Április — dióhéjban

Április — dióhéjban

Szemelvények a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában megtartott eseményekről

Anyanyelvi megmérettetés

Három dél-bánsági szórvány- és szigettelepülés (Székelykeve, Ürményháza és Torontálvásárhely) tizenhat diákja vett részt az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék anyanyelvi versenyének körzeti megmérettetésén a torontálvásárhelyi tanintézményben. A diákokat Binecz Margit, mgr. Viola Lujza és Zairi Györgyike magyar szakos tanárok készítették fel. A köztársasági döntőbe tizenegy tanuló jutott tovább: Móricz Dávid, Virág Szabina, Szilágyi Edvin, Oszlánszki Áron (Ürményháza); Dobó Laura, Pirkov Emma, Erős Misell, Jankó Emese (Székelykeve); Szikora Teodóra, Nagy Anikó, Kocsis Szandra (Torontálvásárhely).

A biológia és az irodalom egymásratalálása

Kísérleti mintaóra keretében ötvözték a tantermi természetoktatást és az irodalmat. Pontosabban a mesékre épülő valóságot, illetve a valóságból táplálkozó meséket, amelyek e felturbózott világunkban olykor szinte hihetetlen történetekké válnak. A biológiai szaktanteremben egybegyűlt mintegy nyolcvan diák és pedagógus közé elegyedett az elképzelés kivitelezésében is részt vállaló Kovács Jolánka és Kónya-Kovács Otília muzslyai irodalmár, valamint fellépett a hatodikosok négytagú furulyacsapata is. Nagy Edvin az Erdő fohászát tolmácsolta, Decsov Tamás és Kratyica Annamária ötödikesek pedig saját, természetesen biológiai ihletésű meséjüket adták elő. Az úgynevezett logisztikai részt Horváth Gábor földrajztanár vállalta.

Önkéntes munka és környezetvédelem

Kovács Róbert tanár úr kezdeményezésére kalapács, véső és spachtli került a hetedikesek és a nyolcadikosok kezébe. A diákok célja az volt, hogy segítsenek az új, modernebb angolszaktanterem létrehozásában, illetve előkészítsék a terepet a mesterek érkezésére. A ki- és bepakolásnál az ötödikesek segédkeztek.

A korábbi esztendőkhöz hasonlatosan az idei tanév sem múlhatott el az osztályok közötti kupakgyűjtő bajnokság nélkül. Az akció eredményeként április közepén majdnem 58 000 darab, 144,5 kg összsúlyú újrahasznosítható műanyag kupakot értékesítettek. A bajnoki címet egyébként az ötödikesek érdemelték ki.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Április — dióhéjban
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.08.03.
  • LXXV. évfolyam 31. szám
Április — dióhéjban
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.07.27.
  • LXXV. évfolyam 30. szám
Facebook

Támogatóink