home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Amikor a félelem adrenalinná válik
Tóth Tibor
2017.10.16.
LXXII. évf. 41. szám
Amikor a félelem adrenalinná válik

Bognár Nóra, a Spartacus Hegymászóklub sportmászással foglalkozó tagja a válogatott színeiben ezüstérmet nyert a szkopjei Balkán-bajnokságon.

A kiváló versenyző a 18 éven aluliak mezőnyében, nehézségi mászásban végzett a második helyen a török, görög, bolgár, macedón és szerbiai sportolók alkotta rendkívül erős mezőnyben. Pancsován, az országos bajnokság 4. fordulójában Bognár négy aranyat szerzett: nehézségi és gyorsasági válfajban is a dobogó legmagasabb fokára állhatott, saját és felnőtt kategóriában egyaránt. A Spartacus többi versenyzője is jól szerepelt, hiszen összesen tizenkilenc érem került az észak-bácskai városba.


Nóra a mászófalon a szkopjei Balkán-bajnokságon

A tizenöt éves hölgy nyolc éve foglalkozik sportmászással. A korábbi években is sorjáztak a sikerek, de eddigi pályafutása legjobb eredményei a 2017. esztendőhöz fűződnek, a szkopjei ezüst mellett ugyanis a Balkán-bajnokság előtti romániai versenyén boulder versenyszámban aranyérmet akaszthattak a nyakába.

— A macedón fővárosban tartott megmérettetésre többet készültem, mint egy átlagos versenyre, mivel ez mégiscsak rangosabb viadal volt. A 25 méter magas falnak nem sikerült ugyan a csúcsára jutnom, de az eredményemmel így is elégedett vagyok. Nagyon sokat dolgozunk, heti négy alkalommal másfél órát edzünk. Az eredmény nemcsak az erőtől függ, hanem a kitartástól is, és attól, hogy mennyire bízunk magunkban, mennyire figyelünk oda még a legapróbb részletekre is fent, a falon. Mindenkiben van egy kis félelem abban a magasságban, de esetemben ez adrenalinná válik a véremben.


A szerbiai válogatott hat érmet nyert a macedón fővárosban

Pályafutása kezdetén négy méter magas falakon gyakorolt, mivel a klubban akkoriban nagyobb fal még nem állt a sportmászók rendelkezésére. Első versenye alkalmával a falak nagyon magasnak tűntek, de Nóra csakhamar hozzászokott az eltérő akadályokhoz, és simán megbirkózott velük. A három válfaj — gyorsasági, nehézségi, boulder — közül még nem választott kedvencet, mindig az áll legközelebb a szívéhez, amelyikben a legjobb.

A hazai országos bajnokságban két fordulóval a vége előtt toronymagasan vezető, többszörös bajnok álma az olimpiai részvétel. A sportmászás bekerült az olimpiai sportágak széles családjába, a 2020. évi tokiói játékokon fog debütálni. A japán fővárosban rendezendő olimpia lehet, hogy túl közel van, viszont a 2024. évi játékokon könnyen elképzelhető, hogy Nórát is látni fogjuk a mászófalon.

— Mindegyik sportmászó álma, hogy egyszer részt vegyen az ötkarikás játékokon. Ehhez azonban minél több versenyen kell szerepelnie, kvótát szereznie, Európa- és világbajnokságon részt vennie, és ott jó helyezést elérnie. Egy-egy világversenyen rengeteg tapasztalatot lehet gyűjteni, követhetjük a riválisok szereplését, és az ott látottakat beépíthetjük a felkészülésünkbe. Síkságon nőttünk fel, így nekünk egy kicsit nehezebb a dolgunk, mint azoknak, akik hegyvidéken élnek. Nekünk 400 km-t kell utaznunk, hogy hegyet mászhassunk, viszont ha már elutazunk, akkor nagyon sokat mászunk, és szívből tesszük azt — mondta Nóra, aki egyébként a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulója.

Arra a kérdésre, hogyan lehet összehangolni az edzéseket és a versenyeket, mosolyogva azt felelte, hogy néha egy kicsit nehezebben, de szereti ezt a sportágat, így minden megoldható.

Mint már említettük, a sportmászásban három szakág — nehézségi, gyorsasági és boulder — létezik. A gyorsasági mászás alkalmával viszonylag egyszerűbb úton kell a versenyzőnek minél gyorsabban elérnie a 10 méter feletti csúcsot. A nehézségi mászás során nagyon nehéz terepen át vezet a sportoló útja, és az nyer, aki a legmesszebbre, azaz a legmagasabbra jut. A versenyzők mindkét szakágban biztosítókötéllel vannak rögzítve, ellentétben a boulder szakággal, ahol legfeljebb 4 méter magas falra kell felmászni, viszont mindennemű biztosítás nélkül. Pánikra azonban nincs ok, mert egy-egy hiba esetén a sportmászók szivacsra esnek.


A Spartacus tagjai tizenkilenc éremmel tértek haza a pancsovai versenyről, Bognár Nóra az alsó sorban a középső

Bognár András, a Spartacus Hegymászóklub sportmászással foglalkozó szakosztályának elnöke elmondta, hogy a romániai első hely után könnyű versenyre számítottak, ám kellemesen csalódtak, hiszen Nórának erős mezőnyben kellett helytállnia.

A Balkán-bajnokság hűen tükrözte, milyen fejlődésen megy át a sportág. Szerbiában tíz-tizenkét városban működik sportmászó szakosztály. Az érdeklődés nagy, viszont a mászófal kiépítése igen sokba kerül.

— Szerte a világban egyre több pénzt fektetnek a sportágba. Macedónia köztudomásúan szegény ország, mégis kiépített egy csak sportmászásra szánt központot. A kormány félmillió euróval szállt be ebbe a projektumba. Mi egyelőre csak álmodhatunk arról, hogy egyszer nekünk is lesz egy ilyen létesítményünk.

A Spartacusban a tizenhárom versenyzőn kívül többen szabadidős tevékenységként űzik a sportmászást. A serdülő kategória a legerősebb, melyben Csizmadia Dániel, Sergej Žeželj és Milan Petrić éri el a legjobb eredményeket, a juniorok közül pedig Sara Pirnat emelhető ki. A sportmászás kortól függetlenül űzhető, hiszen a Spartacusban a legfiatalabb versenyző nemrég töltötte be a hetedik évét, a legidősebb pedig, aki versenyeken nem, de az edzéseken rendszeresen részt vesz, nyolcvankilenc éves.

— Már óvodáskorban el lehet kezdeni sportmászással foglalkozni, a hétévesek számára már versenyeket is szerveznek. Nagy szükségünk van az utánpótlásra, hiszen a fiatalokat tizennyolc éves korukig meg tudjuk tartani, később azonban egyetemre iratkoznak, munkát kapnak, és nem sportolnak tovább. Négy év kiesés után pedig már nem sok értelme van visszatérni a versenyzői kategóriába. Bizonyos fokú megszállottság mindenképp szükséges ehhez. Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, akik kitartóan és rendszeresen edzenek. Nehéz sportágról beszélünk, mely nemcsak a testet, hanem a lelket is alaposan próbára teszi. Az erő és az ügyesség mellett rengeteg összpontosítást és figyelmességet is megkövetel. A gyerekek a falon teljesen magukra vannak utalva, nincs ott sem a szülő, sem az edző, aki segíteni tudna nekik, a gondot egyedül kell megoldaniuk. A sportág teljes embert kíván, a gyerekek a kortársaiknál érettebbé, fejlettebbé válnak. Edzésen és versenyen is több kihívással szembesülnek, melyek legyőzése megerősíti őket.

Szabadkán négy mászófalon gyakorolhatnak a versenyzők és mindazok, akik szeretnék kipróbálni ezt a sportágat. A legelső falat a Politechnikai Középiskolában építették. A Jovan Mikić Általános Iskolában a klub tagjai három éve főleg önerőből létesítettek egy mászófalat, ezenkívül edzések folynak a Majsai Úti Általános Iskola régi tornatermében és a nyári időszakban Palicson, egy udvarban is.

Az idényből már nem sok verseny maradt hátra. November végén Belgrádban boulder szakágban tartanak egy viadalt, az országos bajnokság záró versenyére pedig december közepén Szabadkán kerül sor, ahol az érdeklődők élőben is láthatják Bognár Nórát és a többi versenyzőt, amint oly ügyesen veszik azokat az akadályokat, amelyek sokak számára leküzdhetetlennek bizonyulnak.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..