home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Árvíz után
(—)
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám
Árvíz után

Bizonyos hírek szerint Vučić majdnem lemondott, erre azonban végül nem került sor. Szerbiában az idén történt meg először, hogy immáron a hivatalos adatok szerint is több a nyugdíjas, mint a munkavállaló. A múlt héten azt is megtudhattuk, hogy jelentős változások mentek végbe a Demokrata Pártban, amelynek Bojan Pajtić az új elnöke.

Államcsíny készült?

A Telegraf jól értesült körökből azt az információt kapta, hogy május 10-én megzsarolták Aleksandar Vučićot, aki emiatt komolyan elgondolkodott lemondásán. A belgrádi lap informátorai szerint a miniszterelnököt azzal szorították sarokba, hogy azt mondták neki, Danilo fia a River nevű szórakozóhelyen összeverte Vladimir Stojković kapust. A lap szerint miután Vučić értesült erről, azonnal megírta lemondását, melyet végül mégsem adott át. Azért nem, mert időközben napvilágra kerültek azok a biztonsági kamerákkal készült felvételek, amelyek egyértelművé tették, hogy az információ nem igaz. A hírek szerint az egész ügy mögött a rendőrségen belül működő bűnözői csoport áll. Az incidensnek állítólag lesznek következményei, jelentős tisztogatás várható ugyanis a belügyminisztérium élén. (Telegraf)

Több a nyugdíjas, mint a munkás

A pénzügyminisztérium adatai szerint jelenleg 1 698 000 ember dolgozik. Ez 17 000-rel kevesebb, mint az év elején. Szerbiában tehát immáron 28 611 fővel több a nyugdíjas, mint a munkavállaló. A minisztérium adatai szerint az idei év márciusában az építőiparban 7,3, a mezőgazdaságban 3,8, az iparban 2,7, a szolgáltatószektorban pedig 1,1 százalékos volt a munkaerő-visszaesés. Ha a teljes foglalkoztatottságot nézzük, akkor az állami szférában ugyanebben a periódusban 0,1 százalékkal, míg a magánszektorban 2,3 százalékkal csökkent az aktív munkavállalók száma. (Dnevnik)

Építkezési anomáliák

A szerb állam még el sem adta az Újvidéken és Belgrádban általa építtetett lakásokat, máris új építkezéseket hirdetett meg. Az még nagy talány, hogy ezúttal a négyzetméterárat a jelenlegi 1290 euróról valóban leviszik-e 380-ra. Különösen annak tudatában, hogy az építkezéseken az állam nem mint beruházó, hanem csak mint közreműködő fog fellépni. A grandiózus projektum megvalósítója ugyanis az arab tőkével működő Arabtec vállalat lesz. A tervek egyébként impozánsak tűnnek, mivel Vučić miniszterelnök a közelmúltban százezer olcsó lakás felépítését vetítette előre.(Ekapija)

Kétmilliárd eurós kár

Az első hivatalos becslések szerint a szerbiai árvizek mintegy kétmilliárd eurós kárt okoztak. A hivatalos szervek most azt bizonygatják, hogy a segélyek szétosztását szigorúan ellenőrizni fogják. Az érintettek ettől függetlenül attól tartanak, hogy a felújítás sok időt fog igénybe venni.(Slobodna Evropa)

Pajtić a DP új elnöke

A Demokrata Párt hosszúra nyúlt agóniájának újabb állomása a múlt heti tisztújító közgyűlés volt. Bojan Pajtić tartományi kormányfő 1461 szavazatot kapott, az eddigi pártelnökre, Dragan Đilasra pedig 1277-en voksoltak a 2774 küldöttből. A DP új alelnökeit is megválasztották Borko Stefanović, Goran Ješić, Maja Videnković, Nataša Vučković és Gordana Čomić személyében. Az új pártelnök első nyilatkozatában arról beszélt, hogy minden energiáját, tudását és tapasztalatát arra fogja felhasználni, hogy megerősítse a Demokrata Pártot. Ha a DP erős, akkor Szerbia is erősebb — üzente az új pártelnök, hozzátéve azt is, hogy a DP nem fog tovább osztódni és szakadni, s már hétfőtől mindannyian együttes erővel fognak megindulni „Szerbia felszabadítására és az országot ellenőrzése alatt tartó demagóg Szerb Haladó Párt ellen”. (Beta, Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..