home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Átalakult az ingatlanpiac
Kartali Róbert
2020.08.09.
LXXV. évf. 32. szám
Átalakult az ingatlanpiac

A járványügyi helyzet jelentős mértékben megváltoztatta az ingatlanpiacot. A kényszerstagnálás után a kereslet nagymértékben növekedett, viszont a kínálat már kisebb, mint a kijárási tilalom előtt volt, közben a vásárlók igényei is jelentősen megváltoztak. A szabadkai ingatlanpiac átalakulásáról Szügyi Rezső, a Porta 024 ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa nyilatkozott lapunknak.

— Nem várt módon fellendült az ingatlankereskedelem, különösen a kertes, családi házak iránt nagy most az érdeklődés. Az ingatlanok ára nem feltétlenül növekedett, viszont most már a magasabb árfekvésű házak is keresettek, ami korábban nem volt ennyire jellemző — emelte ki Szügyi Rezső. — A változáshoz az is hozzájárult, hogy korábban sok volt az eladó ház, viszont mára sok tulajdonos meggondolta magát. Idáig az volt a szándékuk, hogy az ingatlanukat lakásra cserélik, de a járványhelyzet miatt inkább a házban akarnak maradni. A sok visszalépésből adódóan pedig hiány keletkezett. Ezt még az is tetőzi, hogy nagyon sok eladó háznak nem teljes a dokumentációja. Az ingatlanpiacot továbbra is a lakáshitelek tartják mozgásban, ezért elengedhetetlen, hogy makulátlan legyen az eladófélben levő ingatlanok dokumentációja. Nem csupán a legalizációnak kell rendben lennie, akkor sem eladható, ha van rajta élvezeti jog, de lehetnek más hátráltató körülmények is. A járványhelyzet miatt a földhivatalban és a városháza építészeti osztályán is voltak fennakadások, így az ügyintézés sem volt zökkenőmentes. Ezek is kihatással voltak az ingatlanpiacra. Egyébként a lakásokra továbbra is van kereslet, de észrevehető a különbség, hogy most mennyire célirányúvá vált a családi házak iránti érdeklődés. Ez különösen a kisgyermekes családokra jellemző, az idősebbekre pedig az, hogy meggondolták magukat, és nem akarják eladni a családi házukat, tartanak ugyanis egy újabb kijárási tilalomtól. A hétvégi házakra is van kereslet, de ez inkább az olcsóbbakról mondható el, a több tízezer eurót érő víkendházak most nem kelendőek.


Szügyi Rezső

A lakáshitelek vonatkozásában ki kell emelni, hogy a Szerb Nemzeti Bank javaslata szerint már 10 százalék is lehet az önrész, ettől viszont a bankok elhatárolódtak. A pénzintézeteknek 20-30, sőt 40 százalék önrészt is joguk van kérni. A folyósított lakáshitel összegére két tényező van hatással, egyrészt az ingatlan ára, másrészt a hitelkérelmező fizetőképessége. Ebből alakul ki az, hogy a bank mekkora önrészt határoz meg — magyarázta Szügyi. Mint mondta, ha a kliensnek nagy a fizetése, és az ingatlan értéke is megfelel a szükséges feltételeknek, megeshet, hogy csupán 10% önrészt követel a bank, de erre még nem látott példát.

— A lakások és házak kiadásával, bérlésével kapcsolatban az őszre várhatóak változások. Az ingatlanközvetítő szerint ha lesz tanítás a középiskolákban és az egyetemeken, de közben a járványügyi helyzet miatt a kollégiumok már nem tudnak annyi diáknak helyet kínálni, mint az előző években, akkor nagy valószínűséggel jelentősen megnövekszik majd a kiadó lakások iránti kereslet, és ezzel együtt az árak is emelkedni fognak. Ha azonban az oktatás online módon lesz megszervezve, az a kiadó ingatlanok tulajdonosait is negatívan érinti majd.


Szügyi Rezső fotója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..