Az elektronikus zene története — A Detroit Techno (5. rész)

Az elektronikus zene története — A Detroit Techno (5. rész)

Jeff Mills a kilencvenes évek elején kezdte el kidolgozni, majd azt követően kiadni saját szerzeményeit. Ebben az időszakban kiváló együttműködést alakított ki a német Tresor kiadóval, majd kisvártatva saját kiadót is berendezett Axis néven Chicagóban. Ezenkívül együttműködött a brit React és a japán Sony lemezkiadóval.

Az Axis-nál, azaz a saját kiadójánál Tranquilizer címmel dobta piacra első kislemezét. Az első produkciót számos további követte. A jobbnál jobb elektronikus darabok közül érdemes egy olyan darabot kiemelni, amely nemcsak zenei szempontból érdekes. Ez pedig nem más, mint a 2000-ben kiadott Metropolis című album, amely az 1926-ban, Fritz Lang rendezésével létrehozott Metropolis film betétdalainak átdolgozása volt.

Fontos még megemlíteni az 1995-ben megalapított Purpose Maker kiadót is, amelynél Mills újabb zeneszerzeményeket adhatott ki. Olyanokat mint például a Kat Moda EP, a Force Universelle EP, a Skin Deep EP, vagy éppen a Jet Set EP.

A detroiti techno történetét ecsetelve eddig főként az Egyesült Államok területén portyáztunk, azonban érdemes kissé Európára, azon belül is a belga R&S kiadóra kitekinteni. Ennél a kiadónál tevékenykedett egykor Joey Beltram, akinek kulcsszerepe volt az európai hardcore, techno vagy éppen a pre-breakbeat kialakításában, illetve elterjesztésében. Beltram zenei koncepciója ugyanis teljesen megfelelt az akkoriban Európa szerte kibontakozó acid techno stílusirányzatnak. Az R&S kiadóval szorosan együttműködve határozott szerepet vállalt a keményebb elektronikus hangzás népszerűsítésében. Nála, legyen szó akár minimalista vagy techno darabokról, mindig egy bizonyos fajta keménység dominált, az úgynevezett hardbeat stílus szerelmeseinek legnagyobb örömére. A kemény, energikus, illetve dinamikus zene jól jelképezte a jövő útját és az egyre népesebb közönség elvárásait. Cseppet sem véletlen, hogy a keményebb techno stílus ebben az időszakban terjedt el világszerte.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Zene rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az elektronikus zene története — A Detroit Techno (5. rész)
Zene
  • OTS
  • 2017.10.11.
  • LXXII. évfolyam 41. szám
Facebook

Támogatóink