Az „élet” betakarítása

Az „élet” betakarítása

A magyar ember mindenkor „élet”-nek nevezte a búzát. Az aranyló termés magában hordozza a megélhetést és az eljövendő vetések reményét is. Éppen ezért volt és van becsülete a gabonából készülő kenyérnek, a mindennapinak, ahogy imánkban is fohászkodunk.

Két államtitkár is részt vett az 53. felsőhegyi aratóünnepségen

A hagyományok ápolása és éltetése mellett igazi fesztiválhangulattal várták a résztvevőket és az érdeklődőket az 53. Aratóünnep szervezői Felsőhegyen. Az érkezőket, közöttük három magyarországi hagyományőrző csoportot Smuta Zsolt nagykun, Ván Jenő kiskun és Zámbori János jászkapitány vezetésével a Sarkantyú tamburazenekar fogadta. 
A hivatalos megnyitót a Bilicki malom előtt tartották meg, ahol a házigazdák nevében Ősz Szabó Imre és Ceglédi Rudolf polgármester köszöntötte a megjelenteket. Jó énekkel végezni a napot — hivatkozott a község elnöke Móra Ferenc Ének a búzamezőkről című nagy sikerű regényére, és jókedvet, vidámságot kívánt mindenkinek. Amiből, mint később kiderült, nem is volt hiány. 
Az egybegyűltekhez szólt Budai Gyula, a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Danilo Golubović, a Szerb Köztársaság Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztériumának államtitkára — a jól működő magyar—szerb mezőgazdasági kapcsolatokról beszéltek.
A békegalambok röptetése után a több mint harminc aratócsapat a közelben lévő parcellára vonult. Miután a két államtitkár egy-egy rend levágásával bizonyította, hogy nemcsak a szavakkal, hanem a kaszával is viszonylag jól bánik, a versenyzők előkészítették az aratóreggelit, majd maguk is nekiveselkedtek a munkának. Mire a bírálóbizottság végigsétált és értékelte az étkeket, külön figyelmet fordítva a kenyerekre és kalácsokra, a kaszások és marokszedők is befejezték a hagyományos, kézi aratást. A délcegen álló keresztek mellett lehetett egy kicsit mulatozni, majd a zsűrizés befejeztével mindenki szedelőzködött, és bevonult a falu központjába.
A parkban már kora reggel legalább nyolcvan főzőcsapat vert tanyát, de senki sem maradt éhen, hiszen a művelődési ház mellett hatalmas bográcsokban készült a birka- és disznópörkölt. A színpadon egész délután szólt a zene, a látogatók a kirakodóvásárban is nézelődhettek, és ha kedvük szottyant a vérnyomásukat megméretni, azt is megtehették, sőt a vércukorszintjüket is ellenőriztethették. 
Az aratók jól teljesítették a fela-datot, ezt az eredmények is bizonyítják: három-három első, második és harmadik helyezettet hirdettek ki. A legjobbak közé került az adai Mezei csokor, az oromparti Aranycsapat és a kiskunfélegyházi Haleszi Gazdakör.
 

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink