home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az államalapítás ünnepe
Talpai Lóránt
2012.08.22.
LXVII. évf. 34. szám

Nemzeti ünnep augusztus 20-ánII. Erzsébet angol királynő és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter által Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is üdvözölte Magyarországot augusztus 20-a alkalmából. Az idén a központi ünnepségek a fővárosban reggel fél kilenckor kezdődtek a Kossuth Lajos téren,...

Nemzeti ünnep augusztus 20-án

II. Erzsébet angol királynő és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter által Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is üdvözölte Magyarországot augusztus 20-a alkalmából. Az idén a központi ünnepségek a fővárosban reggel fél kilenckor kezdődtek a Kossuth Lajos téren, ahol katonai tiszteletadással felvonták Magyarország nemzeti lobogóját, majd a több évtizedes hagyomány folytatásaként tisztté avatták az újonnan végzett honvédtisztjelölteket. Az eseményen beszédet mondott Hende Csaba honvédelmi miniszter, az eskütétel után pedig Áder János államfő köszöntötte elsőként ünnepi beszédében őket. Az ünnepi szentmise délután öt órakor kezdődött a Szent István-bazilika előtt. A liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezette, a szentbeszédet pedig Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mondta. Az ünnep alkalmából a Duna felett és a folyón vízi és légi parádét tartottak, a látványos tűzijátékot pedig szokás szerint este kilenc órától tekinthették meg az érdeklődők.
Orbán Viktor tájékoztató levelet írt
Szeptember elejéig valamennyi nagykorú magyar állampolgár megkapja Orbán Viktor levelét és a munkahelyvédelmi akciótervről szóló tájékoztató mellékletet. Orbán Viktor miniszterelnök július elején jelentette be, hogy a kormány tízpontos munkahelyvédelmi akciótervet hirdet. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte: ''A most zajló nemzeti konzultáció előzetes eredményei arra utalnak, hogy az embereket elsősorban a munkahelyük biztonsága foglalkoztatja. Ezért kiemelkedően fontos feladata a kormánynak a miniszterelnök által meghirdetett munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtása, és természetesen az ennek keretében megnyíló lehetőségekről mielőbb tájékoztatni kell a polgárokat.” Orbán Viktor a levél mellékletében pontokba foglalva mutatja be, milyen intézkedéseket tervez a kormány a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a munkanélküliek, a kisgyermekes anyák, a képzettséget nem igénylő munkát végzők, a mikrovállalkozások, a 25 fő alatti kisvállalkozások, valamint az évi 500 ezer euró bevétel alatti vállalkozások segítésére.

A Magyarok VIII. Világkongresszusa

Négynapos rendezvénysorozat keretében tartották meg Budapesten a Magyarok VIII. Világkongresszusát. Az eseményen Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke és Rácz Sándor, az 1956-os Nagy-Budapesti Központi Munkástanács elnöke, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke köszöntötte a résztvevőket. Ezután Patrubány Miklós beszámolt a négy évvel ezelőtti világkongresszus határozatainak végrehajtásáról, tájékoztatást adott az MVSZ helyzetéről, és ismertetette a mostani világkongresszus céljait. Böjte Csaba ferences szerzetes Népjólét - kereszténység - magyarság címmel tartott előadást. Az augusztus 20-áig zajló kongresszus programjában ezenkívül szerepelt még demográfiai és orvoskonferencia, több kulturális téma, magyar őstörténeti konferencia és kerekasztal-beszélgetés a székely-magyar rovásírásról.

Vélhetőleg 35 millió forintot kapnak majd a londoni aranyérmesek

Az előző olimpiához képest csaknem kétszer annyit, 35 millió forintot kaphatnak a Londonban aranyérmet nyert magyar sportolók - közölte a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Molnár Zoltán elmondta, hogy javaslatuk szerint a második helyen végzettek 25, a bronzérmesek pedig 20 millió forinttal lehetnek gazdagabbak, a negyedik helyezettek 15, az ötödikek 10, a hatodikak nyolc, a hetedikek négy, a nyolcadikak pedig kétmillió forint jutalomban részesülnek majd. A páros számokban sikeresen szerepelt versenyzők az elért eredményért járó összeg 90 százalékát, a négyfős csapatok tagjai a 80, a 13-15 főseké pedig a 70 százalékát kapnák meg a pénzdíjnak fejenként. A sportolókat felkészítő szakemberek a juttatás 60 százalékában részesülhetnek. Négy évvel ezelőtt, a pekingi játékok alkalmával egyébként az aranyérem 20, az ezüstérem 18, a bronzérem pedig 16 millió forintot ért. A MOB London előtt azonban nem hozta nyilvánosságra a pénzdíj összegét, mert a szervezet megítélése szerint ez gátolta volna az eredményességet.

Magyarországon sem olcsó az iskolakezdés

Jelentős kiadással kell számolniuk az iskoláskorú gyermekek szüleinek szeptemberben. A tankönyvek és az iskolaszerek teljes költsége akár az 50 ezer forintot is elérheti. Az oktatási államtitkárság szerint az első osztályosok tankönyvcsomagjának átlagára 6500 forint, a felsősöké pedig 6500-11 000 forint. Ezek azonban csak átlagárak, hiszen a tanárok sok esetben maguk dönthetik el, mely tankönyvből tanítanak. Mi több, ebben az összegben nincs benne a díja a speciális könyveknek, elsősorban a nyelvkönyveknek, melyekre a legtöbb tanulónak szintén szüksége lesz. A munkáltató kedvezményes adózás révén nyújtott támogatással enyhítheti a terheket. A szülők összesen 55 800 forintot is kaphatnak gyermekenként iskolakezdési támogatás címén. A támogatást csak azok a szülők kaphatják meg, akik általános vagy középiskolás gyermekük után jogosultak családi pótlékra.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..