home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Attraktív forma és méretek
Berta Attila
2017.09.09.
LXXII. évf. 35. szám
Attraktív forma és méretek

Nissan Micra

A Nissan új, ötödik generációs kisautója elsősorban a formai megjelenésével tűnik ki, az előző nemzedék járműveivel ugyanis nehéz bármilyen kapcsolatot találni. Az attraktív formán kívül az új méretek is fontosak. A Micra most hosszabb (17,4 cm-rel), alacsonyabb (5,5 cm-rel) és szélesebb (7,8 cm-rel). A titok a megnyerő külső mellett a kidolgozás minősége és a könnyű vezetés. Egyelőre csak ötajtós kivitelezésben érhető el, felszereltségben pedig négy csomag közül lehet választani: Visia, Acenta, N-Conecta és Tekna. A motorválasztékban két benzines és egy 90 lóerős, 1.5 dCI turbódízel a kínálat.

Az előző generációk túlzott józanságától eltérően, a japánok a Micra-típusnak fiatalos és sportos kinézetet adtak. A megnövelt dimenziók ellenére ugyan nem nagyobb a belső tere, a biztonsága és vezethetősége miatt azonban a francia újságírók a ferdeszemű Clio gúnynevet adták neki, ezzel is hangsúlyozva a Renault-val fennálló rokonságot. A japánok nem is tagadják a Renault—Nissan hagyatékot, de ez az ötödik generációs autó már sokkal több ambíciót mutat, mint egy triviális másolat.

A japánok ezzel a formatervezéssel, amely részleteiben -- elsősorban a farrész kialakításában -- idézi az elfogadott és sikeres Juka-típust, a hagyományokhoz híven mégiscsak a vezetés élményszerűségére és a biztonságra helyezték a hangsúlyt. Nálunk, a négyméteres kategóriában, a Nissan az egyedüli, melynek a kínálatában benne van az ütközésmegelőző, valamint a gyalogosfelismerő rendszer. Ezzel is a kilencvenes évek úttörőmozgalmát idézi, amikor a Micra kiadta a szervokormányt, az elektromos ablakemelőt és a központi zárt. A tesztek során a Micra IG-T 90-nek a Tekna csomaggal voltak a legjobb mutatói. Az új kiadás 17 cm-rel hosszabb az elődjénél: sokkal kiemelkedőbbnek és izmosabbnak tűnik. Ennek ellenére a belső térben nincs semmi érdemleges, említésre méltó. Elöl a jól megtervezett és kényelmes ülések sok szabad helyet nyújtanak, hátul azonban kicsi a tér — mindez pedig a sportos külső rovására ment. A hátsó ülések most nem állnak annyira merőlegesen, mint azelőtt, de a hátsó rész hirtelen lecsapódása miatt a magasabb útitársak fejéhez nagyon közel vannak. A térdrészben a kialakítás olyan, mint a régebbi típusokban vagy a konkurens gyártóknál. Hátsó elektromos ablakemelő nincs, még extrában sem rendelhető. A vezető és a mellette ülő kényelmesen elfekhetnek a válogatott anyagokból készült ülésekben, a vezető jobb térdét pedig egy ökobőrből készült párna védi. A konzol alját LED-világítás díszíti. Újdonság az előző kiadáshoz képest, hogy a volán állítható magasságban és mélyégben is. Ergonómiai kialakítása bőrrel bevont, és kitűnően fekszik a kézben. A hétcolos, érintőképernyős kijelző igazi táblagépként működik, lehetővé teszi az okostelefonokkal való integrációt. És amit nem lehet nem észrevenni: a vezető ülésén a BOSE felirat kiszögelését. Ezek az adalékos hangszórók (a klasszikusan elhelyezett négy mellett) teljes surround hangzást nyújtanak, és a digitális rádióval (a Tekna-csomagban) a vezető tényleg egy koncertteremben érezheti magát.

A régi háromhengeres, 80 lóerős, 1,2 literes szívómotor helyett az új Micra a Renault 900 köbcentis motorját tette bele. Ez a kis turbó már bizonyított a Clio fedele alatt. Jellemző rá a páratlan hengerek hangja, viszont megmaradt a frissesség, ámbár néha, alacsony fordulatszám esetén vibráció jelentkezik. Alacsony fordulatszámnál a nyomaték az igazán hatásos. Noha messze áll egy kis turbódízeles motortól, lassítás esetén még mindig friss marad. Ennek oka, hogy az ötsebességű váltó fokozatai között kicsik az átviteli arányok, bár ennek vannak hátrányai is. A 130 km/óra sebességet az ötödik fokozatban 3500 fordulat/percnél érjük el, ugyanezt az új RIO 3050-nél teljesíti. A nagyobb fordulat azonban nem zajos, és a fogyasztást sem növeli meg. A jó hangszigetelésnek köszönhetően az utazás nem lesz fárasztó. Ha a lehetőségekről van szó, a franciák motorja nem brillírozik, de a középsebességen flexibilisebb és használhatóbb, mint a konkurencia hasonló turbóbenzines motorjai. A vezetésre nagy hatással van az Intelligent Ride Control-rendszer, mely korrigálja az alulkormányozottságot, a kényelmes fékezést az egyenetlen terepen. A jó, dinamikus vezetéshez hozzájárul a kiegyensúlyozott tömeg is. A Micra fogyasztása 6,5 liter 100 km-en — ez nem egy káprázatos eredmény. A Micrát a B szegmens kategóriájából egyedülálló biztonsági rendszere emeli ki. A leggazdagabb csomag, a Tekna tartalmazza a Safety Plus biztonsági rendszert, mely felismeri a gyalogosokat, aktiválja a fékeket, és ha kell, sávot is vált. Ebben a kategóriában jelenleg a Micra a legdrágább.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..