home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ausztriában továbbra is zárva maradnak az éttermek, hotelek, színházak és mozik
MTI
2021.02.17.
LXXVI. évf. 7. szám
Ausztriában továbbra is zárva maradnak az éttermek, hotelek, színházak és mozik

A koronavírus terjedését gátolni hivatott korlátozások további enyhítésére valószínűleg csak húsvét körül kerülhet sor - jelentette be Sebastian Kurz a szakértőkkel, az ellenzékkel és a tartományfőnökökkel tartott több órás tanácskozása után.

Ez azt jelenti, hogy a tizenöt hete zárva tartó éttermek, szállodák, illetve kulturális és szabadidős létesítmények továbbra is zárva maradnak. A koronavírus brit és dél-afrikai mutációjának gyorsabb terjedése óvatosságra inti a kormányt. "Hogy kontroll alatt tarthassuk a járványt, el kell halasztanunk az éttermek és hotelek várva várt nyitását" - indokolta a döntést az osztrák kancellár.

Ezen túlmenően az egy hete életben lévő lazítások - feltételekkel, de kinyithattak az üzletek, a szolgáltatók és az iskolák - járványügyi következményei még nem ismertek, hiszen ilyen rövid idő nem elegendő ahhoz, hogy a napi esetszámok adataiból releváns következtetéseket lehessen levonni.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak

Amíg az idősek és a legnagyobb kockázatot viselő csoportok átoltottsága nem éri el a megfelelő mértéket, Ausztria a minél szélesebb körű tesztelésben látja az áthidaló megoldást. Ezért is feltétele mind az iskolalátogatásnak, mind a testi kontaktust igénylő szolgáltatások igénybe vételének a negatív koronavírus-teszt felmutatása. Országszerte bővítették a szűrési kapacitást, immár 600 tesztállomás és 800 gyógyszertár kínál ingyenes szűrési lehetőséget a lakosságnak, valamint 700 vállalat is csatlakozott a kampányhoz.

Március elsejétől kapható majd a patikákban az ingyenes, úgynevezett "házi gyorsteszt", amelyből mindenki havi ötöt kaphat térítésmentesen. Ez azonban egyelőre az embereknek csak saját maguk megnyugtatására szolgál majd, mivel ezeket a szolgáltatók "belépő" tesztként nem fogadhatják el. Aki fodrászhoz, kozmetikushoz, manikűröshöz vagy épp masszázsszalonba szeretne menni, az csak hivatalos, egészségügyi dolgozó által levett teszteredmény birtokában teheti ezt meg. Ennek eredményeként a múlt héten jelentős mértékben megnőtt a hivatalos "tesztutcák", illetve a szűrési kampányban részt vevő gyógyszertárak látogatottsága.

Az FFP2-es maszkok viselése, a kétméteres távolságtartási szabály továbbra is érvényben marad, és az is, hogy egyidejűleg csak két háztartás tagjai találkozhatnak egymással.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1225 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 434 712 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1338, az intenzív kezelésre szorulók 258-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon tízen haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8221-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 412 457.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..