Átadták a Pro Urbe díjakat

Átadták a Pro Urbe díjakat

Zentán véget ért a városnapi ünnepségsorozat

A Zenta város ünnepe alkalmából szervezett programsorozat a hét elején kóruszenei esttel folytatódott a városháza dísztermében. A rendezvény kezdetén Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte a jelenlevőket, majd a helyi Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa lépett színre Bíró Magyari Kinga vezényletével. Őket az erre az alkalomra létrejött, főként pedagógusokból és amatőr zenészekből álló énekegyüttes követte, majd a Stefaniga Ottília vezette Óbecsei Schola Cantorum énekkar érdemelte ki a jelenlevők tetszését.

Szeptember 10-én, kedden a Szent Mihály arkangyal templomban gyászmisét szolgáltattak a zentai csata 322. évfordulója tiszteletére, majd a városi hangversenyterem falán felavatták Aleksandar Šaca Vujić zentai származású, neves szerb zeneszerző, karmester és zongoraművész emléktábláját.

Szeptember 11-én, a világtörténelmi jelentőségű zentai csata 322. évfordulójának napján a Fő téren levő zenepavilonban Masa Tibor karnagy vezényletével a Zentai Fúvószenekar ünnepi hangversennyel köszöntötte a község lakosságát.

A községi képviselő-testület városnapi díszülésének kezdetén a szerb himnuszt Varga Nikolić Jelena vezetésével a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa, a magyar himnuszt pedig Miklós Réka vezényletével a Cor Jesu Kamarakórus adta elő.

Az egybegyűlteket — akik között jelen volt Dömötör Csaba, a magyar kormány miniszterelnöki kabinetirodájának miniszterhelyettese, Zoran Đorđević, a szerb kormány munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi minisztere, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, dr. Csige Gábor, Magyarország szabadkai főkonzulátusának vezető konzulja, Petar Mudri tiszteletbeli török konzul, Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is — Tatjana Balo, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte.


Herédi Krisztián felvételei

A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng gyermekkórusának, valamint a Stevan Sremac Szerb Kulturális Központ Đeram énekcsoportjának produkciója után Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott beszédet. Miután kitért az elmúlt egy évben megvalósult projektumokra, összefoglalóját a következő mondatokkal zárta:

— Talán a felsoroltakból is kiderült, van bennünk elég erő, akarat és elszántság, hogy olyan élhető községet teremtsünk, amely nemcsak megtartja a zentaikat itt, a Tisza partján, hanem egyszer majd haza is vonzza azokat is, akik most idegenben keresik a boldogulásukat. Ehhez azonban arra is szükség lenne, hogy az örökké elégedetlenkedő, mindenben hibát kereső, az önkormányzat munkáját állandó bírálatokkal illető polgártársaink a gáncsoskodás helyett inkább az összefogást, a közös munkát és az egymás iránti jóakaratot tartsák fontosnak. Köszönöm mindenkinek, aki a maga területén a legjobb tudása szerint tevékenykedik. Meggyőződésem, hogy megfelelő csapat nélkül a tervek sem valósulhatnának meg, szerencsére községünk számos kiváló szakemberrel büszkélkedhet, aki tenni is akar a közösség érdekében.

Dömötör Csaba, a magyar kormány miniszterelnöki kabinetirodájának miniszterhelyettese a zentai csata jelentőségét, az összefogás fontosságát, Magyarország és Szerbia kapcsolata szorosra fűzésének jelentőségét emelte ki, majd rátért az identitásválság és a kulturális önfeladás problémájára.

— A közép-európai országok ebben a vitában az őszinte szó hívei: különböző nyelveken beszélünk, de abban egyetértünk, hogy a jövőt csak akkor tudjuk megnyerni, ha nem adjuk fel kulturális alapjainkat, mindenekelőtt keresztény gyökereinket. Túlságosan sokan küzdöttek a keresztény értékekért az elmúlt évszázadokban a többi közt itt, a zentai Tisza-part mentén, hogy mi most feladjuk őket. Zentánál nem is találhatnánk jobb helyszínt arra, hogy kimondjuk: Közép-Európa népeiből nem hunyt ki az elhatározás, hogy megvédjék azt, ami évszázadokon keresztül naggyá tette Európát. Ezért a célért magyarok és szerbek tudnak, és amint az elmúlt évek bizonyították, akarnak is együtt dolgozni — hangsúlyozta Dömötör Csaba.

Zoran Đorđević, a szerb kormány munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi minisztere a szerb—magyar kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségét taglalta ünnepi felszólalásában.

A díszülésen átadták a község legrangosabb elismeréseit is. Posztumusz Pro Urbe életműdíjban részesült az idén januárban elhunyt Nebojša Basarić, a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ munkatársa, az elismerést a fia vette át. Pro Urbe életműdíjjal tüntették ki Fodor Istvánt, a Magyar Szó nyugalmazott újságíróját, szerkesztőjét, Pro Urbe díjjal jutalmazták dr. Katona Editet, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és az újvidéki Magyar Tanszék tanárát, a Iuventus Pro Urbe díjat pedig Szabó Szebasztián úszónak ítélték oda, aki egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen.

Zenta község polgármestere köszönőlevelet adományozott a TSC Labdarúgóklubnak, melynek nevében Zsemberi János, valamint a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ keretében működő Ispiláng gyermektánccsoportnak, melynek képviseletében Hugyik Richárd igazgató vette át az elismerést.

Miután a Tisza-parton megkongatták az emlékharangot, a jelenlevők megkoszorúzták a zentai csata emlékművét. A kegyelet virágait a magyar és a szerb kormány, a tartományi képviselőház, a konzulátusok, az önkormányzat, a testvértelepülések, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a politikai pártok és a civil szervezetek képviselői helyezték el.

Délután a városháza kupolája mellett utcai kiállítás nyílt Zenta Község Önkormányzata, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezésében. Tari László helytörténész összeállítása a városképformáló Berzenczey Domokos emlékét idézte meg — aki 1904 és 1918 között volt Zenta város főmérnöke, és a nevéhez számos épület tervezése fűződik —, valamint a 130 éves zentai vasút történetét mutatja be.

Az ünnepi rendezvénysorozat a Kis Szent Teréz-templomban hálaadó szentmisével, valamint a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ épületében irodalmi találkozással ért véget.


Még több kép!▼

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Átadták a Pro Urbe díjakat
Riport
Átadták a Pro Urbe díjakat
Riport
Facebook

Támogatóink