Arany Laci — háromszor

Arany Laci — háromszor

Szabadkán megtartották a Kárpát-medencei Versünnep vajdasági döntőjétA budapesti Bánffy György Kulturális Szalon és a Székelyföldi Verstábort szervező Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület a Versünnep Alapítvánnyal együttműködve 2015 májusában és júniusában tíz határon túli településen szervez versmondó versenyt. A Kárpát-medencei Versünnep elnevezésű eseménysorozat célja a magyar versmondó hagyományok és a magyar nyelv ápolása, a magyar irodalom és kultúra népszerűsítése, valamint a Kárpát-medence tehetséges fiataljainak segítése és támogatása. A rendezvény témája idén nyitott volt, az általános és középiskolák tanulói bármely magyar költő magyar nyelven írt versével benevezhettek.

A vajdasági döntőt június 3-án tartották meg Szabadkán, a Népkör Vojnich Oszkár-termében. A versenyzők teljesítményét Molnár Adrienn, a Bánffy Szalon vezetője, valamint Juhász Róza és Turi Bálint színművészek bírálták el.

Az általános iskola alsósai közül az első díjat a szabadkai Radakov Amina szerezte meg, második lett a horgosi Barát Dániel, harmadik Körmöczi Adél (Szabadka). Mivel ebben a kategóriában háromszor is elhangzott Petőfi Sándor Arany Lacinak című verse, a zsűri ennek a költeménynek a legjobb tolmácsolásáért Ajtai Balázst részesítette különdíjban.

Az első és második helyezett kisdiák június 20-án bemutatkozhat Budapesten a Játékszínben, a Versünnep Fesztivál iskolások számára szervezett seregszemléjén.

Mivel a felsősök csoportjában csak két versmondó, a topolyai Bodor Sára és a csantavéri Horváth Kamilla vállalkozott a megmérettetésre, a bíráló bizottság mindkettőjüket budapesti fellépéssel jutalmazta.

A középiskolásoknál a szabadkai Némedi Emese bizonyult a legjobbnak, aki július végén Csíkcsomortánban részt vehet az V. Székelyföldi Verstáborban. A második és a harmadik helyet csókai fiatalok szerezték meg, Dupák Fanni, illetve Marx Éva. Ők is mindhárman ott lehetnek június 20-án Budapesten a Versünnep Fesztiválon.
Sutus Áron felvételei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Irodalom rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Arany Laci — háromszor
Irodalom
Arany Laci — háromszor
Irodalom
  • Csermák Zoltán
  • 2020.04.27.
  • LXXV. évfolyam 18. szám
Facebook

Támogatóink