home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Álom vagy valóság?
Tóth Tibor
2018.11.28.
LXXIII. évf. 48. szám
Álom vagy valóság?

Uruguay, Olaszország, Franciaország, Brazília, Svédország, Chile, Anglia, Mexikó, NSZK, Argentína, Spanyolország, Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán, Németország, Dél-afrikai Köztársaság, Oroszország, Katar.

Tizennyolc ország, melyet egyvalami egészen biztosan összeköt: a felsoroltak mindegyikében rendeztek már labdarúgó-világbajnokságot. A dicső listára Szerbia is szívesen felkerülne, hiszen az ország elnöke a közelmúltban kijelentette, hogy Romániával, Bulgáriával és Görögországgal együtt Szerbia is pályázik a 2030. évi világbajnokság megrendezésére, sőt, két évvel korábban az Eb rendezési jogáért is harcba száll.

A kijelentést némelyek komolyan vették, mások viszont megmosolyogták, hiszen Szerbiához hasonlóan az említett országok sem tartoznak a legjobb gazdasági mutatókkal büszkélkedő államok közé. Elnökünknek a világbajnokság előtt is volt egy emlékezetes mondata, mely szerint 10 millió euróval jutalmazza meg a válogatottat, ha az oroszországi vb után a világbajnoki cím Belgrádban landol. Nos, a várakozásokkal összhangban ebből semmi sem lett, de mi nyugodt szívvel gondolhatjuk, hogy a pénz rendelkezésre állt, és csak az aranylábú fiúkon — illetve azon a fránya német játékvezetőn — múlt, hogy nem osztották szét közöttük.

Meglátjuk, lesz-e vb Szerbiában, viszont úgy tűnik, hogy a rendcsinálás — mely nélkül elképzelhetetlen, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szóba állna velünk — már megkezdődött. Az egyik belgrádi napilapban közölt adatok szerint a rendőrség az utóbbi három évben 402 személy ellen tett feljelentést huliganizmus miatt. A szabálysértési bíróság 2015 januárja és 2018 júliusa között 301 esetben hozott elmarasztaló ítéletet, börtönbüntetést 25-en kaptak. Akár ujjonghatnánk is, hogy mennyire példás módon működik az igazságszolgáltatás, ha nem tudnánk, hogy a szurkolóvezérek közül, akiknek hatalma és befolyása még mindig megkérdőjelezhetetlen, eddig senkit sem állítottak elő. Az éhes kishalak könnyen horogra akadtak, a jóllakott, de még mindig táplálék után sóvárgó nagyok azonban jól elvannak a mélyben, a számukra ideális közegben, ahova még a fény sem tud utat törni magának.

Szeretnénk azt hinni, hogy a rendcsinálás valóban elkezdődött. Néhány napja a sportvezetőket is elővették, hiszen hármuk kezén kattant bilincs hivatali visszaélés és pénzmosás gyanújával. Hamarosan megtudhatjuk, hogy nekik mennyi vaj van a fejükön, ahogy arra is fény derülhet, hogy ezek az intézkedések valóban a társadalom és a sport tisztábbá tétele érdekében fogantak-e.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..