home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Átadták a felújított színháztermet Zentagunarason
Tóth Tibor
2017.12.19.
LXXII. évf. 50. szám
Átadták a felújított színháztermet Zentagunarason

December 9-én Zentagunarason megtartották az I. Népzenei Találkozót, illetve átadták rendeltetésének a felújított színháztermet is.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Gyetvai Tímea és Bábi Attila, az MNT munkatársai, Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere és Fekecs József, a zentagunarasi helyi közösség elnöke.

A megjelenteket Nagy Bozsik Angéla, az 1991-ben alakult zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület elnöke köszöntötte. Elmondta, hogy az egyesület száz tagot számlál, aki a Gyöngyvirág asszonykórusban, a Gézengúz és a Pimpimpálé néptánccsoportban, a Pengetőcske citerazenekarban, a Prométheusz színjátszó csoportban és az ifjúsági tamburazenekarban fejti ki tevékenységét.


A házigazdák ajándékkal köszönték meg Pásztor István, Hajnal Jenő, Kislinder Gábor és Fekecs József támogatását

Sípos Hajnalka, a zentagunarasi helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke a színházépület történetét ismertette. Kiemelte, hogy a ’40-es évek végén és az ’50-es évek elején közmunkával létrejött objektum a ’70-es évek közepén nagyfokú felújításon esett át, a ’90-es évek gazdátlanságának következtében azonban jelentősen romlott az állapota. A 2000-es évek elején a szövetkezettel együtt a színházépületet is eladták. Az új tulajdonos 99 évre átengedte a használati jogot a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesületnek, valamint a ruszin Petro Kuzmjak Művelődési Egyesületnek. A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága — a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által, illetve az MNT közreműködésével — mintegy 1 800 000 dinárral támogatta a színházépület felújítását, emellett Topolya község és a zentagunarasi helyi közösség is gondoskodott eszközökről.

— Felújítottuk a tetőszerkezet nagy részét, a terem új mennyezetet kapott, kicseréltük a világítást, a nyílászárókat, megújult a vizesblokk. Még sok teendőnk van, így reméljük, hogy az elkövetkező pályázatokon is sikerrel járunk — mondta Sípos.


A házigazda Gyöngyvirág asszonykórus és a ruszin Petro Kuzmjak ME zenekara (Szabó Attila felvételei)

Hajnal Jenő, az MNT elnöke kiemelte, a rendezvény nemcsak a népzene és népdal szeretetéről, hanem a jövőbe vetett hitről is szól.

— A színházterem felújításával új lehetőségek teremtődnek a legfontosabb emberi értékek ápolására, az őszinte szeretettel és jóindulattal áthatott emberi és alkotói kapcsolatokra. A ma este a múltról, a hagyományokról, az ősök iránti szeretetről, a kibontakozó gyermeki lélek és tehetség törődő gondozásáról szól, melynek valóságra utaló, mégis jelképes mozzanata a színházterem.

A köszöntők elhangzása után a Gracza János SZIE, a Petro Kuzmjak ME, valamint a gunarasi, bajsai, kevi és pacséri kórusok, zenekarok léptek közönség elé.

Az I. Népzenei Találkozót a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n kívül Topolya község és a zentagunarasi helyi közösség is támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..