home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Államok között, de egy nemzeten belül
Tóth Lívia
2006.10.04.
LXI. évf. 40. szám
Államok között, de egy nemzeten belül

Pozsár Tibor, a Rákóczi Szövetség észak-bánáti tagozatának elnöke, Cs. Simon István és Mellár József esperesplébános - Szabó Attila fotójaCsókán megtartották az I. Nemzetközi Népdalkórus Fesztivált, melynek szervezője és fővédnöke a helybeli Móra Ferenc Művelődési Egyesület volt. A rendezvé...

Pozsár Tibor, a Rákóczi Szövetség észak-bánáti tagozatának elnöke, Cs. Simon István és Mellár József esperesplébános - Szabó Attila fotója

Csókán megtartották az I. Nemzetközi Népdalkórus Fesztivált, melynek szervezője és fővédnöke a helybeli Móra Ferenc Művelődési Egyesület volt. A rendezvényre, amely egyben KÓTA-minősítő is volt, öt országból tíz-egynéhány énekkar érkezett. Az ötlet egyébként a külföldön is elismert csókai Rákóczi férfikórustól ered, melynek művészeti vezetője, Sziveri Szabolcs azt hangsúlyozta, hogy ezzel is szerették volna viszonozni azt a kedvességet és vendégszeretetet, amely fellépéseik során az egész Kárpát-medencében fogadta őket. A rangos eseményt Nagy Ferenc, az erdélyi Seprődi János Kórusszövetség elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében csodálkozását fejezte ki, hogy az elnevezésben a nemzetközi jelző szerepel, hiszen mindenki magyarul énekel:
- Mindaddig, amíg Szent István országának a kórusai találkoznak, mi azt nemzeti magyar kórustalálkozónak nevezzük - jelentette ki nagy taps közepette, és hozzátette: olyan nemzeti egységet valósíthatnak meg Csókán, amelyet a politikusok nem tudtak megtenni. Itt egyformák leszünk, egyformán magyarok.
Miután Mellár József esperes úr megáldotta az összejövetelt, a programban szereplő női, férfi- és vegyes kórusok előadták a magukkal hozott dalcsokrokat.
Az I. Nemzetközi Népdalkórus Fesztivál keretében a csókai katolikus templom portáján ünnepélyesen leleplezték II. Rákóczi Ferenc fejedelem emléktábláját. A szentmise utáni alkalmi műsorban fellépett a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa és a Rákóczi férfikórus, alkalmi beszédet pedig Cs. Simon István költő, újságíró mondott. Emlékeztetett arra, hogy 1906 őszén a mi baj látott Bánátunkon, a községen is átgördült a fejedelem földi maradványait szállító szerelvény, melynek Kassa volt a végállomása.
- Végre hazaérkezett! - hallatszott az ünneplő tömegben. Igen, haza, mert akkor még Kassa és szülőhelye, Borsi is Magyarország határain belül helyezkedett el, de időközben a balsors megnyirbált minket. Kassából Kosice lett, és mint ismeretes, Kosice megtagadta Kassát. Ilyen körülmények között felvetődik a kérdés: otthon van-e ott a fejedelmünk? Továbbra is oldott kéve állapotában van a népünk, fogyatkozunk, de azért reméljük és hisszük, hogy a balsors és az ármánykodások ellenére sem tűnhet el máról holnapra az a nemzet, amelynek Rákóczi a fejedelme volt - mondta a meghatottsággal küszködve.
Az emléktáblát Pozsár Tibor, a Rákóczi Szövetség észak-bánáti tagozatának az elnöke és Sziveri Szabolcs leplezte le, a küldöttségek elhelyezték a kegyelet virágait az emléktáblánál, majd a megjelentek mécsest gyújtottak.
Az esti gálaműsorra zsúfolásig megtelt a Művelődési Ház nagyterme. Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy Móra Ferenc most boldogan és elégedetten néz le a városra, de minden bizonnyal a Nagyságos Fejedelem is kedvét leli a látványban. Hiszen mi még mindig énekelünk, annak ellenére is, hogy letépték a zászlóinkat, kiírták, hogy költözzünk el.
A közönséget a Móra Ferenc Művelődési Egyesület Sóvirág néptánccsoportja, valamint a Pasi és barátai zenekar szórakoztatta, a találkozón fellépő kórusok vezetői átvették a rendezvény emléklapját - amelyet később a támogatóknak is kiosztottak -, majd azok léphettek a színpadra, akiket a bírálóbizottság erre méltónak tartott. Dr. Olsvai Imre népzenekutató, a KÓTA tiszteletbeli elnöke megköszönte azoknak, akik megszervezték ezt az államközi, de egy nemzeten belüli találkozót, hogy ez a többfelé szakított, a történelem által megtaposott, megpofozott nemzet mégis tud hinni, remélni, akarni, bizakodni, és ezt a dalaiban, nyelvében, szokásaiban fejezi ki.
- Ez a lélek orvossága, előrelendítője is, mert ha a lélek erős, akkor előbb-utóbb a test is meggyógyul. Ilyen megerősítő délutánt éltünk át. A tizenhárom fellépő öt más-más ország területéről érkezett. Bizonyították, hogy él még a nyelv, a zenei anyanyelv, a magyar lélek, és ha így él, akkor további ezer, sőt, tízezer esztendőket is átvészelhetünk - bizakodott a zsűri elnöke, és azt kívánta, hogy ezek a találkozók is hirdessék, nem születtünk hiába erre a földre, mert rendeltetésünk van. Kodály és Bartók révén világpéldává lettünk, ami nemcsak büszkeséget, hanem felelősséget és munkát is jelent.
A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA 14. országos minősítésén nyolc együttes és egy szólista vett részt. Dicséretes fokozatot kapott a szabadkai Népkör palicsi tagozatának Szederinda Népdalköre és a gyergyószentmiklósi Ipartestület férfikara. Kiváló fokozatot mondhat magáénak a zentai Délibáb citerazenekar és vegyes kar, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör asszonykórusa, a szabadkai Népkör Szalagfűző énekcsoportja, a törökbecsei Micsik Béla citeraszólista, a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa és a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Muravidéki Nótázók férfikara. A csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület Rákóczi férfikórusa volt az egyetlen, amely közvetlenül az országos minősítésre nevezhetett be, mert két évvel ezelőtt arany fokozatot ért el. Most viszont kiérdemelte az Aranypáva, azaz a legmagasabb országos fokozatot.
Az I. Nemzetközi Népdalkórus Fesztivált gazdag kísérőrendezvények tették színesebbé. Volt kirakodóvásár, játszóház, kézműves-foglalkozások, fiákerezés, középkori falu a zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület közreműködésével, és volt főzőverseny is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..