home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Állítsák le Szabadka városrombolását!
2015.11.07.
LXX. évf. 44. szám

Tekintettel az előállt botrányos helyzetre, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai Városi Szervezete 2015. november 7-én rendkívüli elnökségi ülést tartott és a következő záradékokat fogalmazta meg:

1.) A szabadkai VSZ Elnöksége azt kéri a VMSZ frakciótól, hogy a törvényes határidőknek megfelelően, hétfőn, november 9-én 10.00 óráig terjesszen be egy új napirendi pontot a november 12-ei városi Képviselő-testületi ülésre. A napirendi pont értelmében szülessen VKT határozat Szabadka történelmi városmagjának megsemmisitését eredményező folyamatok (Törley- és Buday-házak bontása a Gimnázium és Csáth Géza szülőháza között, Petőfi Sándor utca) leállítására, és helyezzék hatályon kívül mindazokat a városi dokumentumokat, amelyek a történelmi városmag radikális megváltoztatását lehetővé teszik.

2.) Különös tekintettel az eddigi tapasztalatokra -- Heisler-fürdő helyén romok és gyomok a Gombkötő utcában, hasonló jelenségek a Papp Pál utcában -- és az ezzel ellentétes, a történelmi városmagot óvó folyamatokra, a VMSZ szabadkai Városi Szervezete kezdeményezi, hogy két héten belül, tehát legkésőbb november 21-én, szombaton a szabadkai városvezetésben jelen lévő politikai pártok képviselői sajtónyilvános kerekasztal megbeszélés keretében fejtsék ki álláspontjukat Szabadka épített történelmi öröksége kapcsán, ismertessék álláspontjukat Szabadka történelmi városmagjával kapcsolatban.

3.) A Törley- és Buday-házak szinte titokban történő bontása, ugyanúgy, ahogyan a Bajai úti (védett) Vámház épületének lebontása, és az, hogy egyre több helyről hallani, hogy Szabadka vezetése az Ago Mamužić utca rendezését a város szimbólumává vált ostorfák kivágásával képzeli, a VMSZ szabadkai VSZ Elnöksége elvárja a Községközi Műemlékvédelmi Intézet és a Városrendezési Intézet szakembereinek véleményének nyilvános megismerését, az említett városi intézmények korábbi, és az ehhez az állapothoz vezető döntések írásbeli döntéseinek  bemutatását, valamint a elvárja a jelenlegi intézményvezetők és Igazgató Bizottságok hivatalos állásfoglalását azokkal a dokumentumokkal kapcsolatban, amelyek ezeket az állapotokat eredményezték.

4.) A VMSZ szabadkai VSZ Elnöksége elvárja a Magyar Nemzeti Tanácstól, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvény értelmében is élve a számára adott lehetőséggel, de elvi megfontolásból is, hiszen több százezer euró anyaországi adományt fektet be Szabadka történelmi városmagját képező – hangsúlyozzuk nem csak magyar –  minden szabadkai számára fontos és a város arculatát, közös otthonunkká szépítő épületek felújításába  haladéktalanul foglaljon állást a Törley- és Buday-házak lebontása kapcsán kialakult tarthatatlan helyzet kapcsán, mindent megtéve a maga részéről a folyamat leállítására.

A VMSZ szabadkai VSZ Elnökségének közleménye

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..