home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az a legfontosabb, hogy legyen elég diák
Tóth Lívia
2015.02.01.
LXX. évf. 4. szám
Az a legfontosabb, hogy legyen elég diák

A tartományi oktatási titkár látogatása Zentán — Nemrégiben Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár a zentai önkormányzat, valamint a községbeli oktatási intézmények vezetőivel folytatott megbeszélést. A találkozó során az újságíróknak adott nyilatkozatában megállapította, a magyar nyelv hivatalos használatával nincsenek problémák a Tisza-parti község területén, az oktatási intézmények viszont folyamatos fejlesztésekre szorulnak.


Nyilas Mihály és Ceglédi Rudolf (Herédi Krisztián felvételei)

Az elmúlt időszakban szoros és gyümölcsöző együttműködés alakult ki a titkárság, a zentai önkormányzat és a helyi intézmények között, aminek eredményeképpen eddig is jelentős mértékben támogatták a benyújtott projektumokat.

Nyilas Mihály hangsúlyozta, a négy eredményesen működő zentai középiskola, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, a Zentai Gimnázium, az Egészségügyi Középiskola, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola az ide iratkozó diákok miatt nem csak a községben, hanem az egész észak-vajdasági régióban kiemelt helyet foglal el. Mellettük azonban fontosnak tartják az általános iskolák és az óvodák munkájának segítését is. Az idén a tartományi titkárságnál elsősorban az oktatási intézmények felszerelésére lehet pályázni, mert a felmérések azt mutatják, erre van leginkább szükség, hogy az iskolák megfeleljenek a modern idők kihívásainak.


A gimnáziumban

— Szeretnénk azt is átlátni, hogy a középiskolák a következő tanévben milyen tagozatokat terveznek nyitni — emelte ki a tartományi oktatási titkár. — Azokat a tagozatokat, amelyek a múltban jól működtek, meg kell őrizni, de ez mellett a gazdasági és a társadalmi igényekkel összhangban meg kell állapítani, milyen új szakokra lenne szükség. Mi tesszük a dolgunkat, de természetesen az a legfontosabb, hogy legyen elég diák.


Kerekasztal-beszélgetés

Nyilas Mihály azt is elmondta, Zenta község területén a kétnyelvű táblák, illetve a magyar nyelv hivatalos használatánál nincsenek különösebb gondok. A városházán ügyintéző polgárok gond nélkül kommunikálhatnak a saját anyanyelvükön, habár a dokumentumok kiállításánál akad még probléma. Ilyen esetekben legtöbbször informatikai okokra hivatkoznak, de egy hamarosan megjelenő pályázat erre is megoldást adhat.


Osztálylátogatás

— A vajdasági magyarság szemszögéből Zenta a Tisza vidékének legjelentősebb oktatási központja — szögezte le Ceglédi Rudolf polgármester és hozzátette, a látogatás során elemezték azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt évben közösen valósítottak meg a titkársággal, és áttekintették az idei évre vonatkozó terveket. Fontosak a felszerelés fejlesztését szolgáló pályázatok, de Zentán az óvoda- és iskolaépületek felújítására is kell forrásokat találni. Szinte mindegyik objektumon vannak elvégzendő munkálatok, de ezen a területen talán a Thurzó Lajos Általános Iskola, a Szép utcai óvoda és a Zentai Gimnázium élvez elsőbbséget.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..