home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Aranytoll és helyesírás
Tóth Lívia
2015.03.24.
LXX. évf. 11. szám
Aranytoll és helyesírás

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja a városházán fogadta dr. Katona Editet, Csipak Leventét és Sinkovits Pétert, akik a közelmúltban jelentős elismeréseket érdemeltek ki.


Kormányos Katona Gyöngyi, Sinkovits Péter, Ceglédi Rudolf, Csipak Levente, dr. Katona Edit (Fotó: Gergely Árpád)


Csipak Levente és dr. Katona Edit (Fotó: Gergely Árpád)

Csipak Levente, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium végzős tanulója az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjének abszolút győztese lett. Ő és felkészítője, dr. Katona Edit magyar nyelv és irodalom szakos tanár is Implom József-díjat vehetett át. A megmérettetésre február folyamán került sor a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskolában, ahol a mintegy száz részt vevő diáknak tollbamondással és egy feladatlappal kellett megbirkóznia.

Csipak Levente érdeklődési köre rendkívül széles, számos versenyre készít projektumokat, nem idegen tőle az informatika, a biológia, a matematika, az újságírás, a politika, a közgazdaságtan, illetve nagyon vonzza az üzleti élet is. Kiválóan beszél angolul, egy évet Amerikában töltött cserediákként.

Sinkovits Péter, a Magyar Szó napilap egykori főszerkesztője, nyugalmazott újságíró március 12-én a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Aranytoll kitüntetését vette át Budapesten.

Csipak Levente elmondta, hogy a Bolyai gimnázium matematikai ugyan, de emelt szintű nyelvtan- és helyesírás-foglalkozásokat is tartanak.


Csipak Levente (Fotó: Gergely Árpád)

— Ezen az oktatáson heti egy alkalommal találkozunk, de a tanárnővel naponta konzultálhatunk, ha valamilyen kérdés merül fel bennünk. A jó helyesíráshoz fontos a műveltség és a tájékozottság, nem árt, ha ismerjük a szavak jelentését. Rajtam például a szérű kifejezés fogott ki, nem tudtam, mire vonatkozik, hiszen soha nem használom, úgyhogy valamiért azt hittem, ü betűvel kell írni.

A végzős diáktól azt is megtudtuk, hogy Budapesten, a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán pénzügyi számítás szakon szeretné folytatni a tanulmányait.

Dr. Katona Edit szerint a helyesírást valamilyen szinten mindenki ismeri. A sok gyakorláson kívül nagyon jó fül is kell hozzá.


Ceglédi Rudolf és dr. Katona Edit (Fotó: Gergely Árpád)


Ceglédi Rudolf és Csipak Levente (Fotó: Gergely Árpád)

— Nekünk az a hátrányunk, hogy bizonyos kifejezéseket, magyarországi rövidítéseket, betűszavakat, földrajzi és intézményneveket nem ismerünk, mindezt hozzá kell tanulnunk. Levente díja viszont nem meglepő, mert ő a világ sok területén otthonosan mozog, érdeklődő, tájékozott, naprakész információi vannak.

Azt is megtudtuk, hogy a szakiskolások, a szakközépiskolások, a gimnazisták és a határon túli diákok külön kategóriában versenyeznek, az Implom-díj viszont az összesített első helyezettnek jár. Annak idején, amikor még nem létezett ez a fődíj, azaz nem választották szét a csoportokat, Hózsa Éva tanárnő szép sikert ért el Biacsi Dáviddal, aki megnyerte a gimnazista kategóriát. Két évvel ezelőtt egy felvidéki fiú érdemelte ki a rangos elismerést, Vajdaságba viszont Levente hozta az első Implom-díjat.

Sinkovits Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy jó volna, ha az újságírók megpróbálnának igényesek lenni.

— A nyelv jelenlegi állapotát a tömegtájékoztatási eszközök is alakítják. Ahogyan a rádiósok vagy a tévések beszélnek, ami a lapokban megjelenik, az formálja az emberek nyelvi készségét, nyelvhasználatát.

Hozzáfűzte, ő a hatodik újságíró Vajdaságban, aki Aranytoll kitüntetésben részesült, de az első zentai. A díjat a városának is köszönheti, hiszen az a tudásanyag, amelyet annak idején a zentai gimnáziumban kapott, remek útravalónak bizonyult.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..