home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Aratóünnepség Észak-Bánátban
Kőművesné Nyáry Márta
2011.07.13.
LXVI. évf. 28. szám
Aratóünnepség Észak-Bánátban

Július 2-án ünnepélyes keretek között tartották meg Szajánban a XV. Észak-bánáti Aratóünnepséget a helyi Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében.A megnyitón megjelent Kabók Imre, a falvakkal megbízott községi tanácstag, Vlado Kreić, Nagykikinda polgármesterének mezőgazdasági tanác...

Július 2-án ünnepélyes keretek között tartották meg Szajánban a XV. Észak-bánáti Aratóünnepséget a helyi Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében.
A megnyitón megjelent Kabók Imre, a falvakkal megbízott községi tanácstag, Vlado Kreić, Nagykikinda polgármesterének mezőgazdasági tanácsadója, Kabók József, a tartományi kormány képviselője és Apró Kornél, a falu polgármestere.
A rendezvényt Benyócki Sára, az Ady Endre ME elnök asszonya nyitotta meg, aki bevezetőjében kitért a kenyér megbecsülésének fontosságára, a régi aratási szokások ápolására, valamint eleink nemes szorgalmára, akik énekszóval végezték a marokszedők és kévekötők munkáját. Az ünnepségen Juhász Katinka, Kovács Dominika és Gubacskó Emánuel lépett fel irodalmi összeállítással Gubacskó Margit rendezésében. Őket követték a magyarországi Orci községből érkezett szavalók és a népi táncegyüttes őskői táncokkal, Francsics Ágnes vezetésével. Az ünnepélyes hangulat szebbé tételéhez a nagykikindai ÖTE fúvószenekara is hozzájárult Rác Tibor karnagy és Karácsonyi István szakszafonista vezetésével.
A rendezvény kezdetén a jubileum alkalmából díszokleveleket adtak át. Ebben az elismerésben részesült Benyócki Sára, a szajáni Szarkaláb aratócsapat, az adai Aranykalász, a tiszahegyesiek Bistrica csapata, a feketetói Szarvasok és a helyi ME csapata, az orci Somogy aratócsapat, a szabadkai Bunjevačko kolo Dužijanca csapata, a padéi Aranyszöm, a szajáni Búzakalász, valamint Fekete Eszter, Fekete Mónika, Ágó László, Molnár István, Jenován Franciska, Jenován Izabella, Kovács Dominika, Gubacskó Emanuel, Apró Kornél, Kabók József, Vlado Kreić és Kabók Imre.
A hagyományos kézi aratásra a Kaszáló nevű határrészben került sor a Róna Állattenyésztő Szövetkezet földjén. A versenyre egyazon településről többnyire két-két csoport nevezett be, a padéi, adai, orci, feketetói, tiszahegyesi, szajáni és szabadkai csapatok.
A padéi Takáts Rafael MK Búzaszöm csapatából Ripcó Rozália és Kerepesi Otília kínálta az aratók früstökét: a hajába főtt krumplit, a Szent Iván-i almát, a meggylevest, a kecsketúrót, a sült szalonnát és a házi kenyeret. Az adai Aranykalász csapatban pedig a hetvenkét éves Domány József volt a kaszás, aki már tizennégy éves korában kezdte a kézi aratást. A szajáni ünnepségre kora hajnalban 63 kötélhez való asztagot készített el, és be is mutatta, hogy az ő bugás kötelei nem szakadnak el. A marokverő Szarvák Klára és a ''terigető” Csicsman Mária csodálatos búzakoronát készített. Az aratócsapatok közül nagyon igyekezett az orci Mákvirág ifjú csapata, Kopácsi Dzsenifer, Kesztyűs Alekszandra, Petkes Ildikó és Csiszár Bálint. Ők a szajáni búzából fonták meg az aratókoszorújukat, ezzel is jelezve a természethez való kötődést, a bő termés és a szerencsés aratás óhaját. Feketetóról Mészáros Gábor nagy szorgalommal vágta a rendet. A tiszahegyesi csapat tizenötödik alkalommal volt jelen Šibul Ivan első kaszás vezetésével. Ők nem korsókban hozták az ivóvizet, hanem széles kis hordóban, amit ''lajter”-nek neveztek. A verseny alatt Munćan Miodrag két evőkanállal dobolt rajta ütemesen. A szajáni Búzavirág csapatban immár tizenöt éve Fekete Eszter a kaszás. Ő a családjával is megszerettette a kézi aratást: menyével, Fekete Mónikával, valamint unokáival, Félixszel és Richárddal. A szabadkai Dužijanca tagjai Majlat Roza, Kovács Károly, Király Pannika, Szabó Tibor évek versenyeznek Szajánban, és a kasza kalapálása közben nagy szívélyességgel kínálták a mangalicasonkát.
Benyócki Sára, a szervezőbizottság elnöke elmondta, sajnálja, amiért ezen a napon Szajánon kívül még Muzslyán, Szenttamáson és Valkaisoron is tartottak aratóünnepséget. Így a rendezvények fedik egymást, és ez alkalommal csak tíz csapat jött el, holott kezdetben 25 csapat is versenyzett. Nagyon örül viszont annak, hogy a családokon belül is közkedveltté vált a kézi aratás. Most már a nagyszülőkkel együtt jönnek a gyerekek, az unokák is, akik a kötélhányók munkáját végzik.
Az aratóversennyel párhuzamosan zajlott a birkapaprikás-főző verseny, de asztalitenisz-bajnokságot is rendeztek, valamint volt kötélhúzó verseny és szekértoló verseny is a learatott gabona helyén.
Az aratóverseny bírálóbizottságát Benyócki Árpád, Gyenge Rozália, Gyenge Lajos és Kormányos József alkotta. Ők eddig az évig arattak, csapattagok voltak. A versenyen nem a gyorsaságot pontozták, hanem a früstököt, a kézi kaszálást, a tarló magasságát, a népviseletet, a kaszakalapálást, az aratószerszámokat, a marokszedést, a kévekötést és a keresztcsinálást.
Első díjat kapott a szabadkai Lovas csapat. A másodikon osztozott a feketetói Szarvas és a szajáni Búzavirág, harmadik a tiszahegyesi Bistrica lett. A legszebb tarlóért különdíjban részesült az orci Mákvirág.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..