home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Aranykönny, avagy Golden Tears!
Rencsényi Elvira
2014.08.13.
LXIX. évf. 33. szám
Aranykönny, avagy Golden Tears!

Amikor először hallottam a játékukat, nem hittem a fülemnek. El voltam varázsolva. Olyan kristálytisztán csengtek az énekhangok, és oly kellemesen lágy zene kísérte őket, hogy úgy éreztem, a lelkem szárnyal a muzsikával. Kétségkívül tehetségesek, noha még félénkek egy kicsit. Itt az ideje, hogy megismerje őket a leendő közönségük, a rajongótáboruk!

A Golden Tears Szabadkán alakult meg egy évvel ezelőtt. Elődje, a három fiatalember — Kaszás Deniel, Robota Ervin és Márity Roland — alkotta DER Trio elnevezésű zenekar volt, melyhez csakhamar csatlakozott Szentpéteri Kinga és Szabó András, majd Vuleković Sonja is. Így ők hatan alkotják a Golden Tears együttest.

— Pop-rock zenét játszunk, és nekem nagyon tetszik ez a stílus — mondja Roland, a dobos, aki most végezte el a szabadkai középfokú zeneiskolát. Eszményképe a One Direction dobosa, valamint Cooper Drummer, akinek a játékából sok mindent „ellop”, és a maga javára fordít. — Rengeteget tanulok tőle, mármint az interneten látott videóiból. Ez jó, mert csak úgy tudok kiteljesedni, ha magánszorgalomból tanulok. Velünk ugyan foglalkozik tanár, és nagyon sokat fejlődünk általa, de azért nem árt szélesíteni a látókörünket.

Robota Ervin basszusgitározik. Azt mondja, szívesebben játszik a „háttérből”, noha hangszere igencsak meghatározó az együttesben.

— Két éve gitározom, és én vagyok a legfiatalabb a csapatban — mondja. — Még csak az általános iskola hetedik osztályát fejeztem be, de úgy érzem, máris felnőttem a többiekhez. Noha a basszusgitár alapvetően kísérő hangszer, sokat nyom a latba, éppen ezért odafigyelést és nagyon jó ritmusérzéket kíván a zenésztől. Úgy érzem, bennem megvan a tehetség mindehhez, hiszen apai ágon szinte mindenki játszott valamilyen hangszeren. Nekem a basszusgitár jutott.

Szabó András szintetizátoron játszik. Tizennégy éve jár zenedébe. Harmonika szakon kezdett, majd átváltott a billentyűs hangszerre.

— A szabadkai Egészségügyi Középiskola harmadik osztályát fejeztem be, ápolói-technikusi szakon. A kettő, mármint a zene és az egészségügy merőben eltér egymástól, de én mindkettőt szeretem. A muzsikálás a hobbim és a szenvedélyem is, az egészségügy pedig — reményeim szerint — a munkám, a megélhetésem lesz egy napon.

Szentpéteri Kinga a Svetozar Marković Gimnázium természettudományi szakán fejezte be a harmadik osztályt. Csodás hangja van, erről minden alkalommal tanúbizonyságot is tesz, amikor fellép az együttessel.

— Hétéves korom óta néptáncolok, és népi éneklést is tanultam. Mivel a népdaléneklés minden éneklés alapja, nem volt nehéz „váltanom”. Ebben az együttesben pop-rock dalokat adok elő, de a színjátszó csoportban, amelynek szintén a tagja vagyok, musicaleket is éneklek. Nagyon jól érzem magam ebben a csapatban, mert valahogy mindig meg tudjuk beszélni a dolgokat, meghallgatjuk egymás véleményét, és közös célokat tűzünk ki.

Vuleković Sonja szintén a harmadik osztályt fejezte be a Szabadkai Zeneiskola népdal szakán. Övé a másik kitűnő énekhang, amely meghatározó eleme az együttes által előadott daloknak. Noha nem a magyar az anyanyelve, nagyon szépen és könnyedén beilleszkedett a csapatba.

— Mivel eddig még csak angol nyelvű zeneszámokat énekeltünk, nem akadtak nyelvi nehézségeim — mondja a magyarul is kitűnően beszélő lány. — Érdekesség, hogy a repertoárunkon szereplő dalok többségét eredetileg férfiak éneklik. Éppen ezért kihívás számunkra, lányoknak. A fiúk azt mondják, nekik kell igazodniuk a lányokhoz. Mármint a hangfekvésükhöz, az éneklési stílusukhoz. Egy szerzeményt ugyanis sokkal nehezebb elénekelni, mint hangszeren kísérni.

— Kitűnően együtt tudunk dolgozni — mondja Deniel. — Ez nagyon fontos, hiszen egy csapat csak akkor tud működni, ha a tagjai meg tudják beszélni a dolgokat, ha együtt tudnak „alkotni”. Mert a mi zenénk voltaképpen egy sajátos alkotás, hiszen egy már ismert dalt dolgozunk fel — egyedi módon. Ez mindenképpen a védjegyünkké válik, amelyről bárhol, bármikor fel lehet bennünket ismerni.

A fiatalok a szabadkai Junior Music Studióban szoktak próbálni, ahol többek között Marjanov Miodrag zenetanár segít nekik a felkészülésben. Eddig a JMS által szervezett bemutatkozó koncerten kívül felléptek a Hét Nap irodalmi pályázatának díjátadóján, illetve a Népkörben megtartott jótékonysági esten, de további fellépéseket is terveznek. Elvállaltak egy esküvőn való szereplést is. Az ünneplő vendégseregnek könnyed popzenét játszottak. Saját szerzeményekben is gondolkodnak, és ha a közönség megismeri őket, minden bizonnyal lehetőségük lesz arra is, hogy saját dalaikat is megszerettessék a hallgatósággal.

— Hetente csak egyszer próbálunk, igyekszünk egy sokoldalú zenekarrá fejlődni. Még kevesen ismernek bennünket, hiszen eddig nem sok lehetőségünk volt bemutatkozni a közönségnek, de bízunk benne, hogy ennek is eljön az ideje. Tudjuk, hogy ehhez fáradságos munkára, kitartásra és egymás megbecsülésére van szükség, de én úgy látom, hogy mindez megvan bennünk. Várjuk a felkéréseket! — zárta mosolyogva a beszélgetést Kaszás Deniel, a Golden Tears együttes frontembere.

A zenekar pályázaton nyert egy kisebb összeget, melyből a fellépésekhez szükséges hangosítást tudja fedezni. Így már semmi akadálya sincs annak, hogy a fiatalok különféle rendezvényeken — akár szabadtérieken is — részt vegyenek, esetleg egy napon majd saját, önálló koncerttel lepjék meg a rajongótáborukat. Az együttesnek saját oldala is van a Facebookon.

(Szalai Attila és Tóth Tibor felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..