home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Áramlopás
2018.02.05.
LXXIII. évf. 5. szám
Áramlopás

Háromszáz embernek börtön, a többieknek ejnye-bejnye — Vedd el a számlát, és nyerj! – hamarosan — Miért késik a radioaktív villámhárítók leszerelése? — Ne adjon esélyt a méhnyakráknak!

Háromszáz embernek börtön, a többieknek ejnye-bejnye

Hatezer háztartás 5,5 millió eurós kárt okozott tavaly a szerbiai villanygazdaságnak, 671 jogi személy pedig 3 milliósat. Noha bűncselekménynek számít, az elmúlt néhány évben mindössze háromszázan kerültek börtönbe áramlopásért. A többség megúszta közmunkával. A közvállalat illetékesei szigorúbb büntetéspolitikát szeretnének, méghozzá arra hivatkozva, hogy a szankcionálásnak nincs visszatartó ereje, ha a nyomozás döcög, a bírósági tárgyalások évekig elhúzódnak, majd a tettesek jobbára felfüggesztett börtönbüntetést kapnak. Emellett drákói szigort kérnek a villanygazdaság munkatársaira, ha bebizonyosodik róluk, hogy segítették az áramlopást. Az illetékesek azt is szeretnék elérni, hogy a terepi dolgozók elleni támadásokat közfeladatot végző személy elleni erőszakként kezeljék, és az embereik szolgálati védelmet kapjanak. A közvállalat bejelentette, az idei év egyik prioritása az áramlopás csökkentése. (Politika)

 

Vedd el a számlát, és nyerj! — hamarosan

A szerb kormány úgy döntött, 2018-ban is megszervezi a nagy sikerű nyereményjátékot. Még nem tudni, mikor rajtol, azt azonban már bejelentették, hogy a nyereményalap nagyobb lesz, mint tavaly. Több autót és lakást szeretnének kisorsolni. A kormány közleménye szerint fontos feladatuknak tartják a szürkegazdaság visszaszorítását, a számlagyűjtési láz pedig jelentős mértékben csökkenti a visszaéléseket. A játék három hónapja alatt 33 százalékkal nőtt az adómemóriás pénztárgépek használata, a felügyelők pedig negyedannyi szabálysértést jegyeztek. A tavalyi játékban a szerbiai polgárok 40 százaléka vett részt, és 85 millió számlát adott postára. (Blic)

 

Miért késik a radioaktív villámhárítók leszerelése?

Egyszerű a válasz: mert nincs pénz. Használatukat betiltották, és már öt évvel ezelőtt, 2014 májusáig el kellett volna őket távolítani. Az országban 3500 ilyen villámhárító volt, 632 még mindig ott található a lakóházak, az intézmények, a gazdasági épületek tetején. A legtöbb Vajdaságban: Nagykikindán, Óbecsén és Pancsován. Leszerelésükre nincs pénz, így az illetékes ügynökség adománygyűjtésbe kezdett. A dokumentációval, a leszereléssel és az új felszerelésével együtt a csere 3000 euróba kerül. Mindössze három intézmény jogosult a munkálatok elvégzésére, kettő a Vinča atomkutató intézet keretében működik, a harmadik pedig magáncég. (Szerbiai RTV)

 

Ne adjon esélyt a méhnyakráknak!

Szerbiában mindennap négy nő betegszik meg, egy pedig meghal méhnyakrákban. Nemzetközi felmérések szerint az ország a megbetegedések arányát tekintve vezető helyet foglal el Európában, csupán Románia, Litvánia és Bulgária előzi meg. Az elhalálozást illetően még rosszabb a helyzet, Szerbia bronzérmes, Románia és Moldova után következik. Pedig a méhnyakrák egy kis figyelemmel megelőzhető, a szűrés során már korai stádiumban is jól felismerhető, és idejében megkezdett kezeléssel az esetek nagy részében gyógyítható. Szerbiában tavaly a nők mindössze 10 százaléka ment el a vizsgálatra. A méhnyakrák elleni küzdelem európai hetét január 28-a és február 3-a között rendezik meg. (Blic)


A nyitókép Szalai Attila illusztrációja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..