home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Argentína kiszenvedett győzelme
Tóth Tibor
2022.11.26.
LXXVII. évf. 47. szám
Argentína kiszenvedett győzelme

Francia továbbjutás, argentin életben maradás, elmaradt újabb szaúdi csoda és váratlan ausztrál győzelem — így foglalhatóak össze röviden a C és a D csoport második fordulójának mérkőzései.

Tunézia—Ausztrália 0:1

A tunéziai mezőnyfölény ellenére egy gyors ellentámadásból Duke révén Ausztrália szerezte meg a vezetést, aki Goodwin megpattanó beadását csúsztatta a hálóba. A játék képén a gól annyiban változtatott, hogy az afrikaiak egyre nagyobb erőt mozgósítottak az egyenlítés érdekében, több ígéretes helyzetet dolgoztak ki, de a befejezésbe mindig hiba csúszott. Az ausztrálok ellentámadásokkal próbálkoztak, de a hangsúlyt, a vezetés birtokában, a védekezésre helyezték. Ez volt Ausztrália harmadik győzelme a világbajnokságok történetében (legutóbb 2010-ben nyert mérkőzést), Duke gólja az 50. volt ezen a vb-n.

 

Lengyelország—Szaúd-Arábia 2:0

Nyílt sisakos játékot mutatott mindkét válogatott, így a kapuk gyakran forogtak veszélyben. A lengyelek a 39. percben jutottak vezetéshez, amikor Lewandowski passzolt Zielińskinek, aki néhány méterről a léc alá bombázva megszerezte Lengyelország első gólját a vb-n. A 44. percben büntetőhöz jutott Szaúd-Arábia, a labda mögé Szalem al-Davszari állt, ám Szczęsny jól érezte az irányt, majd a kipattanó után Mohammed al-Breik kísérletét is bravúrral hárította. A közönség által támogatott szaúdiak gyakran kerültek helyzetbe, de Szczęsny a helyzet magaslatán állt, míg a lengyelek előbb Milik fejese után a felső kapufát találták el, majd néhány perccel később Lewandowski lábáról a labda a kapufára pattant. A 82. percben Al-Malki hibázott hatalmasat, amit Lewandowski kihasznált, és második világbajnokságán megszerezte első találatát.

 

Franciaország—Dánia 2:1

Franciaország eddig az egyetlen válogatott, mely két forduló után biztosította továbbjutását csoportjából. 2006 óta nem jutott tovább a címvédő a csoportból, most ez a sorozat megszakadt. Egy órán át főleg kevés helyzetet hozó taktikai harc folyt a pályán, melyben a franciák voltak aktívabbak. Bő egyórás játék után tört meg a jég, amikor Mbappé Hernandezzel játszott össze, és lőtt laposan a dán kapuba. A hátrányban lévő Dánia 7 perc múlva Christensen fejesével egyenlített, és néhány perc elteltével majdnem újabb gólt szerzett a tavalyi Eb elődöntőse, ám Lindström lövését védte Lloris. A hajrában két alkalommal újra a franciák kerültek helyzetbe, amire a dánok Braithwaite révén válaszoltak, de a labda centiméterekkel a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret. A 86. percben megszületett a címvédő győztes találata: Griezmann beadása Mbappét találta meg, aki megelőzve védőjét besodorta a labdát a hálóba. Az utolsó fordulóban a már továbbjutott Franciaország Tunéziával mérkőzik, Dániának pedig a nyolcaddöntőbe jutásért le kell győznie Ausztráliát.


Kylian Mbappé (Szalai Attila rajza)

 

Argentína—Mexikó 2:0

Két egyéni villanásnak köszönhetően nyert Argentína, és tartotta életben továbbjutási esélyeit a C csoportban. A harcias, sok szabálytalansággal tarkított, kevés helyzetet hozó latin-amerikai derbin az argentinok Di María átadása után Messi lapos lövésével jutottak vezetéshez a 64. percben. Mexikó csak szögletig jutott, az argentinok viszont a 87. percben Fernández gyönyörű tekerésével megduplázták előnyüket, és bebiztosították az életben maradáshoz szükséges győzelmet. A harmadik forduló előtt még mind a négy válogatott továbbjuthat, így óriási izgalmakra van kilátás az Argentína—Lengyelország és a Szaúd-Arábia—Mexikó mérkőzéseken.

 

A vasárnapi program:

Japán — Costa Rica (11)

 Belgium—Marokkó (14)

Horvátország—Kanada (17)

Németország—Spanyolország (20)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..