home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az arcüreggyulladásról és a nátháról
(re)
2015.05.25.
LXX. évf. 20. szám
Az arcüreggyulladásról és a nátháról

Ugye már önnel is előfordult, hogy egy-egy náthás megbetegedés után szinte egyik pillanatról a másikra megfájdult a feje, főként a szeme alatti arcüreg, és úgy érezte, ha lehajol, a fájdalom erősödik? Nos, ez az arcüreggyulladás egyik legkifejezőbb tünete, mely számos másikat is eredményez. De hogyan védhető ki? Mit tehetünk azért, hogy megelőzzük?

Az orvosok „hétfejű sárkánynak” is nevezik azt a kórképet, amelynek egyik állomása az arcüreggyulladás. Hét összefüggő kórkép adja ugyanis a diagnózist. Jellegzetessége, hogy egyidejűleg kell mind a hét betegséggel — nátha, arcüreggyulladás, fülkürthurut, savós középfülhurut, orrmandula-gyulladás, légcsőhurut, hörghurut — megbirkózni, éppen ezért a gyógyulás igencsak elhúzódhat. A betegség alapja a nátha vagy az influenza, így a legelső feladat, hogy ezt ignoráljuk.

A felnőttkori fül-, arcüregbetegségek jelentős része abból adódik, hogy gyermekkorban ezekből a hurutos betegségekből nem sikerült teljesen kigyógyulni. A csecsemőknél és a kisgyermekeknél fellépő, szűnni nem akaró orrdugulás előbb-utóbb arcüreggyulladássá válik. Ezt megelőzendő a legjobb, ha orvoshoz fordulunk.

Felismerés

Noha néha még a gyakorlott orvosnak is nehézséget okoz a gyermekeknél felismerni az arcüreggyulladást, bizonyos tünetekből gyanítható a betegség. Gyermekeknél ugyanis ritkán jár fejfájással, néha enyhe nyomásérzékenység léphet fel az arcüreg felett. Magas láz sem kíséri, legfeljebb tartós hőemelkedés. A legtöbb betegnél azonban gyakori tünet az étvágytalanság, az orr váladékozása, illetve eldugulása, sápadtság, nyugtalan alvás, tüsszögés.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Próbáljuk meg gyermekünk immunrendszerét a lehető legjobban megerősíteni. Ezt már csecsemőkorban kezdjük el az anyatejjel való táplálással, később pedig a kiegyensúlyozott, vitamindús és nyomelemekben gazdag étrenddel, illetve a rendszeres mozgással a friss levegőn. Ha a betegség felütötte a fejét, használjuk az orvos által felírt gyógyszereket, az orrnyílásokból igyekezzünk eltávolítani a lehető legtöbb váladékot (orrfújással, gyermekeknél orrpumpával), mert az ott megtelepülő baktériumok felülfertőzést is okozhatnak. Az a legfontosabb, hogy az eredeti okot, a náthát szüntessük meg. Bőséges folyadékfogyasztással és ágynyugalommal harcolhatunk ellene a leghatékonyabban. Gyakran szellőztessünk, a beteget izoláljuk el, naponta többször alaposan mossunk kezet, illetve fertőtlenítsük a beteg által használt edényeket, poharat, bögrét, evőeszközt stb.

Az arcüreggyulladás lefolyása meleg borogatással felgyorsítható, egyszersmind a fájdalom is enyhíthető. Ügyeljünk rá, hogy a beteget ne érje huzat, mert az újabb kellemetlen tüneteket idézhet elő. Ilyen például a fülfájás, az arcidegzsába stb.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..