Az állami vállalatok szerkezetátalakítása
FÖLDI Márta
2014.12.03.
LXIX. évf. 49. szám
Az állami vállalatok szerkezetátalakítása

Pozitív kimenetelű ügyviteli tervek? Csődeljárás vagy magánosítás?
Új törvények meghozatala! — Az IMF-fel való sikeres megállapodás után következik a neheze, a kitűzött feladatok végrehajtása.

Strukturális, rendszerbeli változásokra van szükség. A költségvetési deficit csökkentésére tett takarékossági javaslat megvalósítása csak egy a számos feladat közül. Fontos, hogy Szerbia számára középtávon megteremtődjenek a makroökonómiai stabilitás, a fenntartható fejlődés feltételei, valamint a versenyszféra bővülésének és a foglalkoztatás növelésének lehetőségei.

Különösen fontos a privatizációs folyamatok befejezése, mert Szerbia mindaddig nem tud előrehaladást felmutatni a gazdasági fejlődésben, amíg a magánosításra váró vállalatok kérdése meg nem oldódik — és addig Szerbia az EU szempontjából nem sorolható a működőképes piacgazdaságú országok kategóriájába.

Szerbia gazdasági fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy azokban az állami vállalatokban, amelyekben folyamatosan rossz, eredménytelen az ügyvitel, szerkezetátalakításra kerüljön sor, és befejeződjenek a magánosítási folyamatok (ez körülbelül 500 vállalatot érint). Az intézkedéseknek a forrásokkal való ésszerű gazdálkodás a céljuk. Ezek a vállalatok egyrészt megterhelőek a költségvetés számára, másrészt gátolják a külföldi befektetéseket. Meg kell találni az ezekre a cégekre vonatkozó megfelelő privatizációs modelleket.

Számos vállalatra (nagyjából százra) a csődeljárás megindítása vár, ilyen például a belgrádi Progres, az Unimel, a Slokomerc vagy a niši Mondial.

A csődeljárás folyamata meghatározott ideig fog tartani, miközben lehetőségeket és változatokat fognak megvizsgálni, melyek bizonyos esetekben a vállalatok felépülését eredményezhetik, más esetben viszont a céget új befektetőnek adják el részlegesen vagy teljes egészében.

A szerbiai kormány megkülönböztetett figyelmet fordít a vegyipari cégek és az acélművek ügyének megoldására, mely vállalatok gazdálkodása az ipari termelés fellendítésének alapja, egyúttal gazdasági növekedést is eredményez.

Az új munkatörvény meghozatala után, a csődeljárásról valamint a privatizációról szóló törvényeken kívül számos egyéb törvény vár elfogadásra, mint például a gazdasági társulásokról szóló törvény módosítása, a befektetésekről szóló új törvény stb.

A tervezésről és az építésről szóló új törvény meghozatala az elképzelés szerint meggyorsítja majd az építkezési engedélyek kiadását, ezáltal megkönnyítve a szerbiai beruházások lehetőségét.

Ezért a tervezett törvényeket nem elég csak meghozni, hiszen a fenntartható fejlődés érdekében nagyon fontos, hogy alkalmazzák is őket.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Gazdaság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..