home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az Aston Martin viharos története (2.)
Berta Attila
2017.03.26.
LXXII. évf. 12. szám
Az Aston Martin viharos története (2.)

Avagy: hogyan is alakult ki a világhírű márka?

A Ford-korszak

A cég történelmében az első célzott Aston Martin gyárat Gaydonban nyitották meg 2003-ban. Abban az évben vezették be a DB9 coupe modellt (V12, 400 LE, 300 km/h-ás végsebesség), mely lecserélte az öreg DB7 modellt, mely már tíz éve rótta az utakat. 2004-ben jöttek az új modellek, a Cabriolet DB9 Volante.  Ebben az évben a cég 12 500 m2-es részleget nyitott motorgyártásra a Ford Germany Niehl keretében, Kölnben, Aston Martin Engine Plant (AMEP) néven.

A gyár kapacitása évente 5000 motor volt, melyet száz speciálisan képzett munkás készített. Így a cég lassan beváltotta ígéretét, hogy kis szériában gyárt motorokat magas teljesítménnyel, különféle változatban. 2003 decemberében Aston Martin bejelentette, hogy 2005-ben visszatér a versenypályákra. Megalakult az Aston Martin Racing, mely a DBR9 sportprogram levezetéséért volt felelős. A DBR9 modell megmérettetett a GT-versenyeken, a sportautók kategóriájában, beleértve az ismert 24 órás Le Mans-i futamot is.  Mivel elég nagy teher volt a Ford vállán, 2006-ban megbízott egy svájci bankcsoportot (UBS AG), hogy aukción adja el az Aston Martin cég egészét vagy egy részét. Új befektetők jöttek, új ötletekkel. Ilyen volt az is, hogy demonstrálják a V8 Vantage modell kitartását. Az autót veszélyes utakon mutatták be Kínában 2007 júniusában és augusztusában. Néhány brit pilóta lehajtotta vele a távot Tokió és Isztambul között, azaz 12 089 km-t, még a European Motorway Network előtt, és ehhez még 3259 km-t tettek meg Isztambultól Londonig. Ez a promóció megnyitotta az eladást Sanghajban és Pekingben is.

Az Aston Martin-kereskedők 120 helyen, 28 országban vannak jelen a világon. 2008-ban James Bond-filmben is szerepelt Aston Martin autó. A DBS-nek hatliteres, 510 LE-s, V12-es motorja van, mely 4,3 másodperc sprinthez és 302 km/h-ás végsebességhez elég. Bizonyos karosszériaelemek szénszálas műanyagból készülnek, a megfelelő lassításért pedig a kerámiafékek felelősek. Az első négyajtós Aston sportautó 2010-ben jelent meg Rapid néven, és a Magna Steyr gyárban készült, Grazban. 2012-ben a gyártást visszaköltöztették Gaydonba. Érdekesség: az Aston Martin Vantage RS a valaha készített leggyorsabb Aston. Egyelőre két példányban van megépítve. A gyár nem zárkózik el a különleges modellek kisszériás sorozatgyártásától sem, például a sima V12-es, 510 LE-s motort felcsippelték 600 LE-re, különleges ülésekkel, könnyített karosszériával, klíma, ABS és más kütyük nélkül, a gyorsulás 0-tól 160-ig 4,5 másodperc. A maximális fordulatszám a 7600-at is eléri, a forgatónyomatéka kb. 700 Nm, váltója manuális, maximálisan 320 km/h–ig repít el. Az 1500 kilós szörnyeteg 150 000 angol fontba kerül. Nem vitás, az Aston Martin esztétikailag mindig tökéletes autókat gyárt. Művészi alkotások, nem a leggyorsabbak teljesítményben, de tökéletes esztétikájú luxussportautók egyedi hangzással, melyet a V8-V12–es motorok adnak turbók és kompresszorok nélkül.

Az Aston Martin napjainkban

Újabb meglepetés az Aston Martintól az AM-RB 001. A legradikálisabb autó, melyet a cég eddig bemutatott. Ez a hipersportautó a teljesítményével maga mögött hagyhatná a legjobbakat a kategóriában. Itt nemcsak a Bugatti Chironra gondolok, hanem azokra a modellekre is, amelyek a pályán is megmutatkoztak, például a One:1 az ismert Koenigsegg cégtől. A „szuper Aston” jobb kellene hogy legyen, tekintve a specifikus erőt az új V12 szívómotorral. Hihetetlenül hangzik, de állítólag 1 LE/kg eredményt kell várni, ami nem mond mást, mint azt, hogy legalább 1000 LE lesz az újonc Aston Martinban. A titok nemcsak a nagy erőben van, hanem az ultrakönnyű anyagokban is, melyeket az Aston használ. A Rimac Automobile készíti az akkumulátorokat, a Ricardo a váltóhoz fog hozzájárulni, a Bosché az elektronika, a Cosfort pedig a V12 motorokról fog gondoskodni az AM-RB 001-hez. Az Aston Martin az egész autófejlesztést a Red Bull Racinggel együttműködve végzi. Az F1-guru, Adrian Newey az egyik vezető fejlesztő a projektumban. Ez az autó csúcsteljesítményt fog nyújtani a pályán, de a hétköznapi forgalomban is használható lesz. A pillanatnyi gyártási terv 99—150 darab elkészítése, ebbe a számba beletartozik néhány prototípus és még a pályára készített 25 darab. A várt kezdőára kb. 3,5 millió euró.

NX és Teamcenter

Az Aston Martin az NX integrált CAD/CAM/CAE szoftvert választotta a globális sportautó-fejlesztési folyamat standard eszközévé, illetve a Teamcentert a termék- és folyamatadatok kezelésére. Ez a teljes vállalatot érintő megállapodás lehetővé teszi az Aston Martin számára, hogy növelje termelékenységét, valamint a közös folyamatokat, illetve hogy a terméktervezési és –fejlesztési csoportmunkát egyszerűen meg tudja valósítani a globális vállalat egészére vonatkozóan.

A tervezés és a fejlesztés egyre kifinomultabb, ami számos autóipari alkatrészgyártó vállalatot arra kényszerít, hogy korszerű, a kategóriájában legjobb rendszereket alkalmazza. Az Aston Martin két évvel ezelőtt kezdte el a PLM technológia bevezetését. A döntés, hogy az addig alkalmazott technológiát felváltja az NX és a Teamcenter szoftverekre, rendkívül sürgős feladat volt, hiszen ezzel egyidejűleg a világ legjobb sportautóinak zökkenőmentes gyártásáról is gondoskodni kellett.

Az olyan luxusautó-gyártóknak, mint az Aston Martin, napjaink piaci körülményei között sokkal gyorsabban és hatékonyabban kell meghozniuk a döntéseiket, mint társaiknak.

Az eredeti másolata 1,5 millió euróért  

A másik véglet pedig, hogy az Aston Martin legyárt 25 darab teljesen új ikon modellt DB 4 GT néven, Continuation Cars felirattal, hogy tudassa, nem oldtimer járműről van szó, mely egyébként ma már szinte megfizethetetlen. De akárhogy nézzük is, az új régiség sem lesz olcsó, mivel az Aston Martinnál 1,5 millió eurót várnak egy-egy darab eladásából. Az eredeti másolat szállítása 2017 második felében várható. Az Aston Martin kijelentette, hogy ezek az autók semmiben sem fognak különbözni a régi modellektől, illetve talán csak annyiban, hogy módosítják bennük a fékrendszert és a kormányszerkezetet, meg eszközölnek néhány biztonsági intézkedést. A régi soros hathengeres motort építik bele, 340 LE-vel, és egy négyfokozatú kézi váltóval párosítják össze. Éppen úgy, mint az eredeti darabokban, melyekből csak 75-öt gyártottak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..