home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Az egészséges gyümölcslé
Dudás Viktor
2020.02.05.
LXXV. évf. 6. szám
Az egészséges gyümölcslé

Sokunkban kialakult egy kép arról, hogy milyen is egy gyümölcslé, viszont kevesen tapasztaltuk meg közvetlenül, valójában hogyan is fest egy termésből frissen sajtolt ivólé. Elmondom, még a színe is más, nem olyan élénk, mint amilyennek a boltok polcairól ránk mosolygó üvegeken látjuk.

A zentai Hangya Zoltán adalékok hozzáadása nélkül készít gyümölcsleveket az otthonában. A főállású biológiatanár immár három éve foglalkozik ezzel a tevékenységgel, mely által egyre nagyobb körben szerez (el)ismertséget.

* Miért kezdett ivólevekkel foglalkozni?

— Vidékünkön ez részben adja magát. A gyümölcsöket a nagyvállalatok is képesek feldolgozni, az évek során azonban kialakult nálam egy rossz szokás, hogy amikor egy közértben járok, megnézem ezeknek a készítményeknek a csomagolásán az összetételüket. Ezt az átlagvásárló nemigen szokta megtenni, de elmondhatom, hogy gyakran lepődöm meg azon, hogy pontosan miből is állnak ezek a „gyümölcslevek”. Amit meggyléként határoznak meg, az az említett termésből csupán 6 százaléknyit tartalmaz, a többi 94 százalék vagy almalé, vagy maláta meg mindenféle E-szám. Az én termékeimben semmilyen mesterséges anyag nincsen, tehát tartósítószer- és cukormentesek, valamint a legfontosabb, hogy teljes egészében abból a bizonyos gyümölcsből állnak, amely a címkén olvasható/látható.

* Milyen eljárással készülnek a levek?

— Az almát, körtét ledaráljuk, és egy hirésen keresztül kisajtoljuk. Az eszköz működési elvének megértéséhez képzeljünk el egy gumilabdát, mely egy hordóban szélesedik. A ledarált termés a hordó és a gumilabda közé kerül. A labda tágulni kezd, ennek következtében a hordó falán levő apró lyukakon a lé kicsorog. Ennél kímélőbb módon nem is lehet hozzájutni a növény levéhez. Aztán ezt szűrjük, majd pasztörizáljuk. A pasztörizáció során a levet nem hevítjük, hanem fokozatosan melegítjük. Az edényt, melyben ez a folyamat végbemegy, duplikátornak nevezzük, tehát kétfalú, és olajjal van kitöltve. A melegítés ezért egyenletes, és csupán 80-90-100 fokot ad le. Mi a 75-80 fokot célozzuk meg, és ott tartjuk 20 percen át, aminek eredményeként a gombákat és a baktériumokat mind elpusztítjuk. A kezelt levet egy töltőberendezésbe szivattyúzzuk át, és forró üvegekbe adagoljuk, majd koronazárral lecsukjuk, aztán pedig hagyjuk kihűlni. Ez tartósító hatású, tehát az elölt csírák nem képesek tovább szaporodni, így a lé minősége és eltarthatósága is megmarad. Hozzá kell tennem, hogy az üvegeket a kedves vásárlóink mintegy 80 százaléka visszahozza, melyeket mi újramosunk és csírátlanítunk.

* Az imént egy meggyből készült ivólével koccintottunk, mely mikor is készült?

— Három éve, hogy elkezdtem ezekkel a gyümölcslevekkel foglalkozni. Legelőször meggylét készítettem, és kisebb üvegekbe töltve félretettem mintegy tizenöt darabot. Félévente szoktam felbontani egy üveggel, hogy ellenőrizzem, változott-e a minősége, vagy sem. Amit az imént fogyasztottunk el, véleményem szerint még mindig finom volt. Maga nem így gondolja?

* Kétségkívül finom. Elmondaná, hogy milyen pozitív hatásokkal jár a 100 százalékos gyümölcslevek fogyasztása?

— A piacokon szoktam árulni a portékámat, és az üvegeken levő címkék elég tarkák, így gyakran teszik fel az érdeklődők a kérdést, hogy melyik finom. Ekkor azt válaszolom, hogy ezek finomak, amazok pedig jók — végigpásztázva a gyümölcsleveken. A szeder és különösen a fekete berkenye van rendkívül jó hatással az egészségre, hiszen megannyi antioxidánst és vitamint tartalmaz, melyet a feldolgozás során igyekszünk kímélő módon kezelni. Ezek gyógyhatású növények. Ebből persze ne azt a következtetést vonjuk le, hogy az alma és a körte nem tartalmaz hasznos anyagokat. Az utóbbiak ízletesebbek, míg az előbbiek egy kissé fanyar, kesernyés ízűek. Érdekes, hogy vannak kisgyermekek, akik éppen ezeket kedvelik.


Elérhetőség:
Mail: organika.bios@gmail.com
Honlap: https://organikabios.wixsite.com/juice

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..