home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Áprilisban színházavató Zentán?
Tóth Lívia
2009.04.01.
LXIV. évf. 13. szám
Áprilisban színházavató Zentán?

A megújult nagyterem - A szerző fotójaÚgy tűnik, alig egy hónap múlva teljesül a zentaiak vágya, és végre birtokukba vehetik a gyönyörűen felújított művelődési házat. Ha megérkezik a régen odaítélt tartományi támogatás, amely a legújabb ígéret alapján április 15-éig esedékes. A Tisza-parti...

A megújult nagyterem - A szerző fotója

Úgy tűnik, alig egy hónap múlva teljesül a zentaiak vágya, és végre birtokukba vehetik a gyönyörűen felújított művelődési házat. Ha megérkezik a régen odaítélt tartományi támogatás, amely a legújabb ígéret alapján április 15-éig esedékes. A Tisza-parti város színházkedvelői epekedve várják a megnyitó utánra beharangozott egy hónapig tartó fesztivált, hiszen a hosszan elhúzódó munkálatok alatt már teljesen ''kiéheztek” néhány jó előadásra. Remélik, ennek a kényszerű böjtnek most már valóban hamarosan vége lesz!
A renoválás, amelynek értéke mára elérte a 29 millió dinárt, még 2007 végén kezdődött a Japan Tobacco Internacional multinacionális cég mintegy hétmillió dináros donációjával. Úgy tervezték, megjavítják a tetőt, szigetelik a falakat és átfestik a nagytermet. Hamarosan kiderült, hogy ez az összeg korántsem lesz elegendő arra, hogy megfelelő állapotba hozzák az épületet. Ezért az önkormányzat 2008-ban két alkalommal is pályázott erre a célra a Tartományi Nagyberuházási Alapnál, valamint pénzeszközöket különített el a községi költségvetésből. Sajnos, a tartományi pénzek késtek, az érdekeltek pedig vártak, vártak, várakoztak...
Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese a múlt héten tájékozódó, helyzetfelmérő látogatást tett Zentán a munkatársaival. A vendégek és házigazdák körbejárták az épületet, és a jelenlevők meggyőződhettek arról, hogy már szinte minden a helyére került.
Az utca felőli kiállítóterem új köntöst öltött, a rendeltetése azonban nem változik. Az egykori előcsarnok viszont átalakult egy 80-100 főt befogadó kisebb teremmé, ahol a próbák mellett irodalmi esteket, filmvetítéseket is tarthatnak, a ruhatár helyén konyha található. Az iroda megnagyobbodott, mellette különálló jegyárusító pontot hoztak létre. A toalettek teljesen újak és korszerűek, megoldódott a városi csatornahálózatra való csatlakozás kérdése is. A nagyterembe ezután oldalról juthatnak be a nézők, az egykori kisteremből, ahova áthelyezték a ruhatárat. Az udvari kijárat egy hangulatos, faelemes teraszra vezet, amit a dohányzók vehetnek majd igénybe.
A nagyterem frissen festve, áthúzott székekkel, a hátsó részben lépcsőzetesen megemelt sorokkal várja a közönséget. Az egyetlen szépséghibája, hogy az új és jóval szigorúbb tűzvédelmi előírások az eddigi 300 helyett csak 246 ülőhelyet engedélyeztek. Az öltözők áthelyezésével mélyült a színpad, fölötte egy úgynevezett híd található, ami lehetővé teszi a reflektorok könnyebb mozgatását, de a függönyt emelő szerkezet is megújult. Ez nagyon fontos volt ahhoz, hogy a művelődési ház a jövőben befogadó színházként is működhessen.
A színház alapterülete maradt a régi, de a belső tér jobb kihasználásával bővül egy emelettel. Ennek köszönhetően öt öltözőt vehetnek igénybe a vendégtársulatok és csoportok a hozzájuk tartozó toalettekkel és zuhanyozókkal együtt. Erre nagy szükség volt, hiszen időnként száz-kétszáz fellépőt mozgató rendezvények is helyet kapnak az objektumban.
A Szülőföld Alap, valamint a Tartományi Oktatási és Művelődési Minisztérium pályázatain elnyert pénzekből új színpaddeszkákat, valamint modern hang- és fénytechnikai eszközöket vásároltak, s az elektromos vezetéket is megerősítették. A pincének a színpad alatti része jelenleg raktárként szolgál, de tervezik a további terület kihasználását is. Ez azonban egy másik pályázat része lesz, csakúgy, mint a külső szigetelés és a festés is.
- Körülbelül háromnegyed éve jártam itt legutóbb, akkor még nem látszott a munkálatok vége - mondta Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese. - Most már meggyőződhettünk róla, hogy nagyon szép színházat kap Zenta, amit a város művészeti élete, az itt dolgozó fiatal tehetségek meg is érdemelnek. Amint a Tartományi Képviselőház elfogadja a költségvetést, megtörténik a hiányzó pénz átutalása. Én bízom benne, hogy ez április 15-éig megvalósul. Remélem, a nagyberuházási alap megkapja az ígért 200 millió eurót, amit körülbelül 20 milliárd dinár, mert ezzel be tudnánk fejezni a folyamatban levő projektumainkat és elkezdhetnénk pár újat is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..