szám
Facebook

Támogatóink