home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az álom valóra vált
Zvekán Péter
2014.05.07.
LXIX. évf. 19. szám
Az álom valóra vált

Három éve döntötte el, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy kijusson az Eurovízióra. Az idén a Dal döntőjében az ő nevét mondták ki, így az álma valóra vált. Az MTVA idei Itt a pont elnevezésű képzésén Kállay-Saunders Andrást a rendezvény gálaestjén, a fellépése után sikerült nyakon csípnem.

Kállay-Saunders András 2010-ben érkezett Magyarországra, hogy meglátogassa a nagymamáját. Közben tudomást szerzett róla, hogy a TV2 egy énekes vetélkedőt szervez, s ha már ott volt, jelentkezett rá. Mivel sikerült bejutnia, egyértelmű volt, hogy tovább fog az országban tartózkodni, mint gondolta volna. A Megasztárban egészen a negyedik helyig jutott, azóta pedig folyamatosan jelen van a magyarországi zenei színtéren.

Három éve döntötte el, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy kijusson az Eurovízióra. Az idén a Dal döntőjében az ő nevét mondták ki, így az álma valóra vált. Az MTVA idei Itt a pont elnevezésű képzésén Kállay-Saunders Andrást a rendezvény gálaestjén, a fellépése után sikerült nyakon csípnem.

Eltökélt szándékod volt, hogy addig „jársz” A Dalba, amíg ki nem jutsz az Eurovízióra?

— Amikor először indultam a versenyen, nagyon gyorsan kiestem. De nem hagytam annyiban, eltökélt szándékom volt, hogy továbbra is részt vegyek a megmérettetésen. Tavaly a My Baby című dalommal már egészen a második helyig jutottam, így már majdnem elértem a célom. Azután még nagyobb elánnal indultam neki a 2014. évi Dalnak, közel éreztem a célt. Egyúttal arra is fel voltam készülve, hogy előfordulhat, jövőre ismét ringbe kell szállnom.

Tavaly a nézők többsége a döntőben azt várta, hogy te nyersz. Hogy érintett, amikor végül ByeAlex neve hangzott el?

— Szerettem volna nyerni, és valóban szomorú voltam. Tudtam azonban örülni Alex sikerének, mert mindig nagyra tartottam az olyan előadókat, akik vállalják magukat. Őt egy nagyon kreatív fickónak tartom, aki jó dalszövegeket ír, ezért nem sajnáltam tőle az első helyet.

Az idén egy komoly témájú dallal indulsz. Kinek az alkotása ez?

— Eddig mindegyik dalomat én írtam. Kitalálom a dallamot és a szöveget, majd elviszem egy producernek, aki elkészíti a hangszerelést. Mostanában nagyon sokat dolgozom együtt Szakos Krisztiánnal, aki többek között a Runningot is hangszerelte. Emlékszem, amikor a szövegen gondolkodtam, egy, az Egyesült Államokban élő gyerekkori barátom története jutott eszembe. Persze vacilláltam, hogy jó ötlet-e egy eurovíziós előválogatóra elvinni egy gyermekbántalmazásról szóló dalt, de aztán mégis belevágtam, hiszen a zenében nem csak szerelemről lehet beszélni.



Mit szóltak a barátaid, amikor elmondtad nekik, hogy ezzel a komoly dallal szállsz versenybe?

— Azt mondták, hogy András, ki fogsz lógni a sorból! Ezt persze nem negatív előjellel értették, hiszen velem egyetemben ők is unják már a szerelemcentrikus szerzeményeket. Például kellemes meglepetés volt, amikor külföldről kaptam egy olyan levelet, amelyben megköszönik, hogy végre valaki foglalkozik ezzel a témával. Örülök, hogy sok embert érintettem meg a szövegemmel.

Egy ilyen győzelem után elkerülhetetlen a negatív kritika. Hogyan viseled?

— Bárki nyer, az mindig megkapja a magáét. Ez már afféle rutinná vált. Én ezt úgy tudom kezelni, hogy minden felém irányuló negatívumra sikerrel válaszolok, azaz a negatív hangokból megpróbálok energiát gyűjteni. Örülök, amikor elérem, hogy valaki beismerje: „tévedtem ezzel a fickóval kapcsolatban”. A nagyon brutális megjegyzésekkel viszont nem tudok mit kezdeni. Ilyenkor inkább a kommentelőt sajnálom, hogy erre pocsékolja az idejét, a gondolatait és az energiáját.

Az idén a döntőben végre a te nevedet mondták ki. Beteljesült az álom?

— Az a pár perc, amíg a színpadon álltam a három másik versenyzővel, szinte egy örökkévalóságnak tűnt. Amikor meghallottam, hogy Kállay-Saunders András, akkor majdnem sokkot kaptam. Az idő lelassult, a környezet elcsendesedett. Szerintem egy kicsit elvándoroltam a saját világomba. A következő pillanatban pedig már magamat láttam az eurovíziós nagyszínpadon. Igen, beteljesült az álom.

Milyen lesz az eurovíziós produkciód világa?

— Nem fog lényegesen eltérni attól, amit a nézők már láthattak a Dalban. Annyi talán, hogy a koreográfia sokkal erősebb lesz, azaz nagyobb hangsúlyt helyezünk rá — már csak azért is, mert sokkal nagyobb lesz az ottani színpad. Nagyobb teret kell betölteni, ráadásul lesz egy rész, amikor futni, azaz „runningolni” is fogok. Csak azt sajnálom, hogy az eddig velünk fellépő kislány nem tud részt venni az európai versenyen, mert a szabályzat tiltja a tizenhat éven aluliak részvételét.

Milyenek mostanában a napjaid, hogyan készülsz a versenyre?

— Sokkal több felkérésem van, mint korábban, és igyekszem mindegyiknek eleget tenni. Folyamatosan adom az interjúkat külföldön és idehaza egyaránt, mint ahogyan ezt most is teszem. Sokat ülök a számítógépem előtt levelekre válaszolva, hiszen ezt is nagyon fontosnak tartom. Emellett rengeteg időt töltök a stúdióban, és sokat próbálunk, hiszen közben már készítem az új lemezemet.

A dátum közeledtével egyre jobban izgulsz?

— Az igazi izgulás szerintem még csak most jön. Pillanatnyilag inkább csak kíváncsi vagyok rá, hogy milyen lehet valójában az Eurovízió. Kíváncsi vagyok rá, hogy milyen érzés lehet olyan hatalmas közönség előtt fellépni. Remélem, egy olyan élményben lesz részem, amelyet soha nem fogok elfelejteni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..