home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az MNT-választáson négy lista?!
(o. i.)
2010.04.14.
LXV. évf. 15. szám

MAGYAR ÖSSZEFOGÁS - TELJES A LISTA. Hetekkel ezelőtt, a nemzetitanács-választásokra készülődve összeültek a vajdasági magyar pártok képviselői, hogy a közös listaállítás lehetőségéről tárgyaljanak. Az ülés után - a VMDP és a VMDK álláspontjának ismeretében - Pásztor István, a VMSZ elnöke azt nyilatk...

MAGYAR ÖSSZEFOGÁS - TELJES A LISTA. Hetekkel ezelőtt, a nemzetitanács-választásokra készülődve összeültek a vajdasági magyar pártok képviselői, hogy a közös listaállítás lehetőségéről tárgyaljanak. Az ülés után - a VMDP és a VMDK álláspontjának ismeretében - Pásztor István, a VMSZ elnöke azt nyilatkozta: ,,velük vagy nélkülük', de olyan lista készül, amely a vajdasági magyar közösséget reprezentálja. Azóta a VMSZ meghozta döntését: nem pártlistával szerepel a június 6-ára kitűzött választásokon, hanem egy olyan 35 nevet tartalmazó névsorral, amelyen 18 jelöltet a közélet szereplői adnak (civil szervezetek, egyházak, az oktatás és művelődés neves képviselői, valamint neves értelmiségiek, 17 helyre pedig a VMSZ állít jelöltet. Pásztor István diszkontinuitást ígért - az eddigi MNT-elnök, Józsa László neve nem szerepel azon a listán, amelynek Magyar Összefogás a neve. A múlt héten mind a 18-as, mind a 17-es névsor ügyében döntés született, teljes a lista.
A Magyar Összefogás 18-as közéleti listáján szereplők végleges névsora: Csete-Szemesi István, Dolinsky Árpád, mgr. Hajnal Jenő, mgr. Horváth Endre, dr. Káich Katalin, Kovács Frigyes, Linka Gabriella, Náray Éva, dr. Német László SVD, dr. Ózer Ágnes, Saláta Zoltán, Sebestyén Imre, Urbán András, Váradi József, Varjú Potrebić Tatjana, dr. Zsoldos Ferenc, Kiss Tóth Erika és ifj. Lengyel László. Utóbbi két jelölt (Kiss Tóth Erika és ifj. Lengyel László) azt követően került fel a listára, hogy Dudás Károly és dr. Papp Árpád visszalépett a jelölésétől. Visszalépésüket azokkal a támadásokkal indokolták, amelyek szerint ,,a VMSZ át akarja verni a civileket', mert két politikust is indít a civilek listáján. Ennek fényében, a közösségi érdeket szem előtt tartva, a visszalépést tartották a leghelyesebb döntésnek.
A Magyar Összefogás listáján a VMSZ által jelölt 17 személy: Csernik Árpád, Joó Horti Lívia, ifj. dr. Korhecz Tamás, Siflis Zoltán, dr. Hódi Sándor, Sárosi Gabriella, Bojtos Irén, dr. Ritz György, Dudás Diana, Mészáros László, dr. Sarnyai Zoltán, dr. Várady Tibor, Erdély Lenke, Valka Károly, mgr. Jerasz Anikó, Báló Tibor, Mérges Sándor.
A DEMOKRATA PÁRT KÉSZÜLå LISTÁJA. A Demokrata Párt által támogatott Humentis civil szervezet (a Vajdasági Magyar Értelmiségiek és Üzletemberek Társasága) külön listával indul a június 6-ára tervezett nemzetitanács-választásokon. A Vajdasági Magyarként Európába nevű listáról a Humentis szabadkai megbízottja, Szántó Róbert azt nyilatkozta a Magyar Szónak, hogy a listán 40%-ban politikusok (zömmel a DP tagjai), 60%-ban pedig közéleti személyiségek vannak: ,,Közéleti személyiségek alatt olyan személyeket értek, akik a kultúra, az oktatás, a tájékoztatás és a nyelvhasználat terén szakemberek, akik a múltban már bizonyítottan helytálltak ezeken a területeken'. Bálint Zoltán, a Humentis igazgatóbizottságának tagja azt nyilatkozta: listájukon szerepelnek vállalkozók, írók, újságírók, művészek, élsportolók, egyházi személyiségek és ürményházi, székelykevei, nagykikindai, nagybecskereki, szenttamási, hertelendyfalvi jelöltjeik is vannak.
Az 50 nevet tartalmazó, még mindig nyitott listán (melyből majd összeáll a hivatalos 35) a DP jelenleg is funkciót betöltő politikusai közül dr. Csengeri Attila tartományi egészségügyi titkár, Zsíros Jankelić Anikó és Tóth Tamás köztársasági képviselő, Širková Anikó, Zenta polgármestere, Magyarkanizsáról Körmöci Károly jogász, Törökkanizsáról Borsos Csilla magiszter, Csókáról Tóth Kornél, Szabadkáról Szántó Róbert, Vass Géza történész, Árokszállási Márta színésznő... Az újságírók közül Miskolci Magdolna, Máriás Endre, Szakállas Ottó, Takács Krisztián.
A Vajdasági Magyarként Európába lista kapcsán a legnagyobb érdeklődést az a meg nem erősített információ váltotta ki, hogy a listavezető Kasza József, a VMSZ egykori elnöke, illetve egykori tiszteletbeli elnöke lesz. Napilapunk megkeresésére Kasza József csak annyit mondott: ,,Nem cáfolom az állítást'.
A LIGA IS INDUL. A VMDK és a VMDP tehát nem állít listát. A Rácz Szabó László vezette MPSZ még nem döntött a kérdésről. László Bálint, a Magyar Remény Mozgalom elnöke viszont bejelentette: önálló listával indulnak a választásokon, s a névsor fele már össze is állt. A helyzet érdekessége, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga is ,,ringbe” száll. Ezen a héten derül ki, hogyan. A VSZL tisztségviselőjének, Vass Tibornak a múlt heti nyilatkozatából ez nem derült ki egyértelműen. Először azt mondta, hogy pártja a DP-hez hasonlóan támogatni fog egy hozzá közel álló civil szervezet által állított listát. Aztán meg: ,,Listánkat olyan emberekből fogjuk összeállítani, akikben megbízunk, és akik tudják képviselni azokat a magyar érdekeket, melyeket a magyar szavazópolgár is támogat. Mi nem Vajdasági Magyar Tudományos Akadémiát fogunk csinálni, amely nem lesz jó semmire, ha nem lesz megfelelő számú doktor. Mi meg leszünk elégedve az egyszerű parasztemberrel is, hiszen a vajdasági magyarok között ők is ott vannak'...
SZENZÁCIÓNAK IS TEKINTHETå HÍR. ,,Szenzációnak is tekinthető hírt jelentettek a hírügynökségek és parlamenti tudósítók szerda este: a szerb kormány elfogadta Pásztor Bálintnak, a VMSZ parlamenti képviselőjének, a kisebbségi frakció vezetőjének azon javaslatát, hogy a régiófejlesztési törvény módosítása során a szövegben az eredetileg javasolt észak-bánáti helyett - az egyébként észak-bánáti adminisztratív körzethez tartozó három bácskai község - Ada, Zenta és Magyarkanizsa a régiófejlesztési új törvényben az észak-bácskai térséghez tartozzon' - írta a Vajdaság Ma hírportál. A cikk szerint múlt szerdán a VMSZ képviselői újabb eredményes lépést tettek ennek a csúnya ficamnak a helyrehozásában, és haladást értek el az adminisztratív határokról szóló 1992-es szerb kormányrendelet következményének a felszámolásában. A körzethatárok visszaállításáért folyó harcban a VMSZ-es képviselők első konkrét lépése az volt, hogy egy évvel ezelőtt sikerült hasonlóképpen elérniük a gazdasági kamarákról szóló törvény módosítását, mellyel Adát, Zentát és Magyarkanizsát ismét Szabadkához csatolták. Visszacsatolták őket oda, ahová tartoznak - Bácskába, Bácskához.
Ezen, a húsvéti ünnepeket követő első parlamenti ülésen szereplő törvénymódosítás más újdonságot is tartalmaz. A tavaly júniusban elfogadott törvény 7 statisztikai régióra osztotta Szerbiát. Ez az új, módosításra beterjesztett viszont 5 statisztikai régió létrehozásáról szól. Ez az 5 régiót: Vajdaság, Belgrád, Šumadija és Nyugat-Szerbia, továbbá Dél- és Kelet-Szerbia, valamint Kosovo.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..