Anyanyelvi világnap az Al-Duna mentében

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Anyanyelvi világnap az Al-Duna mentében

Eseményekben igen gazdag és sokrétű volt az idei anyanyelvi világnap az Al-Duna mentében. A pancsovai községhez tartozó Sándoregyházán (Ivanovo) bevált szokás szerint ezúttal is a helyi közösség, a Moša Pijade Általános Iskola, továbbá a Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület, az Ivanovo 186...

Eseményekben igen gazdag és sokrétű volt az idei anyanyelvi világnap az Al-Duna mentében. A pancsovai községhez tartozó Sándoregyházán (Ivanovo) bevált szokás szerint ezúttal is a helyi közösség, a Moša Pijade Általános Iskola, továbbá a Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület, az Ivanovo 1868 bolgár kultúregyesület és a pancsovai székhelyű In Medias Res, a többetnikumú környezetek közösségeinek fejlesztését ellenőrző euroregionális központ összefogásával jött létre a multikulturalizmus jegyeit a küllemében is erőteljesen magán viselő kulturális program. A rendezvényre a házigazdák kórusán, gyermek- és felnőtt szavalóin, illetve irodalomkedvelőin kívül Omlódról (Omoljica ), Pancsováról, Hertelendyfalváról, Torontálalmásról (Jabuka), Smederevóról, Újvidékről és a romániai Vingáról is érkeztek fellépők szerb, magyar, bolgár, szlovák, román, macedón, görög és makedovlah (korabeli szóhasználattal cincár) nyelven előadott vers- és dalkompozíciók színes szőttesével.
Kevevárán (Kovin) a városi Kultúrközpontban gyűjtötte egybe a település maroknyi magyarságát a helyi Keve Magyar Művelődési Egyesület. Igaz ugyan, hogy a meghirdetett lakossági fórum eredetileg a kettős állampolgársággal kapcsolatos tudnivalókkal és terepi tapasztalatokkal felvértezett nagykövetségi diplomaták és a keveváriak találkozását helyezte előtérbe, de a ''kísérőrendezvények” is többszörösen igazolták létjogosultságukat. A létrehívott találkozón ugyanis Ritecz Miklós főkonzul úr és munkatársai mellett vendégként dr. Zsoldos Ferenc, az MNT Civil Szakosztályának elnöke is jelen volt. Ez utóbbi többek között nemcsak a civil pályázati lehetőségeket vázolta fel, hanem a nemzeti testület munkáját, annak eddigi eredményeit és célkitűzéseit is testközelbe hozta -- többször is nyomatékosan hangsúlyozva az összefogódzás erejét, valamint a szórvány még hatékonyabb felkarolásának szükségességét. Annál is inkább, mivel ez nyílt titok, a tömbtől távol élőknek magyarságuk tudata megőrzéséért az év minden egyes napján keményen meg kell küzdeniük.
A találkozás házigazdája és moderátora Binecz János, a Keve MME elnöke volt, a hétvégei összejövetelekre szorítkozó kevevárai anyanyelvápoló csoport munkájába pedig Binecz Margit magyar szakos tanárnő beszámolójából kaphattunk betekintést. A csoport egyébként a város katolikus parókiáján kapott ''hajlék”-ot. Ott zajlik immár másfél évtizede megfeszített tempóban a beolvadó ősi nyelv pallérozása, onnan száll fel magasba a sóhaj és a reménykedő fohász: talán mégsem apad el teljesen a fennmaradásukhoz szükséges humánerő- és pénzforrás! Az ünnepi alkalomhoz kapcsolódó költeménnyel természetesen egy anyanyelvápoló növendék is bemutatkozott. Oros Marianna eddigi tanulmányait államnyelven végezte, Urbán János Anyanyelvem című versét mégis ékes anyanyelvünkön ízes magyarsággal tolmácsolta.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Művelődési Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink