home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Átadták az idei Tolerancia-díjakat
(T. T.)
2009.11.18.
LXIV. évf. 46. szám
Átadták az idei Tolerancia-díjakat

Az idei Tolerancia-díjasok Egeresi Sándorral, a VAT Képviselőházának elnökévelVajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának és Végrehajtó Tanácsának védnöksége alatt november 16-án a tolerancia nemzetközi napján immár harmadízben került sor az év Tolerancia-díjainak ünnepélyes átadására. 2007...

Az idei Tolerancia-díjasok Egeresi Sándorral, a VAT Képviselőházának elnökével

Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának és Végrehajtó Tanácsának védnöksége alatt november 16-án a tolerancia nemzetközi napján immár harmadízben került sor az év Tolerancia-díjainak ünnepélyes átadására. 2007-ben Doris Pack, az Európa Parlament délkelet-európai bizottságának elnöke, dr. Vojin Dimitrijević, a belgrádi Emberi Jogi Központ igazgatója és a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság, 2008-ban Ivan Jakovčić, Isztria megye ispánja, Ulm városa és Antalfalva község részesült elismerésben, idén pedig dr. Szili Katalin, a magyar Országgyűlés volt elnöke, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Állandó Bizottságának elnöke, dr. Bojan Pajtić, VAT Végrehajtó Tanácsának elnöke és Topolya község nevében Bábi Attila, polgármester vehette át a rangos elismerést. A tolerancia fővárosában, a topolyai Művelődési Otthon mozi termében megtartott ünnepséget többek között megtisztelte jelenlétével Varga Imre, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete, Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusának főkonzulja, Svetozar Čiplić, emberi jogi és kisebbségügyi miniszter, Egeresi Sándor, a VAT Képviselőházának elnöke, Bojan Pajtić, a VAT Végrehajtó Tanácsának elnöke, Józsa László, az MNT elnöke, valamint Pásztor Bálint, Fremond Árpád, Varga László, Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselői. Slavica Đukić-Dejanović, a szerb parlament elnöke, Ivan Jakovčić, Isztria megyes ispánja és dr. Katona Béla, a magyar parlament elnöke dísztáviratot küldött a tolerancia nemzetközi napja alkalmából. Egeresi Sándor, a VAT Képviselőházának elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy a tolerancia határa az idők folyamán eltolódott, egy időben egy fajta magatartást és cselekedetet toleráltak, majd idővel elfogadtak más értékeket is.
- Talán épp az idén érkezett el az a pillanat, hogy feltegyük a kérdést, vajon mit tartalmazhat húsz év múlva a toleranciára való felhívás? A fiatal nemzedék számára lehetővé kell tenni, hogy megtanulják a tolerancia ábécéjét, mivel a toleranciát gyermekkortól kell tanulni. Magunkat emlékeztessük arra, hogy a szabadság, a megbecsülés, a szolidaritás a tolerancia másik arca. Közös feladatunk a fiatalok megerősítése abban, hogy európai és világpolgárként megtanulják tisztelni a különböző kultúrák értékeit, szembeszálljanak a hátrányos megkülönböztetés valamennyi formájával, ugyanakkor megértsék a konfliktusok erőszakmentes megoldásának fontosságát is. A nemzetközi tolerancianap megünneplése, valamint a toleranciapolitika folyamatos bevezetése a válaszunk az erőszakra, a gyűlöletbeszédre és a hátrányos megkülönböztetésre. Büszke vagyok arra, hogy Vajdaság a tolerancia program letéteményese és megvalósítója. Idén immár harmadszor szerveztük meg a nemzetközi toleranciatábort, harmadszor ünnepeljük a nemzetközi tolerancianapot, s néhány év alatt több ezer középiskolást vontunk be a toleranciával és a multikultúralizmussal kapcsolatos projektumainkba. Kötelességünk a fiatal nemzedéket a nemes értékek ápolásának szellemében nevelni, ezek az értékek pedig a másság tiszteletben tartása, az antifasizmus, a szolidaritás és a humanitás - mondta többek között Egeresi.
Svetozar Čiplić, emberi jogi és kisebbségügyi miniszter kifejtette, hogy ápolni kell a toleranciát, hiszen ez nem hátrány, hanem előny, majd prof. dr. Radoš Radovanović A nemzetiségi viszonyok evaluációja a vajdasági fiatalok körében elnevezésű kutatói projektum vezetője ismertette a kutatás eredményeit.
Dr. Szili Katalin, a magyar Országgyűlés volt elnöke öt évvel ezelőtt kezdeményezte a Szerbia és Magyarország közötti toleranciaprogram megvalósítására vonatkozó nyilatkozat aláírását.
- A toleranciaprogram eredményei ma már érzékelhetők. Megtisztelő ez a cím, mert értéket képviselünk, ami nem jöhetett volna létre partnerek nélkül. Az ember repülni csak szárnyakkal képes, így programunk sikeréhez nekünk is kellett egy partner, amit a szerbiai vezetőkben megtaláltunk. Mindebben Vajdaság a katalizátor szerepét töltötte be - mondta Szili.
Bojan Pajtić elmondta, hogy az elmúlt évek során mindent megtettek annak érdekében, hogy a társadalom működését a toleranciára alapozzák az egész tartományban. Bábi Attila, Topolya község polgármestere a község összes polgárának nevében köszönte meg a díjat.
- Topolya mindig is arra törekedett, hogy pozitív példát mutasson az együttélésre. Különösen az elmúlt időszakban fokozódtak ezek a tevékenységek, köszönve Egeresi Sándornak és a díjakat ma átvevőknek. A jövőben is arra törekszünk, hogy a mindennapi negatív jelenségekre mindig pozitív választ adjunk, ezzel együtt terjesztve a tolerancia szellemét - mondta Bábi.
A tolerancia fejlesztéséért és ápolásáért kiírt képzőművészeti pályázatban való részvételért oklevelet vehettek át a topolyai Csáki Lajos és Nikola Tesla Á.I., valamint a torontálvásárhelyi Moša Pijade és a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola képviselői.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..