home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Autók 2022-ben
Lábadi Loránd
2022.02.16.
LXXVII. évf. 5. szám
Autók 2022-ben

Az idei esztendő több tekintetben is más lesz, mint az elmúlt időszak, mivel sok változtatást és újdonságot tartalmaz majd — a gépjárműben utazók, valamint a közlekedésben részt vevők biztonságának megóvása érdekében. A gyártók szinte évente módosítanak, vagy ahogyan most is, vadonatúj extra szerkezeteket kötelesek beépíteni a járműbe, ami aztán bizonyos százalékban megemeli az árat.

A feketedoboz, melyet a repülőgépeknél használnak, és melyből a kiértékelés után megtudhatjuk a baleset okát, a személyautókban is kötelező lesz. Egy baleset után a rögzített adatok alapján egyértelmű lesz, ki a vétkes, ezzel lerövidülnek a szokásos eljárások, és a biztosítótársaságok is pontosan tudják majd, kinek jár (vagy nem) a kártérítés, sőt, egyéb szabálytalanságokra is fény derülhet az elemzés során.

A másik újdonság a sebességkorlátozó funkció, mely megakadályozza a gyorshajtást. A rendszer képes észlelni a sebességet jelző táblán lévő értéket, és blokkolja a gázpedált. Persze számos kísérlet folyt annak érdekében, hogy ez a funkció ne váljon hátráltató tényezővé a biztonságos közlekedésben. 2022. július 6-ától kötelező lesz, az új gépkocsik már ezzel a rendszerrel vannak felszerelve, de hogy mi a teendő a régebbi kiadások esetében, az még nem világos. A sebességkorlátozó funkció működése egyébként felvet néhány kérdést, például azt, hogy le fogja-e lelassítani a járművet előzés esetén is, hiszen ilyenkor rövid időre szükség van a nagyobb sebességre. Ha a rendszer nem engedélyezi az előzést, akkor marad az araszolás, és ezzel még jobban lelassul a forgalom, mely már így is elég lassú a településeken belül. Mindenesetre ha ez a funkció valóban elősegíti a biztonságos közlekedést, és valamennyi autó utasa épségben hazaér, akkor támogatást érdemel.

Az új autók, melyek 2022-ben piacra kerülnek, a modern és az okos jelzőt mondhatják magukénak, mivel a fedélzeti számítógép sok esetben felülbírálja a vezető szándékát, ami bizonyítottan egy pozitív hozadék. Valamennyi gyár az idei évben a tisztán elektromos autók számának növelését helyezi előtérbe, ami nagy előrelépés lehet a környezetkímélés terén. A dízel- és a benzinüzemű erőforrások az idén is nagy számban lesznek jelen a világ összes autópiacán, így ezek esetében is elképesztő a választék. Ezek a motorok még egy ideig biztosan tartják a pozíciójukat, ami a jelentős fejlesztéseknek köszönhető, melyek közül a Dacia Jogger lehet a főszereplő. Öt- és hétüléses változatban kínálják, hossza 4547 mm, szélessége 1784 mm, magassága 1632 mm, a csomagtartó térfogata elérheti az 1819 litert, ha két ülőhely marad. Az öntömege 1223 kg, a megengedett össztömege 1889 kg. A háromhengeres, benzinüzemű erőforrás hengerűrtartalma 999 cm3, maximális teljesítménye 110 lóerő (81 kW). Végsebessége 183 km/h, a vegyes üzemanyag-fogyasztása 5,7 liter körül alakul. Ami az utastér kidolgozását illeti, semmi változást sem tapasztalhatunk, legalábbis negatív értelemben, hiszen most is a megszokott anyagokkal dolgoztak, és a műszerfal áttekinthetősége is teljesen rendben van.

A másik menő modell az Opel Astra lehet, mely már tavaly az érdeklődés középpontjába került mind a szakemberek, mind az egyszerű polgárok körében. Nos, amit vártunk, az most megvalósult, és az Opel ezzel az autóval bebiztosította magát, ahogyan azt már hosszú évek óta teszi bármelyik kiadott darabbal. Hossza 4374 mm, szélessége 1860 mm, a csomagtartó térfogata akár 1250 liter is lehet. Az 1,2 literes, benzinüzemű, háromhengeres erőforrások 110 (82 kW) és 130 lóerősek (97 kW), csupán a dízelmotoros változat lesz négyhengeres, 1,5 literes. Természetesen hibridváltozatban is választható, melynek hatótávja 60 km körül alakul, a villanymotor teljesítménye 110 lóerő (82 kW), így a 180 (134 kW) és a 225 lóerő (167 kW) maximális teljesítmény egy valódi fenevaddá teszi az L Astrát. Az utastér kidolgozása a klasszikus Opel-dizájn, mely az újabb modelleknél jelent meg először, de máris megszokottá vált.

A Škoda a legújabb modellel, az Enyaq Coupéval szintén az év meglepetése lehet — ha valaki azt hitte volna, hogy a klasszikus Octaviáknál nem lesz újabb és merészebb változat. Nos, lett, és a külső nem sokat változott, de a belső annál többet. Hossza 4653 mm, szélessége 1879 mm, magassága 1617 mm, a csomagtartó térfogata 570 liter, végsebessége 160 km/h. A három Coupé modell közül a leggyengébb rendszerteljesítménnyel, 178 lóerővel (132 kW) a 60 iV bír, míg a legerősebb motorkombinációja a Coupé 80x iV-nek van, a lőerők száma itt 264 (197 kW). A gyorsulást nézve ez utóbbié a legjobb érték, 7 másodperc, és ha figyelembe vesszük az összkerékhajtást, akkor már jónak mondható, a hatótávja 535 km körül alakul.

A 2022-ben megvásárolható új gépkocsik a felsoroltakon kívül a BMW, a Mercedes, a Volkswagen és a Nissan modelljei, valamint a Peugeot 308 SW, de ugyanígy a sportautóknál is bő a választék. A terepjárók is szépen felsorakoznak majd, és a kis autók sem hiányoznak, mint amilyen a Toyota Aygo X, mely városinak számít, de az idei modell akár hosszabb útra is ajánlott.

Az év folyamán megjelenő járművek sokasága a bizonyíték a válságból való kilábalásra, de ezek nem kizárólag elektromos autók, hiszen szép számban vannak dízel- és benzinüzeműek is, melyek ugyancsak gazdára várnak.


Fotók: You Tube 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..