home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Átmeneti Grand Palais
Talpai Lóránt
2019.11.08.
LXXIV. évf. 45. szám
Átmeneti Grand Palais

Ideiglenes múzeum épül az Eiffel-torony mellett — December 12-én választhatnak a britek — Újra lángokban áll Kalifornia

Ideiglenes múzeum épül az Eiffel-torony mellett

Mivel felújítás miatt a párizsi Grand Palais három évre bezár, helyettesítésére az Eiffel-torony mellett emelnek új ideiglenes múzeumot. Chris Dercon, a francia kormány illetékese emlékeztetett arra, hogy a Grand Palais évente számos nagyszabású kiállításnak ad otthont, jelenleg is olyanok vannak folyamatban, mint a február 10-éig tartó El Greco- és a január 27-én záruló Toulouse-Lautrec-tárlat. Párizs vezetősége tavaly fogadta el a Mars-mezőre, az Eiffel-torony mellé épülő Le Grand Palais Éphémere (átmeneti Grand Palais) terveit. Az 1900. évi világkiállításra épült Grand Palais 2021 januárja és 2024 nyara között lesz zárva. A felújított múzeum megnyitását a 2024. évi párizsi nyári olimpiai játékokra időzítik. A Grand Palais renoválása alatt 2021-ben és 2022-ben a Fiac fair, a kortárs művészeti vásár is az új múzeumba költözik. Azt még nem döntötték el, hogy 2023-ban is marad-e az új környezetben. Dercon szerint ez majd attól függ, hogy hol lesznek kedvezőbbek a körülmények a kiállítóknak és a közönségnek.

 

December 12-én választhatnak a britek

Megszavazta a brit alsóház az előre hozott választás kiírását. A voksolást december 12-én tartják meg. Az idő előtti szavazásnak azonban még át kell mennie a Lordok Házán, valamint a királynőnek is alá kell írnia. Boris Johnson korábban háromszor próbálkozott már előre hozott választás kiharcolásával, de az ellenzéki pártok eddig ezt nem támogatták. Hét órán át vitáztak a képviselők az alsóházban. A törvényjavaslat elsőre nem kapta meg a kétharmados többséget, másnap azonban már több ellenzéki képviselő is támogatta az indítványt, mely így végül zöld fényt kapott az alsóházban. A képviselők felkiáltással döntöttek a javaslatról. „438 igen, 20 nem ellenében átment a törvényjavaslat” — tudatta az alsóház távozó elnöke. A decemberi választásról szóló törvényjavaslatnak még meg kell járnia a Lordok Házát, és a királynő aláírását is meg kell kapnia. Ha mindezek teljesülnek, akkor november 6-án feloszlathatják a parlamentet.

 

Újra lángokban áll Kalifornia

Los Angeles városát is elérte a Kaliforniát pusztító erdőtűz. A nyugati államban rendkívüli állapotot hirdettek, miután az erősödő szél miatt nehezen tudják megfékezni a lángokat. Eddig 200 000 embert kellett evakuálni, és legalább 2,5 millióan maradtak áram nélkül. A lángok hatalmas pusztítást végeztek, ezért Kalifornia egész területére rendkívüli állapotot hirdettek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..