home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Álom és valóság
Fehér Márta
2018.07.02.
LXXIII. évf. 26. szám
Álom és valóság

Öt helyett kettő — Fatima

Öt helyett kettő

Két uniós csatlakozási tárgyalási fejezetet nyitott meg Belgrád, pedig öttel készült. A pénzügyi és a költségvetési politikára vonatkozó 33., valamint a halászattal foglalkozó 13. fejezet nyílt meg, ezekkel együtt tizennégy az összesen harmincötből. Az ország csalódott, Jadranka Joksimović európai integrációért felelős miniszter a Szerbiai RTV-nek az esemény előtt azt nyilatkozta: többre számítottak, Belgrád készen állt, viszont az uniót és a tagállamokat mindenféle politikai történések sújtják, ezért pozitívan kell tekinteni az eredményre. Közben Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő arra kérte az Európai Bizottságot és a tagállamok képviselőit, hogy gyorsítsák a csatlakozási tárgyalások menetét. Az évi négy-öt megnyitott fejezet nem elegendő — emelte ki a politikus az Európai Parlament Külügyi Bizottságának ülésén a szerbiai országjelentés parlamenti határozattervezetének vitája során.

— Tudjuk, hogy vannak késedelmek a jogállamisági fejezet cselekvési tervének végrehajtásában, viszont figyelembe kell vennünk, hogy az elmúlt időszakban nagyon intenzív jogalkotási munka folyt a nemzeti kisebbségek és nemzeti tanácsaik helyzetét illetően. Ezért a Szerbiában elért eredményeket el kell ismerni, figyelembe kell őket venni, amikor az új tárgyalási fejezetek megnyitásáról döntenek. Magyarország kormánya és a magyar néppárti delegáció az Európai Parlamentben következetesen kiáll a nyugat-balkáni bővítés mellett — hangsúlyozta a felszólalásában. (Szerbiai RTV, Deli.fidesz-eu.hu) 


Fatima

A rendőrség keresi azt a harmincnyolc éves jordániai nőt, aki a gyanú szerint szexuális úton több embert fertőzött meg HIV-vírussal Belgrádban és Szabadkán. Fatima pénzért feküdt le migránsokkal és szerbiai állampolgárokkal is, naponta több ügyfele volt. Egyelőre nem tudni, szándékosan vagy tudatlanságból fertőzte-e meg az embereket az AIDS kórokozójával. A nő a belgrádi „ténykedése” előtt a szabadkai és a principovaci menekülttáborban tartózkodott, így valószínűleg sokkal többen fertőződhettek meg, mint azt korábban feltételezték. A Menekültügyi Főbiztossággal együttműködve a rendőrség arra keresi a megoldást, hogy Fatima mielőbb megfelelő orvosi kezelést kapjon. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..