home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Az Évszázad mérkőzésére emlékezett az Aranycsapat Testület
MTI
2019.11.25.
LXXIV. évf. 47. szám
Az Évszázad mérkőzésére emlékezett az Aranycsapat Testület

Az Évszázad mérkőzésére, az angolok ellen 66 évvel ezelőtt a londoni Wembley Stadionban aratott 6–3-as diadalra emlékezett hétfő délután az Aranycsapat Testület.

„Az 1953. november 25-én elért győzelem olyan történelmi eseménnyé vált, amely egy csapásra világhírűvé tette azokat a labdarúgókat, akik részt vettek rajta, ezért szeretettel és tisztelettel emlékezünk rájuk” — mondta Lomnici Zoltán, a testület elnöke a Groupama Arénában tartott ünnepségen.

Lomnici felidézte, hogy Szabó Tünde sportért felelős államtitkár két és fél évvel ezelőtt, Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján hirdette meg az Aranycsapat Emlékévet, és a mostani már nagyjából a 250. olyan rendezvény, amely az Aranycsapat sikereire tekint vissza. Kiemelte: az események jelentős részét a határon túl tartották meg, ezáltal is erősítve az ott élő magyarokban a hazához való ragaszkodást.

Bajkai István országgyűlési képviselő, az Aranycsapat Testület alelnöke azt hangsúlyozta, hogy az 1953-as angol-magyarra az egész világ úgy tekintett, mint a két rendszer, a kapitalizmus és a szocializmus küzdelmére. A honatya 1953. november 25-ét a magyar futballtörténelem legnagyobb napjának nevezte.

Bajkai István hangsúlyozta, hogy a magyar csapat harmadik találatát - amelyet Puskás Ferenc visszahúzós csele előzött meg - az évszázad góljának választották meg. Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy Magyarország akkoriban egy új játékrendszerrel forradalmasította a világ futballját.

„Az Aranycsapat tagjai igazi példaképek voltak, akik elkötelezetten szerették a hazájukat, alázattal tekintettek az egész életre, és elvittek bennünket akkor a világ tetejére” — zárta mondandóját a képviselő.

Az emlékezésen részt vett az Aranycsapat Testület több tagja, ifj. Buzánszky Jenő, Grosics Edina, valamint az Aranycsapat öt tagját ápoló Pénzes István professzor, illetve házigazdaként a testület együttműködő partnere, Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke is.


A nyitókép illusztráció (Martinek Imre/Hét Nap online felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..