home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Amit a tisztítókúráról tudni kell
(Összeállította: re)
2015.01.01.
LXIX. évf. 53. szám
Amit a tisztítókúráról tudni kell

Sokan — noha gondoltak már rá — még sosem próbálták ki a szervezet méregtelenítését, pihentetését segítő tisztítókúrát. Erre a legalább három hétig tartó időszakra alaposan fel kell készülni, szakácskönyveket beszerezni, a menüt összeállítani, a bevásárlást elintézni, és mindenekelőtt elhatározni, hogy végigcsináljuk.

A modern kor embere hozzászokott bőre és szája tisztán tartásához. Ezek a higiéniai szokások kétségtelenül kedvező hatásúak. A bomló táplálékmaradványok eltávolítása a szájból hozzájárul az ép fogak megőrzéséhez, a tisztán tartott bőr kevésbé vonzza a kórokozókat, és ezáltal a védekezési, illetve a kiválasztási funkciók is akadálytalanul működnek. Ugyanilyen fontos azonban a belső szervek tisztán tartása is. A salakanyagoktól való megszabadulás hozzájárul a test gyógyulásához és az egészség megőrzéséhez.

Sokan azt hiszik, hogy a szervezet megtisztulása természetes és spontán folyamat. Ez akkor igaz, ha valaki tökéletes harmóniában él a természettel: friss levegőt szív, kizárólag természetes táplálékot vesz magához, fizikailag aktív, és nem hódol be a civilizáció luxusának. A tisztítókúra mindenki számára elérhető. A rendszeres és helyes alkalmazás nemcsak a megelőzést segíti elő, hanem sok gyógyszer használatától és számos betegségtől is megszabadít, még akkor is, amikor néha a hivatalos orvostudomány csődöt mond. A kedvező hatás különösen figyelemreméltó különféle allergiáknál, asztmánál, az immunrendszer, a bőr, a gyomor, a belek, a szív, az erek megbetegedéseinél és több nőgyógyászati panasznál.

A tisztítókúra nem egyenlő az éhezéssel!

A civilizált emberek nagyjából negyvenéves korukban kerülnek abba a helyzetbe, hogy már nem odázhatják el az immunrendszerük megerősítésével való foglalkozást. Éppen ebben az életkorban érezzük még úgy, hogy mindent meg tudunk csinálni, holott ellenálló képességünk már igencsak „meg van tépázva”. Ezért is válhat hasznunkra egy tisztítókúra, mely nemcsak a szervezetünket, hanem a lelkünket is felfrissíti.

Jegyezzük meg: a kúra nem éhezés! Biozöldségből és -gyümölcsből készült leveket, leveseket bőségesen fogyaszthatunk. A legfontosabb, hogy kiválasszunk egy viszonylag nyugalmas napot. Az lenne az ideális, ha azt a napot pihenéssel tölthetnénk, hogy a felszabadult energiát a test valóban saját magára fordíthassa. Ha erre nincs mód, akkor a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük az előre kiválasztott és elkészített zöldséget vagy gyümölcsöt. A kúra előestéjén csak valami könnyűt együnk, például salátát, gyümölcstálat vagy zöldséglevest. Ne együnk kenyeret, tésztát vagy húst. Feküdjünk le korán, hogy kipihentek legyünk. Ezen a napon ne dohányozzunk, ne igyunk alkoholt és koffeint. Zuhanyozzunk le, és alaposan dörzsöljük végig testünket, hogy a méreganyagok a bőrön keresztül is távozhassanak. Különösen hatékonnyá tehetjük a folyamatot, ha ezen a napon szaunázunk is egyet.

A víz varázsereje

Kezdjük a napot egy nagy pohár tiszta vízzel! A bőséges folyadékfogyasztás egyébként is a kúra része, a nap folyamán 2-3 liternyi vizet igyunk.
A kiválasztott zöldséget vagy gyümölcsöt apró kockákra szeleteljük fel, és jól megrágva fogyasszuk el. Valójában akármennyit ehetünk belőle, sőt éppen az a cél, hogy minél több zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasszunk. Általában kétóránként készítsünk kisebb fogásokat, de ez is az egyéni igényektől függ. Figyeljünk rá, hogy változatosan együnk, így a táplálkozás nem lesz annyira monoton. Mindössze kétféle gyümölcsöt vagy zöldséget válasszunk, de ügyeljünk rá, hogy lehetőleg az is változatos legyen. Ha például az alma mellett döntöttünk, akkor válogassunk belőle többféle színűt és fajtájút. A nap folyamán vagy csak zöldséget, vagy csak gyümölcsöt ehetünk, a kettőt ne keverjük (hatása alapján gyümölcsnek számít a paradicsom is)! Ha rendszeresen végzünk egynapos méregtelenítést, akkor ajánlatos, hogy mindig más gyümölcsöt vagy zöldséget részesítsünk előnyben.

Tisztítsuk a bélrendszert!

Kerüljük a citrusfélék többségét, mert túlságosan savasak, valamint a banánt és az avokádót, mivel nagyon sok benne a keményítő. Ehelyett a következőkből válogassunk: alma, őszibarack, ananász (a konzervananász erre a célra nem megfelelő), szőlő, paradicsom, görögdinnye, sárgarépa, cékla, uborka, káposzta, spenót, zeller. Ezeknek a növényeknek magas a rosttartalmuk, ami a belek tisztítása szempontjából fontos, lúgosítják a szervezetet, valamint a vitamintartalmuk is kiemelkedő.

A méregtelenítés másnapján még tartózkodjunk a nehéz ételek fogyasztásától, ami valószínűleg nem is fog nehezünkre esni. Lassan, fokozatosan térjünk vissza a megszokott étrendhez. Ha heti egy méregtelenítő napot tartunk, étkezési szokásaink valószínűleg lassan meg fognak változni, egészségesebben fogunk táplálkozni.

A szervezet bármily apró figyelmességre hálásan válaszol. Mit remélhetünk az egyetlen napig tartó tisztítókúrától, melynek során csak zöldséget vagy gyümölcsöt szabad fogyasztani? A szervezet sok vitaminhoz jut, mely felfrissít és energiát ad. Az emésztés folyamata nagy energiát igényel. A zöldség vagy gyümölcs fogyasztásával az emésztőrendszer „pihen”, így a szervezet másra „figyelhet”, nagyobb eséllyel indulhatnak el az öngyógyító folyamatok is.

Az elfogyasztott gyümölcs vagy zöldség enyhe hashajtó hatásának köszönhetően ürülnek a szervezetben felszaporodott méreganyagok. Mivel a gyümölcsök és a zöldségfélék lúgosító hatásúak, semlegesítik a savfölösleget. Magas káliumtartalmuknak hála kihajtják a vizet a szövetekből, és megnövelik a sejtek oxigénellátását. Ha hajlamosak vagyunk az elhízásra, vagy fogyókúrán estünk át, heti egyszeri zöldség- vagy gyümölcsnap beiktatásával megőrizhetjük a súlyunkat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..