,,Asszony lesz a lányból...” - találkozó a szemléből

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

,,Asszony lesz a lányból...” - találkozó a szemléből

A torontálvásárhelyi Kéknefelejcs énekcsoport - Ifj. Alföldi József fotójaMottó: ,,Ha ott van a szíved, mindig találsz megoldást, ha nincs ott a szíved, mindig találsz kifogást!” (szól az emléklapok jelmondata)Sorrendben a tizenkilencedik alkalommal került sor a dél-bánsági magyar műve...

A torontálvásárhelyi Kéknefelejcs énekcsoport - Ifj. Alföldi József fotója

Mottó: ,,Ha ott van a szíved, mindig találsz megoldást, ha nincs ott a szíved, mindig találsz kifogást!” (szól az emléklapok jelmondata)
Sorrendben a tizenkilencedik alkalommal került sor a dél-bánsági magyar művelődési egyesületek találkozójára. A köztudatban Dél-Bánáti Szemleként szereplő, öntudaterősítő és helyben (meg)tartó erővel is felruházott, vándorjellegű rendezvény házigazdája ezúttal a százkilencven éves múltra visszatekintő DTD-parti falucska, az alig kétezer lelket számláló Ürményháza volt. A helybeli községháza tanácstermében megtartott délelőtti tanácskozáson a régió magyar művelődési egyesületeit képviselőknek elsősorban az adott térségen belüli együttműködés hogyanjára és mikéntjére kellett volna keresniük a választ, ám az eszmecsere ,,szerelvény”-e egy másik (mellék)vágányra igyekezett ráfutni. Heves vita és szavazás közepette született meg ugyanis a döntés: hogyha nincs zsűrizés, már a soron következő rendezvényen váljék nevében is találkozóvá a szemle!
A mintegy kéttucatnyi fellépő csoport bevárása és útbaigazítása körüli teendőket a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület koordinálta, a fellépők hagyományos nagyutcai felvonulását pedig ökumenikus istentisztelet előzte meg a Szent Anna-templomban. A kora esti órákban a gazdag felhozatalú ,,seregszemle” (mintegy félezer vendéggel) is megkezdődhetett. A művelődési egyesület színpadán a verseci, udvarszállási, fejértelepi, torontálvásárhelyi, hertelendyfalvi, pancsovai, kevevári, temesvajkóci, székelykevei... és természetesen a házigazda egyesületének szólistái, illetve ének- és népitánc-csoportjai váltogatták egymást. Mérges Sándor rendezésében a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon drámai szakcsoportja is fellépett Török Rezső Narancs című egyfelvonásos színjátékával. Egyébként a legtömegesebben érkező Torontálvásárhely színeit a színészeken kívül a művelődési otthon kebelében és Đorđe Nađ szakirányításával működő aprócska magyar népi tánccsoport, az énekkar (Kolinger Béla és Tóth Zsolt vezetésével), a Fábián Eszter vezette Kéknefelejcs énekcsoport, valamint Tóth László énekszólista képviselték, illetve Csanki Violetta és Nagy Edvin, a Magyar Művelődési és Művészeti Központ mesemondói, valamint felkészítőjük, Mérges Eszter. A falu gazdag kézimunka-anyagából az ürményházi szemlére ezúttal a Pipacs Nőegylet és az MMMK hímzőasszonyainak műhelymunkáiból került ízelítő.
A jövő évi, huszadik találkozó házigazdájának szerepét Fejértelep (Šušara) tölti majd be. åk kérték (és meg is kapták!) az idei (ugyancsak vándorjellegű) Dél-bánáti betlehemes és karácsonyi népszokások találkozójának a rendezési jogát is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

,,Asszony lesz a lányból...” - találkozó a szemléből
Szabadkai Napló
,,Asszony lesz a lányból...” - találkozó a szemléből
Média
Facebook

Támogatóink